Türkiye’nin ilk Bahçıvanlık Okulu’nu barındıran tarihi Büyükdere Fidanlığı’nı yeniden canlandıracak projenin temel atma töreni düzenlendi. Fidanlığın ilk etabı 19 Mayıs 2023’te, tamamı ise 29 Ekim 2023’te halkın kullanımına açılması planlanıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1928 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan, içinde Türkiye’nin ilk Bahçıvanlık Okulu’nu barındıran tarihi Büyükdere Fidanlığı’nı yeniden canlandıracak projeyi başlattı. Fidanlık için, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında temel atma töreni düzenlendi. Törene; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Belediye Başkan Yardımcıları, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, Sarıyer Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, CHP Sarıyer Kadın Kolları Başkanı Sunay Sevinç, DEVA Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Av. Bilal Çelik, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı Mustafa Yazıcı, Sarıyer Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sarıuçak, Çayırbaşı Muhtarı Faruk Özdemir, Bahçeköy Kemer Mahallesi Muhtarı Fulya Türen Bayram, Demirciköy Mahalle Muhtarı Nebahat İmamoğlu, Maslak Mahallesi Muhtarı Aslı Nalbant Bütüner, PTT Evleri Muhtarı Yusuf Yıldırım, Kocataş Mahallesi Muhtarı Serdal Doğan, Baltalimanı Mahallesi Muhtarı Ali Haydar Aslan, Kireçburnu Mahallesi Muhtarı Çağlar Coşkun, Sarıyer Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

“SARIYERLİLERE İHANETİN SONUNU GETİRDİK”

Törende konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, hizmet anlamında, Ekrem İmamoğlu ile birlikte İBB ile tanıştığını dile getirdi. Genç, “Bugün temeli atılan bu proje, bize umudun her zaman var olduğunu, yeşereceğini anlatıyor. O nedenle umutsuz olmaya hiç gerek yoktur. Proje, aynı zamanda İstanbul'un kişi başına düşen yeşil alan miktarını artıran çok önemli bir proje. Atatürk Kent Ormanı alanı gibi, yıllarca atıl bırakılan, Sarıyer ve İstanbullu vatandaşlara ihanetin sonunu getirdik. Emeği geçen herkese ve İBB Başkanı sevgili Ekrem İmamoğlu kardeşime çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Başkan Genç, geçmiş dönemde Büyükdere Fidanlığı’nın, İl Özel İdaresi tarafından Sarıyer Belediyesi yerine İBB’ye verildiği bilgisini de paylaşarak, “İsabet olmuş; iyi ki vermişler. Gerçekten başka bir şey de yapabilirlermiş. Şimdi bunun mutluluğunu yaşıyoruz tabii” diye konuştu. 

SARIYER YEŞİLE DOYACAK

“Sadece Büyükdere Fidanlığı bile bir ihmalin ve görmezden gelmenin hikâyesini bize sunuyor” diyen Ekrem İmamoğlu, “Biz; Atatürk'ün mirası, Cumhuriyet’imizin mirası noktasında, Büyükdere Fidanlığı’nın hikayesinde çok güçlü, pırıl pırıl yeni bir sayfanın açıldığını bütün Sarıyer'e, İstanbul'umuza ve hatta Türkiye'mize müjdelemek isterim. Temelini atıp, başlatacağımız bu alan, aynı zamanda pırıl pırıl bir yeşil alan, yeniden aktif üretim yapılan bir alan, bahçıvan yetiştirilen bir merkez haline gelecek. İstanbul'a, içerisinde kentsel üretim fonksiyonlarını da barındıran çok değerli bir yeşil alanı kazandıracağız” şeklinde konuştu. 

“ONURUNU YAŞIYORUZ”

Önceki İBB yönetimi tarafından aktif olarak kullanılmayan Hacıosman’daki Atatürk Kent Ormanı, yenilenecek Büyükdere Fidanlığı ve yapımına başlanan Baltalimanı Yaşam Vadisi ile birlikte, 1 milyon 550 bin metrekarelik bir alanı Sarıyer kazanmış olacak. İmamoğlu, “2023 yılında aktif bir yeşil alan olarak sunulduğunda, bu dört buçuk yıl içerisinde, neredeyse kişi başı beş metrekareye yakın aktif kullanmayan alanları kullanılır hale getirerek, Sarıyer’e sunmanın keyfini ve onurunu yaşayacağız” dedi.

“TOHUM MERKEZİ KURACAĞIZ

Büyükdere Fidanlığı’nı, tarihi bir mirası canlandırma hedefiyle yenileyeceklerine dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi: “Bugünün çok ihtiyacı olan burada, bir de tohum merkezi kuracağız. Tarihi bir adım atıyoruz aslında. Burada, bu merkezde; yerel tohumlar, soğutmalı depolarda uzun süreli olarak muhafaza edilecek. Bir gen merkezi gibi. Merkeze gelen bu tohumlar, yine aynı alanda üretim parselleri ve seralarda ekilerek üretimleri sağlanarak, çoğaltılacak. Sebze grubundan edilen fideler ve diğer tohumlar, buradan halkımıza ve çiftçilerimize de ayrıca ücretsiz olarak dağıtılacak. Büyükdere Fidanlığı'na gelen herkes hem aktif hem kaliteli bir yeşil alandan yararlanma imkânına sahip olacak. Hem de Cumhuriyet’in doğanın, yaşamın, insanlarımızın bu ülke için ne kadar anlamlı ne kadar önemli olduğunu bir kez daha burada hissedecek. Buradaki bahçıvanlık okulu da bu alanda eğitim almak isteyen her vatandaşımıza, çok özel bir eğitim de veriyor olacak” diye konuştu. İmamoğlu, fidanlığı ilk etabının 19 Mayıs 2023’te, tamamının ise 29 Ekim 2023’te halkın kullanımına açılmasının planlandığını belirtti. 

PROJENİN DETAYLARI

Prof. Seçkin de konuşmasında, projeyle ilgili detaylı bilgiler verdi. Prof. Seçkin’in paylaştığı bilgilere göre; Atatürk’ün isteği ile 1928 yılında kurulan ve 1997 yılında faaliyetleri duran Büyükdere Fidanlığı ve Bahçıvanlık Okulu, yıllar içinde büyük tahribatlara uğradı ve kullanılamayan bir vaziyete büründü. 2001 yılında İstanbul İl Özel İdaresi tarafından kapatılan, 2013 yılında İBB mülkiyetine geçen Büyükdere Fidanlığı; 2022 yılında bahçıvanlık okulu işlevinin yanı sıra farklı fonksiyonlar da eklenerek projelendirildi. 180.000 metrekare alanda tasarlanmış proje kapsamında, Büyükdere Fidanlığı’nın tarihi değerleri korundu ve İstanbullulara, kentsel üretim fonksiyonlarının da içinde bulunduğu yeni yeşil alan kazandıracak bir tasarım projesi hazırlandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, temel atma töreni sonrasında Fidanlığı gezerek, incelemelerde bulundu.