Boğaz'ın girişini gözlemek için Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen Kilyos Kalesi ve Osmanlı döneminde yapılan Garipçe Kalesi, ilgisizlik nedeniyle adeta metruk bir hale geldi. Sarıyer Posta olarak kültür mirasımız olan bu yapılarda restorasyon yapılmasını bir kez daha gündeme getiriyoruz.

Daha önceki yıllarda da gündeme gelen tarihi kalelerin durumu bakanlığın birkaç kez ‘restore edeceğiz’ açıklamasına rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadı.

BAKIMSIZLIK TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Yıllardır kaderine terk edilmiş durumda olan Garipçe Kalesi ve Kilyos Kalesi tüm zorluklara inat ayakta durmaya çalışıyor. Her ne kadar İBB tarafından temiz tutulmaya çalışılsa da restorasyonun yapılmaması tepkilere neden oluyor.

GARİPÇE’NİN ‘GARİP’ KALESİ

Sultan 3. Murad’ın emriyle kuzeyden gelebilecek tehlikeleri haber verebilmesi için inşaatı yapılan Garipçe kalesi, bölgenin turizmine katkı sağlayabilecek önemli tarihi eserlerden biri. Ancak kale, herhangi bir güveliğin veya ilgilinin bulunmamasından ötürü çöpünü atanların, ateş yakanların ve kimi zamanda definecilerin kuşatması altında bulunuyor. Muhtar Elvan Aslan, göreve başladığından beri kaleyi turizme katmak açısından konuyu üst mercilere ilettiğini belirtiyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ