Bu yıl dünya kupasına Katar ev sahipliği yapıyor.  Turnuvada kullanılan teknolojilerde oldukça fazla dikkat çekiyor.

2022 Dünya Kupası 20 Kasım pazar günü başladı. Ancak bu Dünya Kupası turnuvasında oldukça yeni teknolojiler kullanılmaya başlayacak. Bu turnuvada kullanılacak olan teknolojiler şu şekilde sıralanıyor;

Katar 2022 Dünya Kupası Hangi Kanalda?

Katar 2022 Dünya Kupası, TRT tarafından TRT Spor, TRT1, TRT 4K ve trtspor.com.tr üzerinden izlenebilecek. ExpressVPN’in çalışması, Türkiye’de en çok çevrimiçi takip edilen spor dallarını ortaya koyuyor. Çalışmaya göre, Türkiye’de en çok çevrimiçi takip edilen spor dalı futbol. Bu sebepten ötürü, Türkiye bu sene Dünya Kupası’na katılmasa da, Dünya Kupası’nın dijitalde de büyük bir ilgi görmesi bekleniyor.

Yarı Otomatik Olan Ofsayt Teknolojisi

Futbolda hakem hataları maça oldukça fazla damga vurabiliyor. Bu sebepten dolayı FIFA bu sorunu mümkün olacak en az seviyeye indirmek için futbola VAR teknolojisini getirdi. Ancak bir sorun daha ortaya çıktı. O ise ofsaytlardaki çizgi tartışması.

FIFA bu turnuvada o sorunun da önüne geçmek için yarı otomatik ofsayt teknolojisini futbola getirdi. Yarı otomatik ofsayt teknolojisi turnuvanın her maçında kullanılacak. Sahanın her tarafına hareket izleme özelliğine sahip olan 12 kamera sayesinde sahada yer almakta olan her futbolcunun vücut hareketlerini hatasız bir şekilde takip ediyor. Sadece saha içerisinde değil, aynı zamanda topun içerisinde de teknoloji bulunuyor. Topun içerisinde yer alan IMU teknolojisi sayesinde topun ayakta çıktığı zamandan sonraki anı oldukça net bir şekilde belirleyebiliyor.

Top ayaktan çıktığı zaman hangi futbolcunun hangi uzvunun önde yer aldığı yapay zeka tarafından oldukça net bir şekilde tespit edilebiliyor. Yapay zeka ofsayt pozisyonunu 3D olarak animasyona dönüştürüyor. Ardından video yardımcı hakeme iletiyor. Kararı ise VAR hakemi belirliyor. Hazırlanmakta olan animasyonlar belirleyici ve en iyi şekilde hazır hale geliyor. Bu futbola yeni katılan teknoloji aslında futbola çok yeni değil. Daha önce 2022 Şampiyonlar Ligi'nin bazı maçlarında test olarak kullanılmıştır. Ancak 2022 Dünya Kupası'nda test amacıyla değil bütün maçlarında bu teknoloji kullanılacak.

Statlarda Bulunan Soğutma Teknolojileri


2022 Dünya Kupası'nın ev sahipliğini yapan Katar'da şimdilerde yaz mevsimi yaşanıyor. Hava ise oldukça fazla sıcak. Bu sıcak havanın turnuvayı etkilememesi için stadyumlara soğutma teknolojisi yerleştirilmiştir. Turnuva için yapılan sekiz stadın yedisinde soğutma teknolojisi bulunuyor. Aynı zamanda stadyum koltuklarının altına ve sahaya yakın bulunan yerlere soğuk hava püskürten hava kanalları yerleştirildi. Sıcak havanın etkisini azaltmak amacıyla stadyumun yakınlarında bulunan yer altlarına içi soğuk su ile doldurulmuş borular inşa edildi. Bu sayede sıcak hava içerisine soğuk su doldurulan geçerek soğumaya başlayacak. Ardından soğumuş olan su 40 bin litrelik depolama tankına pompalanıp bir sonraki maça soğuk hava sağlaması için depolanacak.

Bütün bu teknolojik sistemler aynı zamanda büyük bir elektrik ihtiyacını ortaya çıkaracak. Ancak elektrik ihtiyacı Doha'nın 80 kilometre uzaklığında yer alan güneş enerjisi panelleri sayesinde karşılanacak. Katar'ın Yeşil Dünya Kupası vaadi bulunuyor. Bu verilmiş olan sözden dolayı ise turnuva sebebi ile salınacak olan karbon emisyonuna karşılık aynı miktarda karbon tasarrufu yapacaktır. Bu sayede enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve atık yöntemi, karbon tasarrufu elde edilebilecek.

Dünya Kupası Topu: Al Rihla

Bu dünya kupası topu oldukça farklı bir top olarak karşımıza çıkıyor. Bu topun özellikleri arasında top havada gittiği zaman çok daha yüksek hızda kalıyor. Topun içerisinde hareket sensörü bulunuyor. Bu sensör sayesinde ofsayt pozisyonları top ayaktan çıktığı an belirlenebiliyor. Sensörün içerisinde yer alan batarya topun hareketleri ile birlikte kendi kendine şarj olabilme özelliğine sahip.

Taraftarlar Elektrikli Otobüs İle Taşınacak

Taraftarların stadyuma gelmesini elektrikli otobüsler üstlenecek. Elektrikli otobüsler çok yaygın bir teknoloji değil fakat Dünya Kupası için ilk defa kullanımda olacak. Dünya Kupası için kullanılacak olan yeni teknolojiler bu şekilde sıralanıyor.