Sarıyer Belediye Meclisi'nin Aralık ayı 2. oturumunun iptal edilmesine AK Parti cephesinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na özel açıklamalarda bulunan AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Cevahiroğlu, "2021 ve gelecek yıllar Sarıyer ve İstanbul için hiç güzel olmayacak" ifadelerini kullandı.

Sarıyer siyaseti yine hareketli günler yaşıyor. Belediye meclis toplantısının gündem olmadığı gerekçesiyle iptal edilmesinin yanı sıra İBB ve Sarıyer'in 2021 bütçeleri de en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Konuyla ilgili Sarıyer Posta'ya gündem yaratacak açıklamalarda bulunan AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Cevahiroğlu, "İstanbul ve Sarıyer adına çok üzülüyorum" diye konuştu.

"SARIYER’İN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINMIŞTIR"

AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Cevahiroğlu, "Öncelikle kıymetli Sarıyerli kardeşlerimin yeni yılını kutlar, sağlık, sıhhat ve huzur içinde nicelerini kutlamalarını diliyorum. Belediyenin 2019 yılında gerçekleştirdiği harcamalarını ve 2021 yılı için harcamayı düşündüğü bütçesini anlattığımızda 'Sarıyer’in geleceği ipotek altına alınmıştır' demiştik.  Bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu 2021 yılına girmeden, 2020’nin son ayında, gündem olmadığı için iptal edilen Sarıyer Meclis toplantısında gördük. Bu ne demek biliyor musunuz? Sarıyer’in hiçbir sorunu, çözüm bekleyen işleri, yerinde dönüşüm projesi, mali borcun ödenmesi, yatırım gibi sorunu, derdi kalmamış, ya da çözüm bekleyen hiçbir işi kalmamış gibi bir belediyenin ana organını çalıştırmıyorsun. Evet, bu yüzden gelecek yıllarda Sarıyer’in yaşayacağı derdi belirttik. Biz bir Sarıyerli, Sarıyer aşığı olarak ikaz görevimizi yerine getirdik. Sarıyer 2021 bütçesindeki yiyelim, içelim, gezelim, ağırlayalım ve basına para dağıtarak, yapıyormuş gibi görünelim bütçesi neredeyse birebir İBB bütçesinde kendini göstermiştir. 2021 ve gelecek yıllar Sarıyer ve İstanbul için hiç güzel olmayacak" diye konuştu.

"YATIRIM YOK, HARCAMA KALEMİ VAR"

Deprem başta olmak üzere afetlere ayrılan bütçeyi eleştiren Cevahiroğlu, "İBB’de 6 kat azaltılan deprem bütçesi bizleri şaşırtmadı. Sarıyer’de de 65 bin TL ama yalnız broşür basmak için ayrılan afet bütçesi. Başka bir hazırlık yok.  İBB’de 2019 da mal ve hizmet alımı, bütçenin yüzde 25 i iken, 2021 de bütçenin yüzde 35'ine vardı. Yani yatırım yok, harcama kalemi var. 6 milyardan, 10 milyara çıkan bir harcama kalemi. 2 yılda bütçe yüzde 25 artarken, mal ve hizmet alımları yüzde 75 artmış. 2021 kentsel dönüşüm bütçesi koskoca İstanbul’da 257 milyon olarak düşünülmesi, İstanbul’a verilen değeri göstermektedir. 2 senede hiç dönüşüm yapılmaması bu anlayışın örneğidir. Sarıyer’de de bugüne kadar yerinde dönüşüm yapılmamıştır. Meclisi gündem yokluğu nedeniyle iptal eden bir belediyenin bunları becermesi mümkün değildir" dedi.

"SARIYER’DEN ÖRNEK ALMAMIŞLAR"

Ulaşım yatırımları için ayrılan bütçeyi eleştiren Cevahiroğlu, "Raylı sistem bütçe mukayesesine bakıldığında 2018 AK Parti döneminde harcama, toplam bütçenin yüzde 18’i iken 2021 CHP döneminde bütçenin yüzde 9'u olarak planlanmıştır. Bu da İstanbul’a raylı sistem yapmayacağım demektir. Bu bütçe daha evvel başlanan projelere harcanacak paradır. AK Parti döneminde 630 km raylı sistem sisteme dahil edilmiş ve birçoğunun da ihalesi yapılmıştı. İBB Başkanı seçim öncesinde bazı yerde yapılan raylı sistemin 10 katı, diğer bir yerde 2 katı, bir keresinde de daha fazlasını yapacağım demesine rağmen yeni hiçbir planlama, ihale yapılmaması, bu konudaki niyetini belli etmiştir. Ulaşım yatırımları bütçesinin yüzde 19’dan yüzde 9’a düşürülmesi, 'ulaşımı sorun olmaktan çıkaracağım' diyen birisine yakışmamıştır.  Seçim vaadinde 100 bin yeni otopark sözün veren İBB Başkanı, 2021’de 2 bin 500 otopark yapacağım demesi bu vaadi 2040’lara varacağını göstermektedir. Bu da tutulamayacak ve bol keseden atılacak vaatlerden biri olmuştur. İnovasyon, ARGE İBB’de sıfır bütçe ile belirtilmiş. Sarıyer’den örnek almamışlar. Sarıyer’de 10 milyon ayırmışlardı. Demek ki İstanbul’a inovasyon ve ARGE lüzumsuz bir harcamaymış" şeklinde konuştu.

'İSTANBUL’A YATIRIM YAPMAYACAĞIM' DİYOR

"Yatırım bütçelerinde yüzde 47'den yüzde 32'ye düşen bir plan var" diyen Cevahiroğlu, "Yani 'İstanbul’a yatırım yapmayacağım' diyor. Hatırlarsanız aynı durum Sarıyer’de de geçerlidir. 531 milyonluk bütçenin ancak 10 milyonluk kısmı yatırıma ayrılmıştır. Bütçenin  yüzde 2'si... Bütün komşularımız bütçesinin yüzde 30-60 arası yatırıma para ayırırken, bizdeki meclis iptali bu nedenle yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL’UN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINMIŞTIR"

Eleştirilerini sürdüren Cevahiroğlu, "Öz kaynak konusunda İBB başkanı 'İstanbul beceriksizce yönetiliyor' demesine rağmen,  yüzde 24'den yüzde 19'a düşecek şekilde öz kaynak derdi yaşamakta, yaşatmaktadır. Bu yüzden dışarıdan borç almakta ve buna da utanmadan tören düzenlemektedir. Seçim döneminde İBB başkanı tarafından verilen sözlerin neredeyse tamamı tutulmamış, yapılan indirimler zamlarla (pardon fiyat ayarlamalarıyla) geri alınmıştır. Sarıyer’de de 10 küsur senelik sözlerin (hele hele şeref sözlerinin) hiçbiri tutulmadığına göre demek ki bu bir CHP anlayışı olmalı. 29 Milyar bütçesi olan bir büyük şehir belediyesi, öz kaynak geliştiremediği ve tasarruf mantığı olmadığı için dış kaynaklardan 3,4 milyar borç alarak faaliyetini sürdürebilir. Ayrıca bütçeye alınan borçlara karşı 5,5 milyar daha ödeyeceğim dediğine göre gereken kaynak 34,5 milyar TL ye varmaktadır. Bu kaynağı yeni borçlarla almaya kalkarsa ki öz kaynak geliştiremediği için İstanbul’un geleceği de aynen Sarıyer gibi ipotek altına alınmış demektir" dedi.

CEVAHİROĞLU'NDAN ÇALIŞTAY TEPKİSİ!

Cevahiroğlu, "CHP her konuda olduğu gibi çalıştaylar partisidir. Bol bol çalıştay yapar ama sonuç çıkmaz. Aynı Sarıyer’de Mart 2020'de yapılan İmar Islah Planları Çalıştayı gibi. Bu çalıştayın notları Temmuz 2020'de gelmiş fakat içinde bir tane dahi çözüm barındıramamıştır. Bunun gibi İBB’de de deprem çalıştayından çıkan sonuçların hiçbiri gerçekleşmemiştir. Hele hele 6 kat düşürülmüş bir bütçeyle çözüm bulmaya çalışması baştan çözümsüzlük içermektedir. 2018'de 20 milyarlık bütçe içinde depreme ayrılan para 1 milyar iken, 2021'de 29 milyar bütçenin 257 milyonu depreme ayrılmıştır. Yani 2018'deki bütçenin yüzde 5'inden, 2021'deki bütçenin  yüzde 0,8 e düşürülmesi sağlanmıştır" diye konuştu.

"KENDİ KENDİLERİNİ YALANLIYORLAR"

"İşçi ücretlerine ayrılan para 569 milyondan 517 milyona düşürülerek yüzde 9 geriletilmiştir" diyen Cevahiroğlu, "Bu yüzde 20 daha işçi çıkartma anlamına da gelmektedir. Diğer bir taraftan geçici ve diğer personellerde yüzde 15 ve yüzde 36 artış yorumunu halkımıza bırakıyorum. Ücretsiz internet hizmeti verilen nokta sayısı üst geçitlerde 7 bin 500 nokta olarak belirtilmesine rağmen bütçe kitapçığında, 2020’de 3 bin 800 adet ve 2021’de hedeflenen bile 3 bin 900 adeti gösteriyor. Hangisi doğru? Her işlerinde olduğu gibi kendi kendilerini yalanlıyorlar. Sarıyer’deki özel kalem harcamalarının yüksekliği gibi İBB’de de temsil, tanıtma bütçesi  yüzde 104 artırılmış vaziyettedir.  Mayıs 2020 de İBB’nin yardımları engelleniyor yalanı söylenmiş, sosyal medyada sunulmuştu. Ancak AK Parti meclis üyelerinin girişimiyle Sosyal yardım bütçesi  yüzde 15’e yükseltilmişti. Ancak şimdi görüyoruz ki bırakın  yüzde 15’e artırılması, gerçekte yüzde 2’ye düşürmüş oldukları ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

"ÖZEL KALEM BÜTÇESİ SON BEŞ SENEDE 5 KAT YÜKSELTİLDİ"

Cevahiroğlu, "Hayatı ucuzlatacağım diyen bir başkanın vergi gelirlerinde yüzde 37, işletmelerde yüzde 150 zam düşünmesi, düşünmeyle uygulama farkını ortaya koymaktadır. Ya da bezdirilmiş eski işletmeciler yanında yeni işletmecilere kapı açmak mı acaba? İsraf var diyen bir başkan mal ve hizmet alımlarını yüzde 25'den yüzde 35’e yükseltmesi, israfın nereye gittiğini göstermektedir. Aynı durum Sarıyer’de de vardı hatırlarsanız. Özel kalem bütçesinin son beş senede 5 kat yükseltilmesini dikkatlerinize sunuyorum" dedi.

"SARIYER’İN GÜNDEMİ YOK MU?"

Cevahiroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Yerel kalkınma, sosyal adalet, kadın, çocuk, yaşlı, gençlere, engellilere ne var biz bulamadık. Aynı Sarıyer Belediyesi 2021 bütçesi gibi. Bütün bunlar bu ayın meclis çalışmasını iptal eden, koskoca Sarıyer’in gündemi yok diye meclisi çalıştırmayan Sarıyer Belediyesi'nin yorumunu sevgili hemşerilerime bırakıyorum. Bir taraftan da kendime soruyorum? Acaba meclis yapıldığında CHP’nin içindeki problemler (taciz, tecavüz, suiistimal, zimmet, orduya ve öğretmene hakaret, doğruyu konuşana tahammülsüzlük…) konuşulur diye mi iptal edildi. Kısacası İstanbul ve Sarıyer adına çok üzülüyorum."

SARIYER POSTA GAZETESİ