Sarıyer'de Salı günleri Maden Mahallesi’nde kurulan halk pazarı esnafının sıkıntılar, kış ayının gelmesiyle birlikte daha da arttı. Açık alanda kurulan pazarda yağan yağmurlardan oldukça dertli olan esnaf, kapalı semt pazarı istiyor.


IMG_4049Sarıyer’de açık pazar esnafı kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yağan yağmurların satışları olumsuz etkilediğini belirterek ilçeye kapalı bir semt pazarı kurulmasını istediler. Kapalı bir korunak olmadığı için yağmur yağdığında malzemelerinin ıslandığını belirten Pazar esnafı bunun yanı sıra yağmurlu havalarda satışların kötü gitmesinde de şikayetçi. Yağmur yağdığında tezgahlarının başında yağmurluk ve battaniyelerle beklediklerini belirten pazarcılar bu duruma çözüm bulunmasını gerektiğini belirtiler. Pazar esnafı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in 4 yıl önce Kapalı Semt Pazarı sözü verdiğini bu konuda herhangi bir çalışmanın başlamadığını belirterek, Sarıyer  Belediye Başkanı Şükrü Genç’ten ilçeye kapalı semt pazarı kurulmasını istediler.

Aklaya: Kapalı semt pazarının kurulması herkesin yararına olacaktır

3Kapalı semt pazarının kurulmasıyla, pazar esnafının kafeterya, mescit, tuvalet, elektrik, araç giriş-çıkış sıkıntısının ortadan kalkacağını bununla birlikte hem daha kaliteli hizmet vereceklerini hem de Sarıyer Belediyesi’ne ödenecek vergilerle gelir sağlanacağı vurgulandı. Konuyla ilgi gazetemize bilgi veren 40 yıllık pazar esnafı Polat Ozat, “Özellikle kış ayının gelmesiyle sıkıntılarımız daha da arttı. Her yerde su birikintileri var, çadırlarımızdan sular akıyor. Eşyalarımız ıslanıyor. Bu gibi nedenlerden dolayı hem kaliteli hizmet veremiyoruz hem de pazara olan ilgi azalıyor. Pazar esnafına önem verilmesini istiyoruz. Toplum olarak gelir seviyesi düşük bir toplumumuz var. Herkes AVM’lere gidemiyor. Bu Sayın Şükrü Genç’ten kapalı semt pazarı istiyoruz. Bu sorunumuz bir an önce çözülsün” dedi.

Esnaf  da vatandaş  da şikayetçi

5Kapalı semt pazarının mutlaka yapılması gerektiğini belirten Pazar esnaflarından Serkan Balta ise “İlçemizin en geniş kapsamlı kurulan halk pazarının kapalı bir semt pazarı haline getirilmesini istiyoruz. Yağmur yağdığı zaman pazar alanı kirli su birikintileri oluşuyor. Alışverişe gelen vatandaşlar yürümekte zorlanıyor. Halk pazarları toplumumuzun vazgeçilmezleri arasındadır. Ama özellikle kış ayının gelmesiyle hem pazar esnafları olarak bizler hem de halk bundan kötü etkileniyor. Pazarın kurulduğu alanlarda da ev sahipleriyle sorunlar yaşıyoruz. Evlerinin önlerine kurulan tezgahlardan ve pazardan gelen seslerden rahatsız olan ev sahipleriyle pazarcılar arasında ara ara tartışmalar yaşanıyor. Kapalı semt pazarının kurulmasıyla bu sorunların hiç biri yaşanmayacaktır. Bunun örnekleri İstanbul’un birçok semtinde var. Uygulamanın aynısını bizlerde talep ediyoruz. Yetkililerden sorunlarımızı çözmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da dört yüze yakın semt pazarı kuruluyor       

Bayrampaşa, Bahçelievler, Büyükçekmece, Başakşehir ve Eyüp Belediyesi gibi belediyelerin de içerisinde bulunduğu 17 belediyenin denetiminde bu modern pazar yerleri mevcut. İstanbul'da toplam kapalı pazar sayısı 22. bunlardan 2 tanesi organik pazar. Avcılar, Bağcılar, Beykoz, Çekmeköy, Esenyurt, Küçükçekmece ve Pendik belediyelerinin birer tane, Bahçelievler ve Bakırköy belediyelerinin de ikişer tane olmak üzere, 11 kapalı pazar yeri yapımı da şu anda proje aşamasında bulunuyor.