Türkiye’nin ödüllü güneş arabası ekibi olan İTÜ Güneş Arabaları Ekibi (GAE), 8. araçları olan ‘B.O.W İSTKA’ ile World Solar Challenge 2017’ye katılacak. Bu kapsamda aracın tanıtımı Sarıyer’de yapıldı.

Araç, GAE tarafından tasarlandı. Kalkınma Bakanlığı ile İstanbul Kalkınma Ajansı da söz konusu projeyi destekledi. Güneş enerjisi ile çalışan aracın tanıtımı İTÜ’nün Sarıyer’deki Ayazağa Kampusu’nda tanıtıldı.  Burada konuşan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap, çalışmanın 1,5 yıl sürdüğünü, sonunda öğrenciler tarafından bir değerin ortaya konduğunu söyledi. Geliştirilen araçlarla öğrencilerin dünya şampiyonalarına katıldığını kaydeden Kındap, yeni nesil B.O.W İSTKA ile de Avustralya’da yarışılacağını anımsattı. Öğrencileri zorlu bir sınavın beklediğine dikkat çeken Kındap, binlerce kilometrelik yarışta layıkıyla temsil edileceklerine inandığını belirtti.

SAATTE 140 KİLOMETRE HIZA ULAŞABİLİYOR


GAE’de yer alan ve Elektrik Mühendisliği’nde okuyan Yunus Emre Çiçek ise araçlarının teknik özelliklerinden bahsetti. Araçta yüzde 15 oranında aerodinamik gelişim sağlandığını belirten Çiçek, mekanik geliştirmenin de aynı oranda geliştiğini ifade etti. Aracın yüzde 90 oranında yenilendiğini dile getiren Çiçek, “Araç 21 kişilik ekip tarafından geliştirildi. Yeni gömülü sistem yazılımları kullanıldı. Saatte 140 kilometre hıza ulaşabiliyor. Güneşi bir günde de 800 kilometre yol alabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.