DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 21 Eylül Çarşamba akşamı İstanbul’da genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi.
17 genel yayın yönetmeninin katıldığı toplantıda Babacan şunları söyledi: ‘Türkiye maalesef paralel evrende. “Pandemi sonrasında enteresan bir dönemden geçiyoruz. Büyük ekonomilerin yeniden dengeleme çabaları her ülkeyi ilgilendiriyor. ABD, AB ve Japon merkez bankalarının zor yönettiği dönemden geçiyoruz. Atılan adımlarla resesyon tehlikesinin de konuşulduğu bir dönem.Pandeminin üzerine gelen Rusya-Ukrayna Savaşı riskleri artırdı. Ama Türkiye maalesef paralel bir evrende yaşıyor, iç sorunlarla meşgul. Pandemi öncesindeki otoriter liderlik furyası vardı, hâlâ bitmiş değil. Bazı ülkelerde çözüm hâlâ oralarda aranıyor. Bazı ülkelerde ise demokrasinin tekrar inşa edilmesi tercihinde.”
‘Diplomasi cehaleti tabana vurdu’
“Avrupa’daki aşırı sağ ve dışlayıcı milliyetçilik sorun olarak önümüzde duruyor. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında "birliğimiz önemliymiş" duygusu oldu, Avrupa Siyasi Topluluğu ve NATO’nun genişlemesi konuşuldu.Türkiye maalesef dünyadaki gelişmelerden kopuk, kendi iç krizleriyle uğraşıyor. Dış meseleler sadece iç politikada prim yapma ihtimaliyle ele alınıyor. Diplomasi cehaletinin tabana vurduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu durum da, başta Doğu Akdeniz’deki gelişmeler olmak üzere, Türkiye'nin doğal haklarını bile kaybetmesine yol açıyor. Şeffaflıktan uzak kötü yönetim, kötü ekonomi, eğitim, işsizlik, yoksulluk, enflasyon olarak geri dönüyor.”
‘İlk feryat geçim sıkıntısı’
“Vatandaşlarımıza sorduğumuzda, ilk feryat geçim sıkıntısı. Gelir, servet, kur artışından olumlu etkilenmeyen çok geniş bir sabit/dar gelirli kesim var.Sorun sadece bugün yaşanan sıkıntılarla sınırlı değil, ülkenin yarınlarıyla da ilgili olarak çok yüksek maliyetler doğuyor, gelecek nesillere de çok büyük bir bedel çıkaracak bir tablo var. Sadece bugünlere dair değil, yarınlara ilişkin olarak da ciddi maliyetler karşısındayız.”
‘Her şeyin temelinde hukuk, adalet, insan hakları ve demokrasi var’
“Şeffaflıktan uzak, komutayla yönetilen; duyduğumuz, gözlemlediğimiz kadarıyla bazı şirketlerin, bankaların ve borsanın da talimatlarla çalkalandığı bir dönemden geçiyoruz.Her şeyin temelinde hukuk, adalet, insan hakları, demokrasi var. Temel sağlamlaşmadan ekonominin düzelmesi mümkün değil.”
‘Eğitimle ilgili sorunlar çocuk okutamama noktasına geldi’
“Eğitimle ilgili sorunlar artık sadece kalite ve fırsat eşitliği noktasında olmaktan çıktı, çocuklarını okutamama noktasına geldi. Üniversiteyi kazanan 850 bin öğrenciden 105 bini kayıt yaptıramadı. Kaydını yaptıranlardan gidemeyecek olanlar da çok olacak. Çok büyük sıkıntı var.Tarımdaki sıkıntılar da büyük; büyükbaş, küçükbaş hayvan azalıyor, boş olan tarlalar artıyor. Tarımda daha çok ithalata mecbur kalacak bir durum var.”
‘Göç akımı devam ediyor’
“Vatandaşın yakındığı sorunlarda ikinci sırada göç sorunu var. Vatandaşta göçten memnuniyetsizlik var. Göç sorununda stok nüfusun yanı sıra akım da devam ediyor.”
‘Borsada iniş çıkışlarda haksız kazanç oluyor’
“Şu anda Türkiye'de hiçbir konu şeffaf değil. Başta Varlık Fonu olmak üzere kamu kuruluşlarının bilinmeyen işlemleri olduğunu duyuyoruz. Borsada bu kadar büyük iniş çıkışlarda mutlaka haksız kazanç oluyordur. SPK'nın bağımsız çalışamaması, komuta ekonomisinin sonucu bu. Hisse senedi / tahvil piyasası güven üzerine çalışır. Güven kaybolunca tekrar kazanmak kolay olmuyor. Olanlar son derece yanlış. Açıklama da yok. Yetkiyi tek kişide toplayıp bağımsız kurum bırakmayınca sonuç bu.”
‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem belgesini kanun diline döküyoruz’
“Diğer konumuz 6'lı Masa. Diğer partilerle ortak çalışmalardan biri parlamenter sisteme geçişti. Biz eylem planları arasında parlamenter sisteme geçiş çalışmamıza numara vermedik, diğer partileri bekledik. Daha sonra masaya koyduk, masadan bir mutabakat belgesi çıktı. Yüzde 95'i bizimkiyle örtüşür. İlk ürün oldu 6'lı Masa’da.Şu anda bu dokümandaki hedeflerin kanun diline dökülmesi, anayasa değişikliğine yansıtılması çalışmaları sürüyor.Seçimlerden sonra anayasa değişikliği paketini hemen sunacak bir hazırlığımız var. 6'lı Masa’nın bir başka konusu seçim güvenliği.”
‘Birinci turda kazanmak istiyorsak; ortak aday’
“2 Ekim’de 2. tura başlayacağız Sayın Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde. Seçime yaklaşıtığımız için biraz daha hızlı çalışmamız gereken bir dönem olacak.Birinci turda kazanmak istiyorsak hiçbir parti tek başına yapamaz, demek ki ortak adaylık modeliyle bu işi götürmek zorundayız. Mevcut Cumhurbaşkanı da MHP desteği olmasa 1. turda kazanamazdı.”
‘Ortak adaydan önce asgari müştereklerin belirlenmesi gerekiyor’
“Ortak aday belirlenmeden önce (parlamenter sisteme) geçiş sürecinin yol haritası ve temel politika alanlarında asgari müştereklerin belirlenmesi gerekiyor. Temel politikalarda asgari müşterekler ortak adayın yol haritası olacak.Mevcut sisteme göre seçilen Meclis ülkeyi parlamenter sisteme geçirene kadar nasıl yönetecek? Yürütme erkinin katılımcılık anlayışıyla ve yetki paylaşımı yapılarak kullanılması gerekiyor. Bu iki prensibi karşılayacak bir yol haritası gerekiyor.Seçilecek ortak aday, ‘Cumhurbaşkanı olarak tek imzayla aklıma geleni yapayım’ diyemeyecek, istişare ve yetki paylaşımıyla çalışacak.Temel politika alanlarında asgari müşterekler önemli. Eylem planlarında olduğu gibi, temel alanlarda ortak cumhurbaşkanı adayının bir söylem birliği içinde olması lazım. Mesela göç sorunu, ekonomik sorunlar konularında… Bu şunun için önemli; ortak adaya ilk günden itibaren sorular sorulacak. Kendi görüşleri, ortak adaylığını destekleyen partilere ters düşebilir. Ama sorular üzerine "Ben partiye sorayım" derse de vatandaşın güvenini kazanmakta zorlanır. Dolayısıyla, temel politika alanlarında asgari müştereklerde mutabakat önemli. 6'lı Masa’nın bundan sonraki sürecinde, anlattığım bu gündem maddelerinin (geçiş sürecinin yol haritası ve temel politikalarda asgari müşterekler üzerinde mutabakat) önemli olduğuna inanıyoruz. Bunlar ‘ne yapılacağının’ cevabı, ondan sonra ‘kim’ sorusuna geliyoruz.”
‘Cumhurbaşkanının yetkilerini nasıl kullanacağına karar verilmeli’
“Bugün itibarıyla her seçeneğe açığız. 6 genel başkandan biri de olabilir, başka isim de olabilir. Aday konusu 6’lı Masa’da da konuşulmadı, biz partimizde konuşmadık. Bizim sıralamamıza göre, önce ne yapacağımızı konuşalım, sonra adayı. Parlamenter sisteme geçiş süreciyle ilgili bizim 6 ay öncesinden paylaştığımız bir şablon vardı. Her partinin kendi çalışması masada konuşulacaktır. Mesela Cumhurbaşkanı’nın yetkileri önemli, bu yetkiler bir süre kullanılmalı mı, nasıl kullanılmalı, karar verilmesi gereken bir konu.Cumhurbaşkanı yetkilerinin kullanılması konusunda istişare, yetki devri nasıl olacak. Cumhurbaşkanı’nın düzenleme yetkileri var; kararnameler, kararlar var, atama yetkileri var. Üst düzey yetkililerden il müdürlerine kadar atama yetkileri Cumhurbaşkanı’nda. Mesela Merkez Bankası Başkanı’nı nasıl atayacak? Bu yetki paylaşımı nasıl olacak?”
‘Beraber çalışma iradesine ilişkin çalışma 6 parti de hazır olduğunda başlar’
“Temel politika alanlarıyla ilgili 6 parti beraber nasıl çalışacak. Biz bu mekanizmanın nasıl olması gerektiğini çalıştık, bir hafta on gün içinde bitecek. Her parti bunları teknik olarak çalışmalı. Tabii ciddi bir hukuk nosyonu gerekiyor, özellikle anayasa hukuku ve idare hukuku konularında.Beraber çalışma iradesine ilişkin çalışma, 6 parti de hazır olduğunda başlar. Asgari müşterekler konusunda test yaptık aslında tam mutabakat sağladık. Temel politikalarda anlaştığımız hususları açıklarız.”
‘Mutabakat çalışmaları; olabilecek ihtilafları önleme çabsı’
“Ortak aday dışarıdan, genel başkanlar dışında biri olursa, mesela göç konusunda başka fikri varsa söyler, dinleriz. Biz bu konuları çalışıyoruz. Hazırlıklar iyi olursa çabuk yürürüz.Koalisyon protokolü süreci prosedürü var. Dışardan biri ortak aday olursa gerçekten farklı, önemli fikirleri varsa gelir söyler.Anlattığım mutabakat çalışmaları, ileride olabilecek ihtilafları bugünden önleme çabası.Sonra vatandaş, ‘Demokrasi dedik bunları destekledik, ama ülkeyi yönetemediler’ diyebilir.”
‘Şimdiden aday ismi açıklanması çok riskli’
“İsim konusunda baskı hissetmiyoruz. Aday isminin şimdiden açıklamasının son derece riskli olacağını, ciddi karışıklık olacağını düşünüyoruz. Şu anda kamuoyunda ismi az ya da çok tartışılan isimler değişiyor. Geçen sene çok tartışılan isimler bu sene değişti. Yine değişir. Bize de çarşıda pazarda çeşitli isimler söylüyorlar. ‘Vakti değil’ diyoruz.”
‘A Planı ortak aday, ama uzlaşma olmayabilir de’
“Ortak aday konusunda uzlaşma olmaya da bilir! A planımız elbette ortak aday. Türkiye için doğrusunun bu olduğuna inanıyoruz. Ama olmazsa ne yapacağımızı şaşırmayacağız. Adayda uzlaşma olmazsa da altına imza attığımız taahhütlere uyarız. Mesela, ortak aday olmasa da seçim güvenliği için birlikte çalışırız. Uzlaşma olmazsa kendi adayımız olacağını söylemiştik.”
‘Biz bakanlıktayken sonuç odaklı çalıştık’
“Hükümetin dış politikada yaptıkları ve yapmadıklarının kahir ekseriyetinde ‘Bana içerde prim yaptırır mı yaptırmaz mı, içerdeki havayı değiştirir mi’ düşüncesi var. ‘Dış politika’ demiyorum çünkü politika yok, o nedenle dış ilişkiler diyorum.Şanghay peşinde koşmanın hiçbir tutarlılığı yok. İçerdeki yalnızlık, çaresizlik karşısında ‘Bak dünya liderleriyle fotoğraf verebiliyorum’ çabası bunlar. Peki sonuç ne; Türkiye menfaatine ne sağladık, ne elde ettik?Central Park'ta dolaşmak için Amerika'ya gitmek değil mesele, biz bakanlıktayken sonuç odaklı çalıştık. 2008’de Dışişleri Bakanlığım döneminde Güvenlik Konseyi’ne üye seçiminde 192 ülkenin 151'inin oyunu aldık. Temsilcilere başkentlerinden talimat geliyor ama oy verme anında vicdanıyla başbaşa. Zihinlerini, beyinlerini, gönüllerini de kazanmamız gerekiyordu. Latin Amerika, Pasifik, Afrika ülkelerine anlatmamız gerekiyordu. Çünkü bir strateji vardı. Daha sonra Türkiye tekrar denedi, çok kötü çuvalladı, 30-40 oy çıktı. Bu işleri ‘ben ben’ demeden nasıl yapacağınızı planlayacaksınız. ‘Ben ben’ deyince de kafaya çekiç iniyor.Dış politikada ulusal çıkarlar ile ilkeler/değerler var. İkisini de gözettik biz.”
‘Görüşmelerde gündemimde geçiş sürecinin yol haritası vardı’
“Son hafta içinde genel başkanlarla görüştüm. Gizli değildi, ama basına kapalı ve başbaşa görüşmeler oldu. Görüşme taleplerinin hepsi benden geldi. Sayın Kılıçdaroğlu, sayın Karamollaoğlu, Sayın Uysal ve Sayın Davutoğlu ile de görüştüm, 20 Eylül akşamı tamamladım.Gündemimde geçiş sürecinin yol haritası vardı. Temel politikalar, seçim güvenliği vardı. Çünkü istiyoruz ki bu 2. turda hızlanalım. Bu çalışmaları yapılmadığında bu sorunlar nasıl çözülecek, sorusu ortaya çıkıyor.”
‘Genel başkanları konuşmalarına bakarız’
“Biz partilerin kurumsal karar verme mekanizmalarına ve genel başkanların konuşmalarına bakarız. Her açıklamaya bakarsak tartışma bitmez, partiler devasa yapılar. Bir arkadaş çıkar görüşünü açıklar, ne yapalım. Biz bu konuda çok rahatız. Ama genel başkan söylüyorsa önemlidir. Esas olan kurullar ve genel başkanlardır.Diğerlerini de dinliyoruz tabii. Aşırı ‘parti disiplini, konuşma sus’ demiyoruz. Parti disiplini ülkede fazla sert, ifade özgürlüğü de önemli. Yoksa parti sorunları içten içe büyüyor. Ben görüşmelerimde bunları konuşmadım. Çok büyük sorunlar var, gelin onları konuşalım, diyoruz.”
“Yoksullara ‘Bekleyin, sistemle uğraşıyoruz’ diyemeyiz”
“Bu koalisyonlar eski koalisyonlardan çok farklı, çünkü eskiler seçimden sonra kurulurdu. Yürütme erkinin tek kişide toplandığı bir sistemde seçime gidiyoruz. Belki tarihte bir kez olacak bu süreç. Geçiş sürecini nasıl yöneteceğiz? Mevcut anayasa var. Yoksullara, gençlere ‘Bekleyin, sistemle uğraşıp sonra sorunlarınızla uğraşacağız’ diyemeyiz. Vatandaş, ‘Sistemle uğraş ama ben yanıyorum, yangını da söndür’ diyecek. Çok iyi planlamak lazım.”
‘HDP ile diyalog kanallarımız açık, işbirliği alanımız yok’
“HDP meselesi bu son turda gündeme gelmedi. Gündemimizde geçiş sürecinin yol haritası ve temel politikalar vardı. Daha önce HDP gündeme geldi, son turda gelmedi. Ama biz HDP ile ayrıca görüşüyoruz. Partimiz kurulduktan sonra genel başkanlar da genel başkan yardımcıları da görüştü. HDP ile diyalog kanallarımız açık, henüz işbirliği alanımız yok. HDP ile ilişki 6’lı Masa'nın mutabakatla götürebileceği bir şey olmayabilir. 6 parti var, hepsinin ayrı ayrı politikaları var.”
“Bir sol partinin eski genel başkanı programımıza ‘tam sosyal demokrat’ dedi”
“Programımızı çok kişiye gönderdim. Biri de bir sol partinin genel başkanlığını yapmış biriydi. “Tam bir sosyal demokrat program’ olmuş’ dedi. Bize ‘liberal ekonomi’ eleştirisi yöneltenler dayanaklarını söyleyemiyorlar.
‘Ürün ya da hizmet rekabet içinde yarışarak yapılıyorsa, oralara devletin girmesine gerek yok’
“Ekonomide devletin ve özel sektörün yeri konusunda kafamız çok net. Ürün ya da hizmet rekabet içinde yarışarak yapılıyorsa, oralara devletin girmesine gerek yok. Ama diyelim ki tüketicinin korunması seviyesinde girmesi. Rekabet sırasında bir üretici örneğin sağlığa zararlı bardak üretiyorsa, devlet müdahale etmeli.
‘Tekel durumundaki kuruluşların özelleştirilmesini doğru bulmuyoruz’
“Ama tekel durumundaki kuruluşların özelleştirilmesini doğru bulmuyoruz. Mesela elektrik, doğalgaz dağıtımı. Bu alanlarda denetleme sorunları da çıkıyor. Hele o şirketler siyaset üzerinde etkiliyse mağdur olan vatandaş oluyor.”
‘Mutlak yoksulluğu çözmemiz gerekiyor’
“Mutlak yoksulluğu çözmemiz gerekiyor. Sosyal destek ve sosyal yardım veren devletin tam 43 kapısı var. Bunun düzenlenmesi lazım. Nobel Ekonomi Ödüllü ekonomist Stiglitz bana ‘Bir devletin kaynak harcayacağı en önemli alan burası’ demişti istihdam çalışmamız için. Gini katsayısına göre gelir ortaya doğru toplandı 2002'den 2013'lere kadar. Mutlak rakamlardan söz etmiyorum. Türkiye bir zamanlar başardı bunları.”
‘Grev ertelemeleri bugün olsa tekrar yaparız’
“Ekonomide başarılı olduğumuz yıllarda ‘grev yasağı’ değil grev erteleme uygulandı. Türkiye'nin uluslararası tedarik zincirinde kritik halka olduğu sektörlerde uygulandı. Bakanlar Kurulu kararıyla oldu, ilgili bakanlıklar getirdi, onaylandı. 30 günlük sürelerle oldu bu.Parti programımızda sendikalaşmayı artırma hedefi var, sendikalaşma maliyetini düşürme eşliğinde. Sendikalaşma oranı çok düşük. Ama o grev ertelemeleri bugün olsa tekrar yapar mısınız, evet yaparız. İlgili bakan, ‘30 gün süre verelim fabrika çalışsın, toplu müzakereler de devam’ etsin diyor. Erteleniyor.Esnek çalışma imkânını açmayınca kadın istihdamı azalıyor, kadınların yükselmeleri zorlaşıyor, ücret farkları oluşuyor. Sendikal haklar ve emeklilik hakkından taviz vermeden güvenceli esnek çalışma, diyoruz.”
‘Bu tabloyu devralsak, 6 ayda kriz iklimi ortadan kalkar’
“2002 krizini yaşadık ve çözdük, başında ben vardım; 2008-2009 krizinin çözümünde de ben vardım. Irak savaşının artırdığı petrol fiyatlarına rağmen enflasyon tek haneye düştü.Bugünkü şartlarda bu tabloyu devralsak 6 ayda kriz iklimi ortadan kalkar.Enflasyonun tek haneye inmesi için iki yıla ihtiyacımız var. Ama seçime kadar şartlar daha da kötüye giderse o zaman çözmek daha da zor. Ama ekonomik kurumların ayağa kaldırılması 1 ay.”
'81 valinin 81’i de sıkıntılı değil’
“81 valinin 81'i de sıkıntılı değil. Büyükelçilerimiz iyi çalışıyor. Ben Dışişleri Bakanı’yken çok baskı oldu dışardan büyükelçi ataması için, izin vermedim. Ama ben ayrıldıktan bir ay sonra dışardan büyükelçi atamaları başladı.”
‘İstesek DEVA’da 100 eski AK Partili milletvekili ve bakan olurdu, yeni bir AK Parti’ye ihtiyaç yok’
“DEVA’yı kurarken kullandığımız ifade ‘ana akım’dı. Ortak sorunlara ortak çözümler üretmek için yola çıktık. Demokrasiye destek veren seçmen tabanı hedefimiz. 178 bin üyemiz var. Ama üye oluyorlar, hemen telefonları çalıyor, kendilerine ‘Ne yapıyorsun, çoluğun çocuğun var’ deniyor.Üyelerimizin sadece yüzde 30'u AK Parti'ye oy vermiş insanlar. Diğer partilerden de seçmenler var partimizde. 81 ilin tamamında ve 720 ilçenin tamamında ilçe başkanımız olması bu farktan kaynaklı. Diyelim ki İzmir'de çalışamadığımız ilçe yok. Klasik sınıflamadan çok farklı bir yerde konumlandırıyoruz partimizi. Üyelerimizin yüzde 50'si kendisine ‘milliyetçi muhafazakâr’, yüzde 50'si ‘seküler-Atatürkçü’ diyor. İstesek DEVA’da 100 AK Partili milletvekili ve bakanlık yapmış isim olurdu. Yeni bir AK Parti'ye ihtiyaç yok ki, 20 sene olmuş. Kimlik politikası yapan bir partiye daha ihtiyaç yok.”
‘Yaşlı ve eğitim seviyesi düşük seçmene ulaşmakta zorluğumuz var’
“Kırsaldaki yaşlı ve eğitim seviyesi düşük seçmene ulaşmakta zorluğumuz var. İnternet kullanmayan, TRT, A Haber izleyen kitle. Bir de siyasi tercihini kilitlemiş seçmen var. Onun dışındaki seçmenler arayışta.Şu anda bize Hazine yardımı sıfır, gönüllü bağışlarla çalışıyoruz. Seçimlerden sonra hazine yardımıyla beraber daha iyi sonuçlar alacağız. Teşkilatlarda 12 bin 900 yönetim kurulu üyemiz kapı kapı çalışıyor. İnsan ve emek kısmında iyiyiz; sermaye, yardım konusunda doğal sınırdayız.”
‘Gebze mitingimizde tuvaletleri kilitlediler’
“Gaziantep’te, Gebze’de miting yaptık, üçüncü mitingi Yozgat'ta yaptık. Yozgat merkez nüfusu 100 bin. MHP ve AK Parti çok güçlü. Miting alanı 10 bin kişilik. Yozgat İl Başkanımız talip oldu, ‘Bana güvenin’ dedi. Alan dolduğu gibi, mitingde görünmemek için dışarda kalarak izleyen 3-4 bin kişi vardı.Yozgat’ta da afiş izni vermediler. Aynı gün ve aynı saatte Cumhurbaşkanı Çorum mitingi koydu. Bütün kamu çalışanları, olanakları seferber edildi. Gebze mitingimizle de aynı gün aynı saatte miting koydu. Antep mitingimizde de gençlik buluşması koydular.Gebze'de tepelerde bir miting alanı verdiler. Miting başladığında tuvaletleri kilitlediler! Tuvaleti gelen mitingi terk etti.Hafta sonu Siirt, sonra Trabzon, sonrasında Erzurum mitingi var. Trabzon’da 2 haftadır hâlâ izin verilmedi, olur da demiyorlar olmaz da.”
‘Ortak adayın yapmaması gerekenleri nasıl sağlama bağlarız, vurguladığım konu bu’
“Ortak adayın yapmaması gerekenleri rıza ile nasıl sağlama bağlarız, benim vurguladığım konu bu. Anayasa’nın verdiği çok yetki çok var, bu yetkiler hangi sınırlar içinde ve nasıl kullanılacak, bunu belirlememiz lazım.Altılı Masa’nın adı hâlâ ‘ittifak’ değil. Açıklamada ittifak sözü de geçirilmek istendi ama ben karşı çıktım. Çünkü hâlâ isitişare ediyoruz. ‘İşbirliği alanları belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra ittifak diyelim’ dedim. İttifak demek için ortak iradenin biraz daha ilerlemesi gerekecek. Bir aksilik çıkarsa çok büyük hayal kırıklığı olur. Çıta şimdiden çok yükselmiş durumda.”
‘Hedefimiz; büyük farkla Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanma ve Anayasa’yı değiştirecek çoğunluk’
“6’lı Masa çalışmalarında dayatma olmadı bugüne kadar. Bir parti tek kelimeye katılmıyorsa o kelime açıklamaya girmedi. Kolay iş değil. Örneği yok. Büyük farkla Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanma ve Anayasa’yı değiştirecek çoğunluk hedefimiz var. Sahada gördüğümüz tablo çok çok olumlu. Temel haklar ve özgürlükler demişiz, bunu yasaya nasıl dökeceğiz, bunun çalışmasını yapıyoruz. Bugünden belirleyelim ki zamanı geldiğinde ülkemiz vakit kaybetmesin.”
‘Şu an gemileri yaktık, tek başımıza gidiyoruz’
“Seçim Yasası değişikliği üzerine hükümetin yanında duran yorumcular ‘ittifak partilerinin işi bitti’ yorumlarına başladılar. Öyle bir noktaya getirildi ki, kendi logomuzla seçime gireceğimizi açıkladık. Şu anda ittifakta bile değiliz. Olunca o da konuşulur.81 il başkanlığımız da gayretli şekilde çalışmalı. Bize bir defa bile oy vermemiş insanlardan oy istiyoruz, kolay iş değil.Altılı Masa’da bugüne kadar seçim iş birliği ve ittifak konusunda hiç konuşmadık. Ama günü geldiğinde ittifak çalışması / iş birliği olursa o gün görüşülür. Şu an biz gemileri yaktık, tek başımıza gidiyoruz.”
‘2018’deki hesap 2023’e uymayabilir’
“Erken seçim isteyip yeni yasayla seçime gidemezler, anayasa değişikliği gerekir Anayasayı değiştirmek için de muhalefetin oylarına ihtiyaçları var. Hükümet ‘erken seçim’ dediğinde muhalefetin ‘gitmeyelim’ deme şansı yok. Ancak 2018'e bakarak Seçim Yasası değişikliği yaptılar, fakat 2018’deki hesap 2023'e uymayabilir. MHP zayıfladıkça, AK Parti zayıfladıkça bu değişiklikler işlerine yaramayabilir.”