ÖZEL HABER

Görev yaptığı 2009 yılından bu yana 12 senede gerçekleştirdiği sanatsal aktiviteler ile dikkat çeken Sarıyer Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Gökhan Bulut, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na özel açıklamalarda bulundu.

Sarıyer Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Gökhan Bulut ile Sarıyer Belediyesi Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'ndeki Nejat Uygur Sahnesinde samimi bir söyleşi gerçekleştirdik. Salgın sürecinde yapılan etkinliklerden Sarıyer'in tiyatroya bakış açısına, 'Biz hala buradayız' mottosuyla 27 Mart'ta başlayacak olan Uluslararası Online Kısa Performanslar Festivali'nden hayata geçirdiği projelere kadar birçok konuda konuşan Bulut ile yaptığımız röportajın detayları haberimizde...

"YAPTIĞIMIZ ŞENLİKLER TİYATRO DEĞİL, TİYATROSU ŞENLİKLERDİR"

Covid-19 salgınında da sanatsal aktiviteleri sürdürdüklerini anlatan Bulut, " Sarıyer Belediye Tiyatrosu olarak Sarıyerlileri sanat ile buluşturmak için çeşitli etkinliklere, oyunlara imza attık. İnsanların yaşadığı psikolojik zorluklardan bir nebze de olsa kurtulmaları için sanatımızı icra ediyoruz. Özellikle sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapmaya devam ediyoruz. Salgın nedeniyle online olarak etkinlikler yapıyoruz. Sarıyer Belediyesi'nde kurslar devam ediyor. Fakat bu tabiri caizse sahnenin tozunu yutmak ile aynı değil. Sahnede olmak, buranın havasını solumak, enerjisini hissetmek çok farklı bir durum. Yaptığımız şenlikler de tiyatro değil. Bunları tiyatromsu şenlikler olarak nitelendiriyorum. Bunların dışında ne yapabiliriz diye düşündük. Sezen Aksu'nun seslendirdiği Çocuklar Gibi şarkısının Sabahattin Ali'ye ait olduğu çok fazla bilinmiyor. Buna benzer birçok şarkı ve şiir var. Bununla ilgili bir program yaptım ve çok olumlu geri dönüşler aldım. Ayrıca Edebiyattan Sahneye isimli bir proje gerçekleştirdik. Bu koşullarda kalabalık olmayacak yerlerde sanatımızı icra etmemiz gerekiyordu. Bu projeyle de tek kişilik performanslar sunduk. Corona önlemleri kapsamında getirilen yasaklar ile birlikte bu projeyi de online olarak gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

"DAHA ÖNCE TİYATRO İZLEMEYENLERİ TİYATRO İLE BULUŞTURDUK"

Göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdiği projeleri anlatan Bulut, "24 Eylül 2009 tarihinde Sarıyer Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni olarak göreve başladım. O dönemden önce de tiyatro etkinlikleri oluyordu. Fakat bizim göreve gelmemizin ardından repertuar tiyatrosuna evrildik. Bu anlamda Ekim ayında başlayıp Mayıs ayının sonuna kadar periyodik aralıklarla oyunlar oynanmaya başladı. Bu etkinliğimiz sanatseverler tarafından oldukça yoğun ilgi gördü. Peki 12 yılda hangi çalışmalara imza attık? Bu kapsamda Sarıyer TiyatrOda Şenliği'ni hayata geçirdik. Bu yıl 10.'su online olarak yapılıyor. Aynı zamanda çocuklar için Karne Şenliği'nin de 10.'su geride kaldı. Çocuklarla Çocuklara Tiyatro projesi kapsamında tiyatro eğitimi verdik. Akabinde eğitim alanlarda bu proje doğrultusunda oyun sahnelediler. Tüm bunların dışında 11.'si yapılan ve pandemi nedeniyle bir daha ne zaman yapılacağı belli olmayan Mahallerde Tiyatro Şenliği yaptık. Bu en fazla benimsediğimiz projeler arasında yer alıyor. Çünkü Sarıyer'in mahallelerine gidip daha önce tiyatro seyretmeyen vatandaşlarımızı tiyatro ile buluşturduk. Onları tiyatro ile bağdaştırdık. Dolayısıyla bu sanatın da ötesinde bir durum" ifadelerini kullandı.

SARIYER'DEN 12 ÜLKE VE 16 ŞEHRİ KAPSAYAN FESTİVAL

Uluslararası Online Kısa Performanslar Festivali ile ilgili bilgiler veren Bulut, "Edebiyattan Sahneye projesini uluslararası platforma taşımak istiyordum. Birçok ülkede tanınmış ve sevilen sanatçılar var fakat onlar ile ilgili yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Bu yüzden teknik performanslar ile diğer ülkelerdeki sanatçıların performanslarını online olarak insanların görmesini arzu ettim. Bunun üzerine Maltepe Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Erdelikara ile konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Akabinde Uluslararası Online Kısa Performanslar Festivali'ni yapmaya karar verdik. Fikir benden çıkmasına rağmen değerli meslektaşım Kubilay ile projeyi olgunlaştırdık. 27 Mart Cumartesi günü Kazakistan ile başlayacak festivalin içerisinde, 12 ülke ve 16 şehirden oluşan 53 tane topluluk var. Yalnızca tiyatro oyunları değil, danslar da yer alacak. Festivalin tamamı benim 34 senelik tiyatro birikimimden ve Kubilay Erdelikara'nın yıllara dayanan tecrübesinden oluşuyor. Bu sayede Azerbaycan'dan Kazakistan'a, Fransa'dan İtalya'ya, Diyarbakır'dan Adana'ya, Giresun'dan Bursa'ya kadar farklı topluluklar bir araya geldi. Tiyatroseverler oyunlarımızı Sarıyer TV ve Maltepe Belediyesi'nin Youtube kanallarından izleyebilecek" şeklinde konuştu.

"BU FESTİVALİN AMACI ÇATI OLUŞTURMAK"

Bulut, "Bu festivalin bir amacı da çatı oluşturmak. Festivalimizin bir milat olacağını düşünüyorum. Belediyeler bu tarz organizasyonlara ev sahipliği yapmalı. Bunu da tıpkı Sarıyer Belediyesi ve Maltepe Belediyesi'nin yaptığı gibi işbirliği ile hayat geçirmeliler. Birlikten güç doğar. Bu paylaşım geniş kitlelere ulaşır ve ortaya daha kaliteli çalışmalar ortaya çıkar" dedi.

"SARIYERLİLER SANATLA İÇ İÇE"

Sarıyer'in sanatla olan ilişkisini değerlendiren Bulut, "Geçmişte tiyatro ve konserlere gitme durumu çok fazlaydı. Bu sanat kültürü toplumumuzda yaygındı. Daha sonra televizyon ve sosyal medya bu kültürün zayıflamasına neden oldu. Halkımızı başka bir noktaya getirdi. Birçoğumuz da tiyatronun biteceğinden korktu. Fakat işin özü bireysel performans olduğu için bir sanatçıyı online dinlemek ile canlı dinlemek arasında ciddi fark olduğunu düşünüyorum. O tadın yerini başka bir şey alamaz. Sarıyer'in 90'lı yıllardaki sanatsal etkinliklere katılımını da biliyorum. Dolayısıyla tiyatro özüne dönecek. Sarıyer tiyatro başta olmak üzere sanat alanında diğer ilçelerden geri kalmadı. Sarıyerliler sanatla iç içe. Çünkü ilçemizde sanat kültürü mevcut" diye konuştu.

"TÜM VATANDAŞLARIMIZA SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM"

Bulut, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Herkes birbirine 'ortalıkta cahiller var. Maske ve mesafe kuralına uymuyor' diyor. Fakat bunu söyleyenler de o kuralları ihlal ediyor. Bu çelişkili durum. Herkes durumun ciddiyetini ve sonuçlarını biliyor fakat İstanbul'da her gün vakalar artıyor. O yüzden öncelikle tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum."

SARIYER POSTA GAZETESİ