Türkiye'nin en büyük uydu siteleri arasında gösterilen, sosyal donatı ve 40 dönümlük yeşil alanı bulunan Maslak Mashattan, yalnızca İstanbul'u değil, Avrupa'nın da önde gelen yaşam komplekslerinden biri. Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Ekrem Öksüz, Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Şahin, İSS Tesis Yöneticisi Ümit Durkaya ve Maslak Mashattan Halkla İlişkiler Sorumlusu Esra Sarıoğlu, site ile ilgili Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi Levent Pehlivanoğlu’na özel açıklamalarda bulundular.

Toplam 90 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Mashattan, 40 dönümlük bina yerleşimi ve içerisinde gölet keyfi yapmanıza olanak sağlıyor. 50 dönümlük doğal yaşam alanından oluşan sitede, dünyanın en gelişmiş teknolojik sistemleri ile yapılandırılan 33 katlı 10 kule mevcut. İçerisinde alışveriş alanı, kapalı ve açık olmak üzere çocuk oyun alanları, Sosyal tesis alanı, 2 tenis kortu, çift pota basketbol sahası, 3 yetişkin 1 çocuk olmak üzere 4 açık yüzme havuzu,3 bin 400 araçlık kapalı otopark, shuttle hizmeti,4 adet kapalı, 1 servis ve 1 adet panoramik olmak üzere; çift hızlı, havalandırmalı, güvenlik alarmlı, ses ve görüntü bağlantılı, deprem sensörlü asansörler ve açık teraslar bulunuyor.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER YAŞIYOR

TÜİK Konut Satış İstatistiklerine göre, İstanbul'da 2020 yılının ilk yarısında farklı milletlerden insanlar tarafından tercih edilen bölgelerin başında Maslak gelirken, Avrupa ekonominin ve iş dünyasının önemli markalarını da ağırlıyor. Dünyaca ünlü birçok markada üst düzey yöneticilik yapanlar ise Mashattan sitesinde ikamet ediyor.

"SOSYAL DONATI ALANLARIMIZ ÇOK FAZLA"

Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Ekrem Öksüz, "Siteye ilk gelen kişilerden bir tanesiyim. Ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım eksiksiz şekilde siteyi yönetmeye çalışıyoruz. Sosyal donatı alanlarımız çok fazla. Bunun akabinde sosyal aktivitelerimiz de oldukça üst seviyede. Fakat özellikle pandemi nedeniyle istediğimiz etkinlikleri yapamıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Sarıyer Belediyesi'nin destekleriyle kadın girişimcilerimizin kermesine ev sahipliği yaptık. Bu gibi etkinliklerin devamı da olacak. Bunların yanı sıra sosyal tesislerimizde etüt sınıfları, masa tenisi, tesis kortları ve özel günlerin kutlanacağı alanlarımız var. Önümüzdeki dönemlerde salgından kurtulduktan sonra site sakinlerimizi bir araya getirerek, dayanışmayı artırmak istiyoruz. Bu doğrultuda çok güzel projelerimiz var" diye konuştu.

"MASHATTAN'IN CİDDİ ANLAMDA DEĞER KAZANDI"

Maslak Mashattan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Şahin, "Sitemizde 1818 daire, 30 işletme var. Yaklaşık 6 bin kişi ikamet ediyor. Burada yaşayanların birçoğu beyaz yakalı diye tabir edilen kesim. Yaklaşık 500 yabancı uyruklu aile yaşıyor. Bunların 350'si kiracı, 150 tanesi ise mal sahibi. Mal sahiplerinin çoğu İran Azeri Türkü. Geriye kalanlar ise Rus, Çin Kore ve diğer milletlerden.Yabancı kiracıların çoğu ise Uzak Doğu'lu. Çünkü ICBC'nin ve Huawei'nin genel merkezleri Maslak bölgesinde. Dolayısıyla orada çalışan üst düzey yetkililer sitemize yaşıyor. Bu insanların Maslak Mashattan'a büyük teveccühleri var. Bunun nedenlerinden biri sitemizin içerisindeki CarrefourSA'nın beslenme kültürlerine uygun ürünler satması. Özellikle su ürünleri ve dondurulmuş ürünler için dışarı çıkmadan site içerisinde temin edebiliyorlar. Bu onlar için çok önemli. Diğer bir husus yeni jenerasyon ve evli olmaları. Dolaysıyla çok küçük çocukları var. Sitemizin içerisinde 40 dönümlük yeşil alan mevcut. Açıkçası etrafımızdaki sitelerde bunu görmek pek mümkün değil. Tabii caizse şehrin ortasında doğa ile iç içeler. Pandemi döneminde insanların doğaya kaçışı büyük oranda arttı. Site sakinlerimiz aradıkları ortamı burada bulabildi. Başka yerlere gitmelerine gerek kalmadı. Bu da Mashattan'ın ciddi anlamda değer kazanmasını sağladı" dedi.

"SARIYER BELEDİYESİ'NE EN BÜYÜK KATKIMIZ EMLAK VERGİSİ"

Şahin, "Burası çok katlı binalardan oluşan site olmasına rağmen hemen hemen 10 bloğun alt katları bahçe katlarından oluşuyor. Bu da 70-80 adet. Bizim sitemizin kiraları bir tık daha pahalı. Bunun nedeni sosyal donatı alanlarının fazlalığı, güvenliğin üst düzey olması ve her türlü ihtiyaca cevap verilebilmesi. Türkiye genelindeki site anlayışının artmadığı, ticari kaygının yoğunlaşmadığı bir site burası. Dolayısıyla ilk sitelerden bir tanesi. Bu anlamda çok değerli.Bizim Sarıyer Belediyesi'ne en büyük katkımız emlak vergisi. Buradaki 1+1 dairenin yıllık emlak vergisi 800 TL civarında. Yerel yönetim ile herhangi bir sorunumuz yok. İyi bir ilişkimiz var. Geçtiğimiz yıl yıpranan yolların hepsini yeniledi. Şu ana kadar taleplerimize hiç olumsuz cevap gelmedi. Tabi biz de onlara çok fazla yük olmamaya çalışıyoruz. Bu iyi ilişkinin seçimlerde aldıkları veya alamadıkları oy ile alakası yok. Biz hiç bir şekilde siyasi parti ayrımı yapmıyoruz. Zaten kendilerinin de olaya böyle baktığını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

"HER TÜRLÜ DONANIMA SAHİP BİR SİTEYİZ"

Mashattan'ın oluşması ile ilgili bilgiler veren Şahin, "Burası daha önce Taksim civarındaki Parçacılar Kooperatifi üyelerinin arsalarından oluşmuş ve daha sonra Taş Yapı ile kat karşılığı anlaşma suretiyle ikame edilmiş bir site. Yaklaşık 10 yıldır burada ikamet ediliyor. Bu yüzden birçok el değişimi olmuş, çok mobilize bir site. Şuan oturanların yüzde 50'sinden fazlası kiracı. Bu da her ay yaklaşık 40 kişinin giriş çıkış yaptığını gösteriyor. Yüzde 98 civarında bir doluluk oranımız var. Kiralık bir daire ve iş yeri bulmak çok zor.Yakınımızda bulunan MEF, Nişantaşı, İTÜ, Işık ve Koç Üniversitelerinde eğitim gören bazı öğrenciler de sitemizde yaşıyor. Çevrede yurt bulmak çok kolay değil. Dolayısıyla birkaç öğrenci bir araya gelerek daire kiralıyorlar. Özellikle 1+1 dairelere büyük ilgi gösteriyorlar. Zaten bizim bu tip yapılarımız çevredeki sitelerinin dairelerinden daha büyük. Yaklaşık 70 metrekare civarındalar. Her türlü donanıma sahip bir siteyiz. Akıllı yapılar mevcut" ifadelerini kullandı.

"MASHATTAN TAŞ ZEMİN ÜZERİNE KURULU"

Siteyi profesyonellerle yönetiyoruz" diyen Şahin, şöyle devam etti: "Güvenliği Securitas güvenlik şirketi ile, teknik tarafı ve genel yönetimi İSS ile sağlıyoruz. Sitemizde yaklaşık 135 kişi çalışıyor. Ayrıca var olan yönetim kurulunun altında büro hizmeti veren 5 kişi var. Mashattan, Türkiye'deki en önemli 3 siteden biri. Ayrıca Türkiye'nin en büyük uydu siteleri arasında yer alıyor. Maslak gibi çok efektif bir lokasyonda, sitemizde inşaat yoğunluğu yok. Bizden daha küçük arsaya sahip olan bazı sitelerde fazla daire var. Bu da inşaat yoğunluğunu artırıyor. Aynı tercihte bulunsaydık bizde 10 değil, 20 blok olurdu. Şahsi fikrim yüksek binaların çok doğru olmadığı yönde. Fakat bu artık dünya genelinde böyle. Bizim sitemizde de kat sayısı fazla olan binalar var. Mashattan, rezidans kavramının ötesine geçmiş, daha çok lüks yaşamı ailelere sunan bir özelliğe sahip. Burası taş zemin üzerine kurulu. Sitemizin geçmişine hakim olanlar çok ciddi hafriyat çıkarıldığını bilir. Temel kazılırken çelik hiltiler kırılmıştı. Tüm incelemeler yapıldı ve 9.5 şiddetindeki depreme dayanıklı yapılar. Bu yüzden oldukça güvenli. Daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği bir site.Son 1 yıl içerisinde sitenin şöhretine zarar verecek hiçbir olayla karşılaşmadık. Bunların dışında ulaşım kanallarına çok yakın bir mevkideyiz. Metro çok yakın, araba ile 10 dakikada sahile inebiliyorsunuz, hastanelere kısa mesafedesiniz, eğitim ile kamu kurum ve kuruluşlar çevremizde, yeni havalimanına 30 km mesafedeyiz"

Şahin, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Sarıyer Mashattan'dır, Mashattan Sarıyer'dir. Biz bu ilçenin bir parçasıyız. Emlak vergisinin dışında sitemizde çalışanlar ve onların ailelerini göz önünde bulundurduğumuzda katkımızın oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. Yönetim olarak tek amacımız site sakinlerinin her türlü konforunu sağlamak ve Mashattan'ın değerini daha da yükseltmek. Son zamanlarda gerçekten çok zor bir süreç yaşadık. Sitedeki ticari alanların birçoğu salgın nedeniyle kapandı. Gelir kaybına uğradılar. Çocukların çoğu okula gidemediği ve eve hapsolduğu için psikolojik sorunlar yaşadı. Dolayısıyla 2020'de meydana gelenleri hiçbiri 2021 yılında yaşanmamasını diliyorum" ifadelerini kullandı."

"PANDEMİDE GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDIK"

İSS Tesis Yöneticisi Ümit Durkaya, "Tercih ettiğimiz ve çalışmak istediğimiz arkadaşların yüzde 70'i Sarıyer'de ikamet ediyor. Bunu yanı sıra ürün tedarikçileri de Sarıyer'den geliyor. Dolayısıyla Mashattan'ın ilçeye olan katma değeri çok yüksek. Sitemizde yaklaşık 11 yıldır görev yapıyorum. Mustafa Bey 1 yıl ile sınırlandırdı fakat ben biraz daha ayrıntı vereyim. Bizim herhangi bir adli vakamız olmadı. Hırsızlık, gasp, yüz kızartıcı suçlar yaşanmadı. Bu durum bizim için çok önemli" dedi.

Durkaya, şunları söyledi: "İSS olarak dünya geneline entegre edilmiş 1., 2. ve 3. derece risk şeklinde çalışmalarımız var. Bunların hepsini sitemizde uyguladık. Tüm bloklarımızı otoparktan en üst katına kadar dezenfekte ettik. Bu çalışmaların büyük çoğunluğunu sitemizin imkanları ile yaparken, Sarıyer Belediyesi de özellikle ticari alanlar ile ilgili desteği oldu. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bunların yanı sıra giriş ve çıkış kapı sayısını kontrol edilebilirliği artırmak için 3'ten 2'ye düşürdük. Ayrıca dışarıdan gelen kişiler için HES uygulamasını 3 hafta önce başlattık. Riski azaltmak için her bloktaki 5 asansörün 1 tanesini dışarıdan gelenlere kullandırıyoruz. O asansörü de sürekli dezenfekte ettik. Türkiye'nin genelinde olduğu gibi özellikle personel anlamında sıkıntı yaşadık. Fakat biz hem site sakinleri hem de çalışanlar için gerekli önlemleri aldık. Bu kapsamda Çin Başkonsolosluğu yönetimi tebrik için ziyaret ederek, çalışmalardan dolay teşekkür ettiler."

"ÖZEL VE RESMİ GÜNLERDE ETKİNLİKLER YAPIYORUZ"

Maslak Mashattan Halkla İlişkiler Sorumlusu Esra Sarıoğlu, "Remi günlerde kutlamalarımızı ve programlarımızı yapıyoruz. 10 Kasım'da Atatürk'ü andık, 29 Ekim'de Cumhuriyet Bayramı'nı coşkuyla kutladık. Pandemi kuralları kapsamında site sakinlerimizin dairelerinin pencerelerineçıkarak kutlamalara eşlik etmelerini sağlıyoruz. Bunların dışında pandemi öncesi kitap söyleşi okuma etkinliği düzenledik. Bir site sakinimizin yazdığı kitap üzerinde uzun uzun söyleşiler yaptık. Çocuklar için 23 Nisan'da çeşitli etkinlikler oldu. Ayrıca çeşitli spor aktiviteleri ve turnuvalar düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA GAZETESİ