S. S 19 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akkaya, gazetemize Sarıyer’de korsan taşımacılık ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akkaya, “Bazı firmalar minibüs gibi yolcu taşıyorlar. Ekmeğimizle oynamasınlar” dedi.

Sarıyerli minibüsçüler, servis adı altında yolcu taşıyan firma ve araç sahiplerinden şikayetçi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan S. S 19 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akkaya, minibüsçülerin mağdur olduğunu söyledi.

“Kart satış noktaları kurdular”

Korsan taşımacılık nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen Akkaya, “Bizim çalışamadığımız ve mağdur olduğumuz hat Vadi İstanbul-Maslak metro hattı. Maslak 1453’e 27 kişilik servis minibüsleri ve maslak metro çıkışında kart basma usulüyle çalışan otobüsler ring seferleri yapıyorlar. UKOME’nin minibüsçülere vermiş olduğu güzergah üzerinde yolcu taşımacılığı yapıyorlar. Bu yüzden o bölgede ki 12 aracımız çalışamaz hale geliyor. Orada ki yolcuların büyük bir kısmını kaçak bir şekilde o otobüsler taşıyor. Bizim oradan yolcu alma olasılığımız çok az. Çünkü Maslak 1453’ün içerisinde kart satış noktaları kuruldu. Oradan kart satışı yapıyorlar. Vatandaşta iki kere para vermemek için kart ile o servislere biniyorlar. Ayrıca kahya da görevlendirdiler. Zaten araçların hepsi dizili vaziyette. Metrodan çıkan bütün yolcular direk o otobüslere biniyor. Bunun yanı sıra üniversitenin içerisinde de kart satış noktaları var. Öğrencilere üniversiteye kayıt olurken ulaşım bedeli altında İstanbulkart benzeri kartlardan veriyorlar. Sadece öğrencilere değil, personele de o kartlardan satıyorlar. Bu arada kartı alıp almamaları önemli değil. Ulaşım bedeli altında ücreti vermeleri yeterli. Burada site ve üniversite yönetimi buna engel olmalı. Bu konuda anlayış bekliyoruz” dedi.

Akkaya: “Ticari plakaları olmamasına rağmen yolcu taşıyorlar”

“Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün bu servislere vermiş olduğu servis yol belgesi ile yolcu taşıyorlar” diyen Akkaya, “Bu belgeyle sabah belli bir noktadan listede ismi olan kişileri alıp yine önceden belirlenen noktalara bırakmaları gerekiyor. Akşam saatlerinde de aynı şekilde vatandaşı aldıkları yerlere götürmeleri gerekiyor. Fakat bununla yetinmeyip, aynı zamanda usulsüz bir şekilde yolcu da taşıyorlar. M plakalı ticari minibüslerin yolcu taşıdığı güzergah üzerinde ring seferleri yapıyorlar. Onların M plakası yok. Peki nasıl ticari araç gibi taşımacılık yapabiliyorlar? Sitelerde olduğu gibi üniversitelerde de kart satışı yapıyorlar. Hem öğrencilere hem de personele. 200 lira kart dolumu yapan biri ekstra para verip dolmuşa biner mi? Ayrıca kartı olmayanlardan da nakit ücret alıyorlar ve öyleden taşıyorlar. İETT veya minibüs nasıl çalışıyorsa onlarda aynı şekilde korsan dolmuşçuluk yapıyorlar.  Kahyanın elinde kartın okutulduğu cihaz var. Bu sistemi İETT veya İBB kurmadı. Herhangi bir elektronikçiye sistemini kurdurdular” ifadelerini kullandı.

“İnsanların ekmeğiyle oynuyorlar”

Korsan taşımacılık yapan otobüsler nedeniyle 100’e yakın minibüs şoförünün çalışamadığını ifade eden Akkaya, “Hacıosman bölgesinden Koç Üniversitesi’ne devletin verdiği resmi ruhsatlı hat ile yolcu taşıyoruz. Gelin görün ki sadece servis taşımacılığı yapma yetkisi olan bu otobüslerle aynı noktadan kalkıyorum ve aynı güzergahta ilerliyorum. Aynı şekilde Arıköy-Derbent hattında da aynı sorunla karşılaşıyoruz. Bu saydıklarım sadece birkaç örnek. Sarıyer’in her yerinde aynı problemi yaşıyoruz. Bu bölgede toplamda 308 minibüsümüz var. 17 hatta değişmeli şekilde çalışıyoruz. Devlet bu plakalara hat verdi. Bunlar yolcu taşımacılığı yapabilmemizin için verilen ticari plakalar. Fakat İstanbul sınırları içerisinde faaliyet gösteren servis minibüslerinin ticari plakası var mı? Yok. Devlet sana o plakaları sadece öğrencileri veya çalışanları götürüp getirmen için verdi. Fakat bunlar servis taşımacılığı adı altında korsan yolcu taşıyorlar. 308 minibüsün 100’e yakın sırf bu nedenlerden dolayı çalışamıyor” diye konuştu.

“Meclis’ten geçen yasada minibüsçüler ibaresi yok”

Geçtiğimiz haftalarda yolcu taşımacılığı ile ilgili Meclis’ten geçen yasanın kendilerini korumadığını belirten Akkaya, “TBMM’den bir yasa geçti. Kosan taşımacılığına karşı UBER vb. denen firmalara karşı taksicileri korumak için çıkartıldı. Taksiciler UBER ile sıkıntıları vardı. Taksicilerin oda başkanı UBER’i o maddeye yazdırdı. Fakat minibüsçüler ile ilgili net bir ifade yok. Yasada vb. ifadesi var. Bu yüzden biz mağdur durumdayız. Bu kapsamda servis yol belgesi adı altında yolcu taşıyorlar. UBER neyle yolcu taşıyordu? D belgesiyle yolcu taşıyordu. Devlet ne yaptı? D belgeni iptal ederim dedi ve sorun çözüldü. O yasada bizimle ilgili de açıklayıcı bir maddenin olmasını arzulardık” şeklinde konuştu.

“Yetkililer sesimize kulak versin”

Sorunun çözümü için yetkilileri göreve çağıran Akkaya, “Bu işin çözümü devletin mekanizmalarını devreye sokmasıyla gerçekleşir. UKOME ve Trafik Denetleme Şubesi devreye girdimi bu işin hallolacağını düşünüyorum. Çünkü bu işi yapanların yasal bir dayanağı yok. Bizim tek isteğimiz yetkililer sesimize kulak versinler” dedi.

“İlgili mercilere şikayetlerimizi ilettik”

“Korsan taşımacılığı hukuki bir boşluktan dolayı çıktı” diyen Akkaya şunları söyledi: “Bu kişiler veya firmalar yasada ki boşluktan faydalanıp hukuksuz bir şekilde yolcu taşıyorlar. Biz İstanbul Valiliği’ne, emniyete ve İBB’ye gerekli müracaatlarımızı yaptık. Sıkıntılarımızı dile getirdik. Polis ekipleri servis adı altında yolcu taşıyan araçları durdurup yolcu taşıma belgesini isteyebilir. Eğer yoksa arabayı bağlıyor. Fakat eğer aracın sahibi araçta yoksa sadece para cezası uygulanıyor. Korsan taşımacılığıyla ilgili çıkan yasa ile artık cezalar çok ağırlaştı. Fakat burada minibüs ile ilgili net ve açık bir ifade bulunmuyor. Bizim dikkat çekmek istediğimiz husus bu. Burada önemli olan Ulaşım Dair Başkanlığı ve emniyet personeli de görevlerini yapması. Sarıyer’in minibüsçüsü inanılmaz derecede mağdur durumda. Bir diğer önemli ayrıntı da kartı olmayandan para alınması. Yolcu benim arabama binmiyor. Çünkü daha önce zaten ulaşım bedeli adı altında parasını ödemiş. Bir daha para vermek istemiyor. Ayrıca dikkat çekmesin veya şikayet olmasın diye haftada bir araçları değiştiriyorlar. Başka bölgede ki otobüsü buraya getirip, burada ki otobüsü oraya gönderiyor. Bu sayede dikkat çekmemeye çalışıyorlar. Teşkilatlı bir yapı kurdular.”

“Hakkımızı kanun önünde arayacağız”

Korsan taşımacılıkla mücadelelerini kanun önünde sürdüreceklerini belirten Akkaya şöyle konuştu: “Bizim kooperatifte yaklaşık bin kişi ekmek yiyor. Bu korsan taşımacılığını yapanlar, bu insanların ekmekleriyle oynuyorlar. Biz haklı mücadelemizi yasa ve hukuk sınırları içerisinde sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim kaba kuvvet ile işimiz olmaz. Sarıyer minibüsçülerini herkes parmakla gösteriyor. Biz kendimize yakışanı yapıp yasa neyi gösteriyorsa o yolda ilerleyip hakkımızı savunacağız.”

Akkaya’dan, Bayraktar ve Genç’e teşekkür

Yetkili mecralara sorunlarını ilettiklerini ve dilekçe verdiklerini söyleyen Akkaya, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar ile konuyu görüştük. Bizlere destek vereceğini ifade etti. Kendileriyle UKOME’ye ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne gidip sorunlarımızı anlatacağız. Ayrıca Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’te gereken desteği vereceğini ifade etti. Kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.