Yerel seçimler öncesi siyasi partiler ilçe belediye başkanı adayını belirlemek için adeta kılı kırk yarıyor.

CHP’de Şükrü Genç 3 dönemdir Sarıyer Belediye Başkanı olurken, AK Parti ise, Sarıyer’i yeniden alma hesapları yapıyor. İYİ Parti ise seçimin anahtarı konumunda…  Hal böyleyken,  belediye başkanlığına talip olan aday adayları, yurttaş ziyaretlerini sıklaştırırken şimdiden ekiplerini de belirlemeye başladılar. 

HALKA SORDUK

Peki halkımız nasıl bir belediye başkanı istiyor? Her siyasi partiden, her meslekten onlarca yurttaş ile görüştük. Parti ayrımı yapmaksızın sokağın nabzını tuttuk.  

Ve vatandaşın yorumlarından oluşan 15 maddelik sentez oluşturduk. Halkımız nasıl bir belediye başkanı istediğini sizler için derledik.

 İŞTE CEVAPLARI;

1-Belediye başkanı partili olmalı. Partililerin fikri alınmadan çakma isimler atanmamalı. Parti üyelerine, gönüldaşlarına, yol arkadaşlarına ve seçmenine saygısızlık yapılmamalı.

2-Belediye başkanı dürüst olmalı. Kendisine emanet edilecek şehri ve o şehrin malı ile parasını namusu gibi korumalı.

3- Belediye başkanı temiz olmalı. Kirlenmiş, ya da üzerinde gölge, karaltı, şüphe ve şaibe kokan isimlerden hassasiyetle uzak durulmalı.

4- Kendi işinde başarılı olmalı. Kendini kanıtlamış olmalı ki, kendi sorunlarını ve işini nasıl başarılı bir şekilde yürütüyor ise belediyenin işlerini de başarılı bir şekilde yürütebilsin.

5- Başkan adayı karakterli olmalı. Kazandığında kötü yönde değişmeyecek, “ne oldum delisi” olmayacak, makamla başı dönmeyecek karakterli isimler aday olmalı. (Güç zehirlenmesi) hastalığına yakalanmayacak sağlam karakterli olmalı.

6- Belediye başkan adayı cesur olmalı. Kendisini yanlış işlere sevk edecek çıkar odaklarına karşı cesur olmalı.. Hiçbir tehdide boyun eğmemeli.

7- Belediye başkan adayı şehircilikten anlamalı. Belediyeciliğin asfalt dökmek, beton dökmek ve çiçek dikmek olduğunu zanneden adaylardan uzak durulmalı.

 8- Belediye başkanının vizyonu ve hedefleri olmalı. Projeleriyle aday olmalı. Şehrin yaşanabilir olması için hayaller kurmalı ve o hayalleri gerçeğe dönüştürmenin mücadelesini vermeli.

9- Mali disiplini sağlamalı. Başkan adayı kaynakları akıllıca ve özenli kullanmalı.

10-Başkanın çalışma ekibi de sağlam ve güvenilir olmalı.

11- Ortak akılla hareket etmeli. Kent için alınacak önemli kararlar halka danışılmalı ve yurttaşlar yönetime katılabilmeli. Meslek örgütlerinden, odalardan ve kent gönüllülerinden fikir alınmalı.

12-Başkan halkın içinde olmalı, halktan ve eleştiriden kaçmamalı. Halka tepeden bakmamalı.

13- Başkan Ahde vefalı olmalı. Necip Fazıl’ın dediği gibi “Yola çıktıklarını, yolda bulduklarına değişirsen; hem yolunu kaybedersin, hem de dostunu!

Unutulmamalı ki, Uğur Mumcu’nun dediği gibi: İnsanlar sadece konuştukları şeylerden değil, sustukları şeylerden de sorumludur…

14- Halkın parasını kendi reklamı için kullanmamalı. Kentteki tüm reklam panolarını kendi resimleriyle doldurmamalı. Kuruşun hesabını yapmalı. Narsist değil, hümanist davranmalı.

Evet sevgili aday adayları, sokaktaki vatandaşın istemi bu.!