Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve beraberindeki heyet İstinyePark'a giderek, işletmelerin corona virüs salgınına karşı alınan önlemleri denetledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tüm Türkiye'de corona virüsü salgınıyla ilgili olarak en kapsamlı denetimin gerçekleştirileceğini açıklamasının ardından Sarıyer'deki işletmeler de gözetim altına alındı.

İstinyePark AVM'de incelemelerde bulunan Özer ve Genç'e denetim sırasında; Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Acar, Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Nilüfer Ataoğlu, Sarıyer İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüseyin Işıktaş, Sarıyer Belediye Meclisi CHP Üyesi İrfan Sandıkçı, İstinye Park Genel Müdürü Uğur Berk, İstinyePark Operasyon Müdürü Erol Sargut, İstinyePark Mağazalar Sorumlusu Sevil Karaca ve İstinyePark Yönetim Güvenlik Müdürü Yaman İrkut eşlik etti. AVM'nin girişinde görevli personel heyetteki herkesin ateşini ölçerken, İstinyePark logolu maskeler hediye etti. İşyerlerini denetleyen heyet, virüse karşı alınan tedbirler nedeniyle İstinyePark'a tam not verdi.

"FARKINDALIK DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na denetleme sonrası açıklamalarda bulunan Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, "Sarıyer Kaymakamlığı, Sarıyer Belediyesi, Sarıyer İlçe Jandarma Komutanlığı, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Sarıyer İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nden oluşan ekipler kendi aralarında işbölümü yaparak ilçe genelinde denetim yaptı. 16 Mart 2020 tarihinden bu yana İçişleri Bakanlığı ve çeşitli bakanlıklar tarafından çıkarılan genelgeler kapsamında alınacak önlemleri yerinde görmek ve denetlemek amacıyla farkındalık denetimi gerçekleştirdik. Yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde oturma düzenleri ve ödeme esnasında mesafeyi koruyacak önlemlerin alındığını gördük. 86 yaşındaki iki büyüğümüz bize 4 aylık süre zarfında kurallara çok uyduklarını ancak ilçe merkezine indiklerinde diğer insanların corona hususunu kendileri kadar önemsemediklerini ifade ettiler. Bu yüzden kendilerini güvensiz hissettiklerini söylediler. Bu da aslında burada olmamızı özetleyen bir durum. Ardından 7 yaşındaki bir çocuğun ailesi tarafından pandemi süreci ile ilgili bilgilendirildiğini gördük. İlçe yöneticileri olarak bu bilinç bizi memnun etti" diye konuştu.

"İDARİ YAPTIRIM UYGULAMAKTAN İMTİNA ETMEYECEĞİZ"

"Önlem almanın toplum sağlığının korunmasında büyük önem arz ettiğine inanıyoruz" diyen Özer, "Amacımız Sarıyer olarak Covid-19 önlemlerine uyulmasında yönlendirici olmak. İdari yaptırımlara başvurmak istemiyoruz fakat ikazlarımıza riayet etmenlere de yaptırım uygulamaktan imtina etmeyeceğiz. Pandemi ile yapılan mücadelenin bireysel olmakla birlikte toplumdaki her bireyin aynı hassasiyetle yaklaşmadığı müddetçe diğer insanları da riske atar. Ne kadar kişisel temizliğe önem verirseniz verin, maske takın, kurallara uyun ihmalkar bireylerin topluma karışması sonucu olumsuz tablolar ortaya çıkıyor. Biz de denetim sonrası hem aldıkları önlemler için teşekkür etmek hem de alınacak yeni önlemleri istişare etmek amacıyla Genel Müdür Uğur Berk'i makamında ziyaret ettik. Ayrıca incelemeler sırasında bize eşlik eden arkadaşlarımıza ve siz basın mensuplarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK

Pandemi sürecinde fırsatçılık yapan işletmeler ile ilgili konuşan Özer, şunları söyledi: "Gerek zabıta gerekse gıda denetim ekipleri tarafından fiyatlarla ilgili ani yükseliş olan yerlerde denetimler yapılıyor. İnceleme esnasında arkadaşlarımız fiyat hususuna da büyük önem veriyorlar. Eğer bununla ilgili bir durumla karşılaşırlarsa konuyu bize iletiyorlar. Biz de İstanbul Valiliği'ne önlemler alınması için teklifte bulunuyoruz."

"YEREL BASINA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Yaptığımız denetim sonrası ciddi önlemlerin alındığını gördük. İstinyePark, corona karşı hassas davranıyor. Gerekli önlemleri almak için diğer AVM'lerden daha geç açıldı. Maskesiz hiçbir vatandaş içeri alınmıyor. Maskesi olmayana ise maske veriliyor. Burada önemli olan bir husus da özellikle haftasonu meydana gelen kalabalıklar. Şuanda olduğu gibi sosyal mesafe kuralına yeteri kadar uyuluyor mu? Güvenlik ekiplerinin buna çok önem vermesi gerekiyor. Kurum olarak bir sıkıntı gözükmüyor. Fakat bir de vatandaşa bakmak gerekiyor. Herkesin kurala uyması lazım. Bu da yetmez. Kurallara uymayanları uyarmalı. Herkes öncelikle kendi sağlığını korursa doğal olarak toplumun da sağlığını korumuş olur. Bu noktada yerel basına da büyük görevler düşüyor. İlçemizde alınan önlemleri diğer alanlarda paylaşmalı. Aynı hassasiyet ve önlemler başka ilçelerde olmayabiliyor. Tabi o bölgelerde olup bizde olmayanları da öğrenip hayata geçiririz" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZIN KURALLARA UYMALARI GEREKİYOR"

Küresel salgınla mücadele kapsamında AVM yönetimlerinin ve kiracıların, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile ilgili Bakanlıkların kararlarına harfiyen uyduğunu belirten İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk, "Şuan da günde ortalama 20 bin kişiyi ağırlıyoruz. 128 bin metrekare net kullanım alanımız, otoparklar dahil 270 bin metrekarelik kullanım alanımız mevcut. İstinyePark açılmadan önce 'Güveni Alışveriş Kurulu' oluşturduk. Pandemi süresince hangi önlemleri almalıyız, açılışı nasıl yapmalıyız gibi konuları konuştuk. Bu kurul ile birlikle işyeri temsilcilerini bilgilendirdik. Tüm tedbirlerimizi aldık. Bu tarz kapalı alanlarda en önemli husus olan havalandırmamız da dışarıdan temiz hava alıp soğuttuktan sonra içeriye veriyor. İster istemez konfor düşüyor. Çünkü hava direkt verildiği için soğutma esnasında yetmiyor. En azından içerideki sıcağı az da olsa kırmayı başarıyoruz. Bunun dışında ekstra güvenlik personelimiz bulunuyor. Hiçbir misafirimizi içeride maskesiz gezdirmiyoruz. Temizlik personelimizi 1,5 katına çıkardık ve hijyenik bir ortam sağlıyoruz. Kullanılan her alan akabinde temizleniyor. Alınan önlemlerin dışında vatandaşlarımızın da kurallara uymaları gerekiyor. Uymayanları uyardığımızda da bizlere anlayış göstermeleri gerekiyor. Çünkü bazen 'sağlık benim sağlığımı' anlayışı ile karşılaşabiliyoruz. Bir an önce bu düşünceden uzaklaşılması lazım" diye konuştu. Berk, TÜV SÜD Türkiye tarafından periyodik olarak denetleme anlaşması yaptıklarını da sözlerine ekledi.

"18 AYRI İŞ KOLUNDA DENETİM YAPILDI"

Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Acar, "Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer'in liderliğinde Sarıyer'de 45 ekip Covid-19 denetimlerinde sahadaydı. 18 ayrı iş kolunda denetim yapıldı. 5996 sayılı yasa çerçevesinde hijyene yönelik yaptığımız denetimlerde ilçemizde büyük bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Pandeminin başladığı tarihten bu yana Kaymakamımızın emirleri doğrultusunda pazar ve marketlerde çok sık denetim yapıldı, yapılmaya devam edecek" dedi.

Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Nilüfer Ataoğlu, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı'nın direktifleri doğrultusunda sahada çalışıyoruz. 50 adet filyasyon ekibimiz ile birlikte 7/24 vakalara anlık müdahale ediyoruz. Hiçbir vaka ertesi güne kalmıyor. Hastalarımıza ilaçlarını gün içerisinde ulaştırıyoruz. Hastalar ile temas eden herkesin evine giderek iş ve aile ortamına ne yapmaları konusunda bilgiler verdi. Vaka sayımız azaldı fakat tedbirleri elden bırakmamamız gerekiyor. Muhtarlar ve STK'lar aracılığıyla maske, hijyen ve sosyal mesafenin önemini anlattık. Özellikle Kurban Bayramı dolayısıyla az da olsa vaka sayısında artış bekliyoruz. Bu yüzden daha fazla maske, hijyen ve sosyal mesafe diyoruz."

"BİREYSEL VE TOPLUMSAL TEDBİRLERİMİZİ ALACAĞIZ"

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun ise şunları söyledi: "Öncelikle bu tür denetimlerin rutin olarak hergün yapıldığını belirtmekte fayda var. Bu denetimin özelliği ise 81 ilde İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile eş zamanlı denetimlerin yapılması. Yapılan incelemelerden elde edilen veriler İl Hıfzıssıhha Kurulu'na gönderiliyor ve ilçemizin haritası ortaya çıkıyor. Bu inceleme bir yandan da devletin pandemi sürecindeki kararlılığını gösteriyor. Herkes kendini korusa toplumun da sağlığını korumuş olur. Bu yüzden maskeyi, mesafeyi, hijyen kurallarını oluşturmalıyız. Bu arada vatandaşı da çok fazla korkutmamak gerekiyor. Korkutucu bir denetim mekanizması olarak değil, vatandaşlarımızın sağlığı için yapıldığını anlatmalıyız. Okulların açılması gündemde. Ayrıca kapalı olan iş kolları var. Onlarında yeniden hizmet vermelerini sağlamaya yönelik yapılacak denetimler o yerlerin açılmasını da sağlayacak. Dolayısıyla normale dönmek istiyorsak öncelikle sağlığımıza dikkat edeceğiz. Bireysel ve toplumsal tedbirlerimizi alacağız. Fakat halen daha toplu etkinlikler yapılıyorsa orada sorun vardır. Bana bir şey olmaz düşüncesi ile hareket etmemeliyiz."

SARIYER POSTA GAZETESİ