ALINAN YAPI KAYIT BELGESİ AYM'NİN İPTAL KARARI SONRASI NE OLACAK?

İstanbul'da Boğaziçi ön görünümünü imar barışı kapsamına alan düzenleme, Cumhuriyet Halk Partili milletvekillerinin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yasadan yararlanarak Boğaziçi'nde Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar'da yapı kayıt belgesi alan yapıların durumu ne olacak? Detaylar haberimizde...

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek'in de aralarında bulunduğu 135 CHP'li milletvekili, Anayasa Mahkemesi'ne İmar Barışı Yasası'nın geçici 16. maddesinin iptal edilmesi için başvurmuştu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme heyeti, maddeyi iptal etti. Karar Sarıyerlilerde şok etkisi yaratırken, 'Alınan Yapı Kayıt Belgesi ne olacak?' sorusuna yanıt Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Saim Kadıoğlu'ndan geldi.

"ALINAN YAPI KAYIT BELGESİ İPTAL DEĞİL"

Sarıyer Belediye Meclisi'nin Ekim ayı 1. oturumunda konuşan Kadıoğlu, Sarıyerlileri sevindiren bir açıklama yaptı. Kadıoğlu, şunları söyledi:

"Bir kez daha Sarıyer'in en büyük sorunu olan tapu ile ilgili konuşacağım. Yaşanan güncel gelişmeleri aktaracağım. AK Parti hükümeti Mayıs 2018'de İmar Barışı ile ilgili bir kanun çıkardı. Bu kanun tüm Türkiye'de geçerli oldu. Fakat kanun Boğaziçi öngörünümü kapsamıyordu. Sarıyerli vatandaşlarımızın yoğun istek ve talebinden dolayı bu bölge ile alakalı bir çalışma yapıldı. Bu kapsamda Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar'daki öngörünümün yüzde 90'ı İmar Barışı kapsamına alındı. Hedefimiz bu yasadan öngörünümde yaşayan vatandaşlarımızın da yararlanmasıydı. Fakat bugün itibariyle yaklaşık 135 CHP'li milletvekili Anayasa Mahkemesi'ne verdi. Bunların içerisinde Gökan Zeybek'te yer aldı. Mahkeme de bu başvuru üzerine Boğaziçi alanda İmar Barışı ile alakalı kanunu iptal etti. 2981 sayılı yasa ile ilgili Mehmet Seyfi Oktay ve 89 milletvekilinin ismini söylüyorduk. Şimdi de Gökan Zeybek ve 135 milletvekilini de ekleyeceğiz.

Sarıyer Belediyesi'nden yasanın altlığının olmadığına dair kanun ile ilgili bir açıklama yapıldı. Vatandaşın bu yüzden mağdur olduğu ifade edildi. Mağduriyet ile ilgili bir örnek vermelerini istiyorum. Yapı Kayıt Belgesi yıkım kararı ile para cezalarını iptal ediyor, belediye ve hazine parselinin satışına izin veriyor ve kat mülkiyetine geçiş için imkan sağlıyordu. Bunların hangisi mağduriyet? Sarıyer Belediyesi bununla alakalı kendi yerleriyle ilgili kararlar da aldı. Biz evrak ile konuşuruz. 530 ada 18 parselin yıkım kararı vardı. Yapı Kayıt Belgesi ile birlikte Sarıyer Belediyesi'ne başvurdu ve belediye encümen kararı ile yıkımı kaldırdı. Peki, bu karar ile Sarıyer Belediyesi ne yapmaya çalışıyor? CHP yönetiminden farklı m düşünüyor? Bizim amacımız vatandaşlarımızın yıkım korkusundan kurtulmaları. 2981 için birlikte çalıştık da bu konuda neden ayrışıyoruz? Başkan Şükrü Genç her yerde İmar Barışı ile tapu alınmayacağını söylüyordu. Ayazağa Mahllesi'nde 7201, 7204, 7205, 7216 gibi yaklaşık 40 parselde İmar Barışı ile Yapı Kayıt Belgesi alanlara İBB'ye ait arazi tapularının verilmesi için gerekli yetkiler veriliyor. Hani tapular verilmiyordu?"

Belediyeden yapılan açıklamada Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşlara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yıkım kararı geldiğine yer verildi. Ben de konuyla ilgili bir araştırma yaptım. Ortaya çıkan sonuç çok farklı. Yıkım kararı gelenler arasında 3. şahsa ait araziler ve 31.12.2017 tarihinden sonra yapılan evler bulunuyor. Bunların Yapı Kayıt Belgesi alması kanunen mümkün değil. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bu yüzden Sarıyer Belediyesi'ne yasal işlemlerin başlatılmasını gerektiğini söyledi.Sarıyerli vatandaşlarımıza sesleniyorum. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı daha önce alınan Yapı Kayıt Belgesi iptal değil. Gerekçe ne olursa olsun geçmişe dönük haklar iptal olmaz. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi alanların evine yıkım kararı gelmez. Evleri koruma altında. Belediye ve hazine parselinde ikamet eden vatandaşlarımıza ecrimisil gelmez. Çünkü onlarda bu belge ile birlikte koruma altına alındı.

Peki, bu iptal kararı vatandaşı nasıl etkileyecek? Öngörünüm yada Boğaziçi alanda olan kişiler ikinci aşama ile alakalı kısma geçemiyor. Yani belgeyi kat mülkiyetine dönüştüremiyor. Diğer bir husus belediye ve hazine parsellerinin satışı engelleniyor. Bunların yanı sıra yapılar için basit onarım izni alınamıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ile birlikte bu konudaki tüm yükümlülükler CHP ve yerel yönetimlerdedir. Sarıyer'deki tapu sorunu artık belediye yönetimindedir. Bu süreçten itibaren İmar Barışı'nın tapuya dönüşmesinde ciddi sıkıntılar oluştu."

SARIYER POSTA GAZETESİ