Uskumruköy’de yaşayan vatandaşlar sorunlarla boğuşuyor. Milyon dolarlık 3. Köprü ve Kuzey Marmara otoyolu gibi projelerin geçtiği köyde vatandaşlar hizmet alamamaktan şikâyetçi.


Sarıyer’in en gözde bölgesinde bulunan Uskumruköy kaderine terk edilmiş durumda. Milyon dolarlık projelerin yapıldığı ve etrafının lüks villa ve sitelerle çevrilen köye dönük hizmetlerin yeterince yapılmadığını iddia eden vatandaşlar yöneticilere tepkili. Köyde yaşayan vatandaşlar gazetemize yaptıkları açıklamalarda köyde alt yapı, ulaşım ve işsizlik sorunları başını almış gidiyor. Özellikle Büyükşehir yasasıyla köy statüsünü kaybeden Uskumruköy’de statü değişikliğinden bu yana değişen hiçbir şey olmadığı gibi, sorunları da kat ve kat artarak devem ediyor.

Toprak: Eskiden daha güzeldi


Köye herhangi bir hizmetin yapılmadığını belirten köy esnaflarından Sinan Toprak,“Köyümüz kaderine terk edilmiş durumda.  Köy iken daha iyiydi. Köyün kendine ait bütçesi vardı. Çalışma, hizmet oluyordu.  İstediğimiz zaman köyümüze hizmet yapabiliyorduk.  Ama şimdi Sarıyer Belediyesiyle İBB arasında kaldık. Her ikisi de hizmet yapmıyor. Eskiden ormancılık hayvancılık yapardık, onu da yasakladılar. Bütün köylü şu an işsiz durumda.  Bize hiçbir kurumun hizmeti yok. Özellikle İBB baskısı altında Sarıyer Belediyesi büyük çalışmalar yapamıyor, engelleniyor. Diğer çalışmaları da kendileri yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Üvey evlat muamelesi görüyoruz”


Köyün etrafının villarla çevrilmesinden sonra sorunlar daha da artmaya başlamış. Sitelerin kanalizasyonu köyden geçen dereye bağlanmış. Bu köy halkını rahatsız ediyor. Özellikle havaların ısınmasıyla etrafa yayılan pis kokudan köyde durulmadığını belirten köy sakinlerinden Sinan Toprak, “Site ve villa sakinleri rahatlık içinde yaşıyorlar. Onların sıkıntısını biz köylüler çekiyoruz. Burada adeta üvey evlat muamelesiyle karşı karşıyayız. Hizmet villa ve sitelere yapılır, köye bir şey yok. Villarda yaşayanlarla köydekiler arasında dağlar kadar fark var. İstanbul’un en pahalı yerlerinden biri burası. Villa ve sitelerde oturan zenginlerden dolayı en yüksek vergileri bizim ödememize rağmen bunun karşılığını alamıyoruz. Köyümüzde alt yapı eksikliğinden ulaşımdan işsizliğe kadar her türlü sorun var. Bu sorunların bir an önce çözülmesini istiyoruz. ” dedi.

İşbilir: Acil Müdahale Merkezi şart


Uskumruköy’de yaşanan diğer önemli bir sorun ise sağlık hizmetlerinin yetersiz olması. Köyün Sarıyer merkeze uzak olmasından dolayı acil durumlarda hastaları müdahalede geç kalındığını belirten köylüler acil müdahale merkezinin bölgeye kurulması gerektiğinin altını çizdi. Konuyu dinlendiren ve isinin vermek istemeyen köy sakini “Köylüler olarak Acil Müdahale Merkezi istiyoruz. Bir hastalıkta, kazada buraya ambulans merkezden geliyor. Buraya gelene kadar bazen geç olabiliyor. Hastalar hayatını kaybediyor. Bu olay köylülerin başına birçok kez geldi. Acil Müdahale Merkezi’nın kurulmasıyla olası bir kaza ya da hastalık sırasında ilk yardım yapılarak merkezdeki hastanelere taşınması daha kolay olacaktır” şeklinde konuştu.

Köylülerin seçimlerden hiçbir beklentileri yok


Köylüler her seçim döneminde kandırıldıklarını belirterek “Seçim zamanı gelirler konuşurlar sözler verilir, seçimden sonra ortada kayboluyorlar. Bizim artık seçimden de adaylardan da bir umudumuz yok. Bir kez daha kandırılmak istemiyoruz. Eğer biri gelecekse Alt yapı sorunlarımızı, ulaşım sorunumuzu, işsizliğimizi ve köyümüzün diğer sorunlarını çözecek biri olsun. Önümüzdeki genel seçimlerde de samimi sözüne sadık, güvenilir Uskumru’ya Sarıyer’e hizmet edecek kişilerin gelmesini istiyoruz. Ülkeye Sarıyer’e huzur barış getirecek birisine ihtiyaç var” dedi.

Haber: Nevzat Temel