Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili süreci hızlandıran hükümet, ifade özgürlüğüyle çelişmeyecek cezai işlemlere ilişkin yeni formüllerin üzerinde çalışıyor. Ayrıca yalan haberlerde sadece paylaşımı yapan değil sosyal medya platformları da sorumlu tutulacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal başkanlığında yapılan toplantıya; Adalet, Ulaştırma Bakanlıkları ve İletişim Başkanlığı yetkilileri katıldı. Toplantıda Almanya, Fransa gibi ülkelerin sosyal medya düzenlemeleri tekrar incelenirken, dezenformasyon ya da yalan haberi, “organize, örgütlü ve bilinçli” şekilde yayan sosyal medya kullanıcısına verilen cezai yaptırımların ele alındığı ifade edildi.

Sosyal Medya Başkanlığı kurulacak

Bir paylaşımın dezenformasyon ya da yalan haber olduğuna nasıl karar verileceği en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) içerisinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek “Sosyal Medya Başkanlığı” kurulmasının planlandığı belirtildi. Ayrıca dezenformasyon ya da yalan haber paylaşımlarında sadece yayanın değil, paylaşımın yapıldığı sosyal medya platformunun da sorumlu olacağı belirtiliyor. Başkanlık sosyal medya şirketinden, paylaşımla ilgili rapor isteyebilecek.

SARIYER POSTA GAZETESİ