İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıta ekipleri, bazı ürünlerin fiyatlarında artış yapılarak ‘haksız kazanç’ elde edilmesini engellemek amacıyla Sarıyer’de denetim yaptı.

Ekipler, markette rafları dolaşarak etiketleri inceleyip yüksek oranda fiyat artışı yapılıp yapılmadığını tespit etti. Bazı ürünlerde yüksek oranlarda fiyat artışı yapıldığının belirlenmesi üzerine İBB Zabıta Daire Başkanlığı Tüketici Hakları Zabıta Amiri Sinan Kalender, market yöneticileriyle görüştü.

Ekiplerden yerli logo denetimi

İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kalender, İBB Başkanı Mevlüt Uysal'ın talimatı üzerine tüketici haklarının korunması amacıyla denetim yaptıklarını söyledi. Son fiyat değişikliğinin ne zaman yapıldığını öğrenmeye çalıştıklarını belirten Kalender, “Yerli üretim logolarının konulup konulmadığını kontrol ediyoruz. Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'ndeki son değişiklikle döviz kuruna bağlı olarak fiyat artışı yapılmaması gerektiğinin belirtilmesine rağmen bazı firmaların fahiş fiyat artışları yaptıkları yönünde ihbarlar geliyor. Bunlarla ilgili hem denetim yapmak hem de bilgi vermek üzere buradayız” dedi.

Fiyatlar gözden geçirilmeli

Hem esnafı hem de tüketiciyi bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Kalender, şöyle devam etti: “Elimizdeki bir paket pirinç Temmuz ayında 16,95 liradan satılmış. Şu anki fiyatı ise 25,95 lira. Bununla alakalı işletmenin haklı bir gerekçesinin olması gerekiyor. Bununla ilgili açıklama yapılmasını rica ediyoruz. Arada ciddi bir fiyat artışı var. Fiyatların gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Şikayetler yerinde inceleniyor

Alo 153 hattını arayarak şikayette bulunulması halinde gerekli denetimlerin yapıldığını, firmalara cezanın Ticaret Bakanlığı tarafından kesildiğini anlatan Sinan Kalender, “Bize gelen bütün başvuruları yerinde inceliyoruz. Eski fiyatlarla yeni fiyatları karşılaştırıyoruz. İşletmeye düzeltmeleri için bildirimde bulunuyoruz. Eğer işletme hakikaten olağanüstü fiyat artışına sebep olduysa yönetmeliğimize göre yerel bir işletme ise 5 bin, ülke genelinde faaliyet gösteren bir işletme ise 25 bin lira idari para cezası kesilmesi söz konusudur. Tespitlerimizi Ticaret Bakanlığı’na bildiriyoruz. Burada değerlendiriliyor ve takip ediliyor” ifadelerini kullandı.