Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Ekrem Öksüz, Maslak Mashattan Muhasip Üyesi ve Elektrik Mühendisi Selahattin Nalçakan ve Mekanik Tesisat ve Enerji Yönetimi üzerine faaliyet gösteren Makine Yüksek Mühendisi Hakan Aykaç, sitede yapılan çalışmalara ilişkin Sarıyer Posta Gazetesi ve İmtiyaz Sahibi Levent Pehlivanoğlu'na konuştu.

Gazetemizin 150. sayısında yer alan 'İstanbul'un özel yaşam merkezi Mashattan' haberimiz büyük ses getirirken, bu kez Maslak Mashattan'ın bilinmeyen yönlerini ele aldık. Bu kapsamda özel açıklamalarda Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Ekrem Öksüz, Maslak Mashattan Muhasip Üyesi ve Elektrik Mühendisi Selahattin Nalçakan ve Mekanik Tesisat ve Enerji Yönetimi üzerine faaliyet gösteren Makine Yüksek Mühendisi Hakan Aykaç, Genel Yayın Yönetmenimiz Levent Pehlivanoğlu'na özel açıklamalarda bulundu.

"SİTEMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ"

Maslak Mashattan Muhasip Üyesi ve Elektrik Mühendisi Selahattin Nalçakan, "Yaklaşık 2 yıldır Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum. Sitemizi geliştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Eksiklikler, yenileme, tasarruf tedbirleri gibi birçok konu ile yakından ilgileniyoruz.%98’i dolu sitemizde 1818 daire var" dedi.

"ENERJİYİ KORUYAN VE DOĞA İLE UYUMLU BİR SİTE OLARAK DAHA İYİSİNİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Nalçakan, "Sitemiz çok büyük ve kompleks bir site, tüm sistemleri zamanının son teknolojileri ile yapılmış. Sitemiz merkezi ısıtma, soğutma, sıcak su sistemleri ile bunların merkezi otomasyonu ile gece ve gündüz uzman teknik ekibimizce idare edilmektedir. Sistemlerimizi enerji verimli, doğaya dost yeni nesil hale getirmek en büyük amacımız. Bu doğrultuda, enerji verimi yüksek elektrik motorları, sistem verimlerini arttırıcı otomasyon sistemleri dönüşümlerini yapmaktayız. Kullanım suyumuzda kireç önleme sistemleri yaptık. Böylece hem merkezi tesisatlarımızdaki hem de değerli site sakinlerimizin evlerindeki cihazlarının ömürlerini uzattık. Daha az deterjan kullanımı ile de doğamızı koruduk" diye konuştu.

"TEKNİK SİSTEMLERİMİZİ GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİLERİNE UYUMLU HALE GETİRİYORUZ"

Sitedeki binalar ile ilgili bilgiler veren Nalçakan, "Binalarımız yüksek katlı ve geniş  doğal alan içinde konumlandırılmıştır. Sakinlerimizin yaşam alanlarında daralma olmaması gözetilerek; merkezi sistem ısıtma, soğutma, kullanım soğuk ve sıcak suyu ulaştırılmasına yönelik tesisat binlerce metre boru ile dizayn edilmiştir. Bunları çalışır ve iyi durumda tutmak için peyderpey yeni jenerasyon borular ile iyileştirmekteyiz." ifadelerini kullandı.

"SİTEMİZ 24 SAAT AKTİF BİR SİTE VE BU SİSTEMİMİZİN KULLANDIĞI ENERJİYE DE YANSIYOR"

"Enerjiyi yöneterek giderleri azaltıyoruz" diyen Nalçakan, "Ben ve teknik ekipteki arkadaşlarım mesleki tecrübelerimizi bu konularda kullanmaktayız. Bu  kadar büyük bir organizasyonda600’den fazla pompa, 100’lerce ekipman 7 gün 24 saat durmaksızın hizmet vermektedir. Tüm sistemi sürekli gözlem altında tutarak zamanında müdahaleler ile yeni nesil çevreye duyarlı yenilemeler yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

"SİSTEM İYİLEŞTİRMELER SAYESİNDE BAKIMLARDAN TASARRUF SAĞLANMASI AMAÇLANMIŞTIR"

Nalçakan, "Sitemizde 40 adet ana asansör ile birlikte toplam 62 adet beynelminel bilinirliği olan  asansör  mevcuttur. Bu da binlerce insanın kilometrelerce taşınmasını sağlayan bir sistem demek. Bu kapsamda 5-6 yıl içerisinde 62 adet asansörün ana kumanda panolarının yüzde 80'ini yenilemeyi planlıyoruz. Asansör konusunda da yenileme, yeni teknolojileri adaptasyonu ile değerli site sakinlerimize daha konforlu ve daha güvenli hizmet vermek için çalışıyoruz. Bakımlar konusunda da çok titiz davranmaktayız. Sitemizde 1000-1250 KVA gücünde tüm elektrik ihtiyacımızı karşılayacak kapasite de jeneratörlerimiz mevcuttur. Her ay düzenli bir şekilde bakımlarını yaptığımız jeneratörlerimiz elektrik kesilmesi durumunda 10 sn gibi kısa bir sürede devreye girerek sakinlerimizin konforunu kesintisiz yaşamasına hizmet etmektedir.Elektrik motorlarımızı ve tüm elektrik armatürlerimizi de yeni nesil A plus enerji tasarrufuna haiz motorlarla ve led armatürlerle başlattığımız yenileme projemiz devam etmektedir. Böylece hem giderlerimizi azaltacağız hem de doğal kaynaklarımızın korunmasına destek olacağız" dedi.

"SARIYER BELEDİYESİ'NDEN DESTEK İSTİYORUZ"

Sarıyer Belediyesi'nden talepleri olduğunu belirten Nalçakan, şunları söyledi: "Biz Sarıyer Belediyesi ile sürekli irtibat halindeyiz, Sitemizin içerisinde bulunan yollardaki yön, park çizgileri ve yavaşlama kasisleri yıprandı. Bunları daha önce de belediye yapmıştı, yenilenmesini rica ediyoruz. Ayrıca site içindeki banklarda Şişli Belediyesi yazıyor. Ancak biz Sarıyer Belediyesi'ne bağlıyız. Bunların da değiştirilerek sayısının artırılmasını talep ediyoruz. Bunların yanı sıra metrodan çıkıp Dereboyu 2 Caddesi'ne girip Maslak 42'ye doğru yürüdüğümüz zaman Sarıyer'e yakışmayacak görüntülerle karşı karşıya kalıyoruz. Yaya yolları bozuk.Yol üzerindeki eski direkler, çamaşır ipi gibi telefon hatları. Ahi Evran Caddesi'nin devamı da iyi değil.Bunlara belediyemizin el atması şart. Anka Sokak, 1453'e geçiş, yaya yolu yok. Yeteri derecede trafik yavaşlama kasisleri yapılmalı. Yaya geçiş çizgileri çizilmeli. Başkan Şükrü Genç'in bu ihtiyaçlarımız için desteğini esirgemeyeceğini umuyoruz."

"SİTEMİZİN ENERJİ YÖNETİMİNİ, GÜNCEL AKADEMİK YÖNTEMLERLE YAPIYORUZ"

Mekanik Tesisat ve Enerji Yönetimi üzerine faaliyet gösteren Makine Yüksek Mühendisi Hakan Aykaç, "Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri ve enerji yönetimi üzerine 30 yıldır çalışıyorum. Aynı zamanda kalite yönetimi üzerinde de çalışmalarım var. Bu sektörde1991’den beri proje, uygulama ve işletme alanlarında çalışmaktayım. Maslak Mashattan yönetimi beni davet ettiğinde öncelikle mevcut sistemleri analiz ile başladım. Bu kapsamda işletmeyi hem proje bazında hem de uygulama bazında inceleyip öneriler de bulundum. Yönetim kurulumuz tesis yönetimi ve işletilmesi sırasında enerjinin ve doğanın korunması hususunda çok hassas.  Bu konuda ben de bilgi ve deneyimimi onlarla paylaşarak  kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaptık. Yönetim kurulu üyemiz Selahattin Bey elektrik mühendisi olduğu için konuya çok hakim. Kendisi elektrik, ben de mekanik ısıtma ve soğutmayla alakalı çalışmalar yaptık. Öncelikle mevcut işletme iyileştirmeleri ile enerjinin korunması konularınız ele aldık ve kısa, orta ve uzun vade projeler ürettik. İki yıl içinde doğalgazda yüzde 9, elektrikte yüzde 7, pompa ve kazan bakım onarım giderlerinde yüzde 30'a yakın tasarruf sağladık. İzolasyon konusuna çok önem veriyoruz. Otomasyon sistemimizin güncellenmesi ile tasarruflarımız artacak ve bu da sakinlerimizin konforunda artış giderlerinde azalma demek.

 Ayrıca sistemlerin bakımlarına dikkat ederek, çalışma ömürlerini uzatmak, çalışma verim ve kalitesini yükseltmek üzerinde önemle duruyoruz. Mevcut tesisimizin kurulu değerini ve doğal kaynaklarınızın değerini çok iyi biliyoruz ve bunları en iyi şekilde korumayı kendimize görev edinmiş olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" dedi.

"40 DÖNÜM YEŞİL ALANIMIZ BULUNUYOR"

Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Ekrem Öksüz, "Öncelikle Yönetimde olduğumuz süre içerisinde özveri ile yaptığımız tüm çalışmalarımızda yönetmeliklere ve hukuka uygun hizmetler verilmekte olup bunu en şeffaf şekilde site sakinleri ile paylaştığımızı ifadede etmek istiyorum. Sitemizde 10 blok, 440 bin metrekare kapalı alan, 265 bin metrekare de oturulabilir alan mevcut. Maslak Mashattan olarak doğaya büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda 40 dönüm yeşil alanımız bulunuyor. 23 bin adet bitki kökümüz var. Doğal alanların bakımı ve sürdürülebilirliği için ciddi anlamda kaynak ayırıyoruz. Yeşil alanımızın ve doğal alanlarımızın çevremizdeki tüm projelerden çok daha geniş ve bakımlı olarak daha" diye konuştu.

"HAVUZUN TÜM BAKIM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Maslak Mashattan'da yapılan çalışmalarla ilgili genel bilgiler veren Öksüz, "Sitemizin bahçe görselliğinde önemli bir yeri olan süs havuzumuzun izolasyon işleri eksiksiz yapılarak su fıskiyeleri aktif hale getirildi. Özellikle yaz aylarının keyfini en güzel şekilde çıkartabildiğimiz açık havuzumuzun rahat ve sağlıklı kullanılabilmesi için tüm bakım çalışmaları gerçekleştirildi. Zemin ve duvar kısımlarında görsel açıdan estetik bir görünüm kazandırmak için travertenler yenileri ile değiştirilerek daha güzel bir görünüm elde edildi" şeklinde konuştu.

"ÇEŞİTLİ SOSYAL ALAN ODALARI OLUŞTURULDU"

Öksüz, "Sitemizdeki gölet ada ve spor sahası etrafında yürüyüş yapan site sakinlerimizin yürüyüş yolu, etkin yürüyüş planına yardımcı olacak şekilde başlangıç ve bitiş çizgileri yapıldı. Ayrıca hibrit çim ömrü yaklaşık 6-8 yıl olması nedeniyle sitemizin yıpranmış olan çimlerine yapılan bakımlar sayesinde çimlerimiz 12.yılını yaşıyor. Bloklar ortasında yer alan çocuk oyun parklarında çocuklarımızın neşe ile koşarak oynaması için yer zeminleri değiştirilmiş ve çocuklarımızın sosyalleşerek enerjilerini atmaları için  iki adet zıp zıp ve iki adet salıncak ilave edildi. A4 blok altı yeni sosyal tesis bölümlere ayrılarak çeşitli sosyal alan odaları oluşturuldu. Çocuk oyun alanı, etüt, sinema, playstation gibi aktivitelerin yapılacağı sosyal alanda, site sakinlerimizin kendilerini özel hissederek keyifli vakit geçirecekleri bir ortamın oluşmasını hedefledik. Aynı zamanda açık alanda spor fitness ekipmanları konuldu. Kort rezervasyonu kontrolsüzlüğü ile ilgili yaşanan sorunlar giderildi ve tenis kortu kapılarının elektronik açılacak şekilde yapılarak rezervasyonsuz girişler engellendi" diye konuştu.

"SİTE SAKİNLERİMİZİ SALGINDAN KORUMAYA GAYRET EDİYORUZ"

Site yönetimi olarak corona virüse karşı aldıkları önlemleri anlatan Öksüz, şunları söyledi: "Covid-19 pandemisi nedeniyle dünyada ve ülkemizde alınması gereken korunma ve yayılımı yavaşlatma önlemleri için Sağlık Bakanlığı’nın salgın yönetimi  konusundaki çalışmalarını yakından takip ettik. Bulaş oranında yaşanan artış sebebi ile ilave tedbir olarak HES kodu uygulamasını başlattık. Site sakini dışındaki kişiler HES kodu sorgulaması yapılarak siteye alınırken, HES kodu olmayanlar bloklardan içeriyi alınmadı. Yaşadığımız süreçte site sakinlerimizi salgından korumaya gayret ediyoruz."

SARIYER POSTA GAZETESİ