Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan Barış Antlaşması’nın 96. yıldönümü, Sarıyer’de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımıyla düzenlenen tören ile kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yoğun yağmura rağmen düzenlenen etkinliğe; Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Yeter Büyükdurmuş, Cumhuriyet Halk Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sarıyer Şubesi üyeleri, Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Zehra Filiz Yerebasmaz ve üyeleri ile Sarıyerliler katıldı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yoğun programı dolayısıyla katılamadığı programa çelenk gönderdi.

“TÜRK ULUSU İNANILMAZI BAŞARDI”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sarıyer Şubesi’nin mesajını okuyan dernek üyesi, “Bağımsızlığımızın, egemenliğimizin Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının belgesi olarak Lozan Barış Antlaşması’nın 96. Yıldönümünü kutluyoruz. 1. Dünya Savaşı’nın ardından yok edilmek istenen Türk Ulusu, Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlık ülküsüyle inanılmazı başarmış, Lozan Antlaşması ile de başarısını taçlandırmıştır. Bu antlaşma Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgeleri arasında yer alıyor. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Lozan görüşmelerini yürüten büyük devlet adamı İsmet İnönü’yü ve emeği geçen herkesi saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

“LOZAN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TAPUSUDUR”

Etkinlikte konuşma yapan Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Zehra Filiz Yerebasmaz, “Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta şöyle der; ‘Bu anlaşma Türk Milleti adına asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Anlaşması ile tamamlandığı zannedildiği büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden belgedir.’ Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş siyasi bir zaferdir. Lozan, Batı karşısındaki Türklerin geri çekilişini Edirne önlerinde durduran, emperyalistlerin parçalanmış Türkiye hayallerini bitiren anlaşmadır. Lozan, her türlü kapitülasyonlara son vererek, Türkiye’nin tam bağımsız bir ulus devleti olmasını sağladı. Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur. Bugün, Lozan’ı tartışmaya açmanın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Bunda art niyet vardır. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan Barış Antlaşması’na imzasını atan İsmet İnönü’yü minnetle anıyorum” dedi.

“MİLLETİMİZ EMPERYALİST GÜÇLERE DİZ ÇÖKTÜRDÜ”

Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolları Başkanı ve İstanbul Avrupa Bölge Sorumlusu Berkay Öztürk ise, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz liderliğinde emperyalist güçlere ve işbirlikçilerine diz çöktüren milletimiz, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile büyük bir siyasi zafer kazanmıştır. Bu nedenle Lozan Barış Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli ve tapusudur. Kurtuluş Savaşımızı reddedenler ve ‘Keşke Yunan kazansaydı’ diyecek kadar milli haysiyetten yoksun olanlar, Atatürk devrimlerine ve çağdaş kazanımlara saldırmakla yetinmeyip Lozan Barış Antlaşması’na da dil uzatıyorlar. Bu zafere dudak büken sözde aydınlar, Sevr esaretini alkışlayanlar anlaşmayı tartışmaya açıyorlar. Milletimizin dirilişi olan bu belgeyi tartışmaya açmak veya küçüksemek ihanettir. Geçmişi milli kongrelere ve milli mücadeleye dayanan Atatürkçü Düşünce Derneği olarak Lozan Barış Antlaşması’nın 96. Yıldönümünde büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yakın dava arkadaşı İsmet İnönü’yü minnetle, saygıyla, bağlılıkla anıyoruz. Yollarından ayrılmadan, antiemperyalist mücadelemizi sürdüreceğimize büyük milletimizin önünde söz veriyoruz” diye konuştu.

“GERÇEK TARİH ATATÜRK DÖNEMİNDE YAZILDI”

Törende söz alan Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, şunları söyledi: “Mustafa Kemal Atatürk döneminde sadece Temmuz ayında yazılan tarihlere bakın. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı, 12 Temmuz’da Türk Dil Kurumu kuruluyor, 18 Temmuz’da Türkiye, Milletler Cemiyeti’ne üye oluyor, 20 Temmuz’da Montrö Sözleşmesi imzalanıyor, Hatay anavatana katılıyor, Erzurum Kongresi yapılıyor ve 24 Temmuz’da Lozan Barış Antlaşması imzalanıyor. Şimdi de günümüzde ‘tarih yazdık’ diyorlar. Peki ne tarihi yazıyorlar? Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Atatürk’ün aylarca kalmasından dolayı İstiklal adı verilen caddenin ismini değiştirmeye kalktı. Gelen tepkiler üzerine karar hayata geçmedi. Peki başka hangi tarihi yazıyorlar? Bursa’daki Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 30 Ağustos ile ilgili skandal sözler söyledi. Ben bunun bilgisizlikten olduğunu düşünmüyorum. Bu yapılan ihanettir. Hain kelimesinin karşısına bu adamı koymak lazım. ‘Yunanistan kazansın’ diyenlerin soyundan geliyor. Tarih Atatürk döneminde yapılanlarla yazılır, bunların yazdığı ise ihanet tarihidir. Bu vesileyle skandal söylemlere imza atanları kınarken, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını minnetle yad ediyorum.”

Sadece Sarıyer Posta Gazetesi’nin takip ettiği programda Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladı ve etkinlik sona erdi.

SARIYER POSTA