Sarıyer Belediyesi’nin Cumhuriyet Haftası etkinlikleri çerçevesinde edebiyat ve müzik söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin konukları ünlü edebiyatçı Ahmet Ümit ile Mandıra Filozofu tiplemesiyle hafızalara kazınan oyuncu Müfit Can Saçıntı oldu.

Sarıyer’deki Cumhuriyet etkinlikleri sürüyor. Üçüncü günün temasını ise edebiyat ve müzik oluşturdu. Grup Gündoğarken’ın sahne alıp unutulmaz bir konser verdiği etkinlikte Ahmet Ümit ve Müfit Can Saçıntı da Sarıyerlilerle söyleşi yaptı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte konuşan Saçıntı, Cumhuriyetin edebiyattaki önemine vurgu yaptı. Osmanlı’da heykellere ilişkin yazdığı şiirden dolayı bir şairin öldürüldüğünü belirten Saçıntı, “Bunu duyunca Cumhuriyet iyi ki var diyoruz” dedi.

AHMET ÜMİT: CUMHURİYETLE SANAT HALKA İNDİ


Dünyaca ünlü polisiye yazarı Ahmet Ümit de Cumhuriyetin sanatı halka indirdiğini belirtti. Kul kültürünü yıkmanın Cumhuriyetin temel ilkesi olduğunu söyleyen Ümit, “Cumhuriyet döneminde Osmanlı’daki gibi baskıcı bir dönem yoktu. Daha sonraları en büyük baskı 12 Eylül zamanında görüldü. Şimdi de sanatçıların baskı yapıldığı bir dönemdeyiz” ifadelerini kullandı.