"Eğitimin tasarrufu olmaz!" diyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Eğitimsiz bir toplum olamaz. Ülke olarak eğitimde maalesef kötü durumdayız. Eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

İlçe genelinde 7 bin öğrenciye burs veren Sarıyer Belediyesi, hayata geçirdiği Sarıyer Akademi ile öğrencilere LGS ve YKS’ye ücretsiz hazırlanma fırsatı sundu. Lise ve üniversite sınavlarında en iyi okullara yerleşen çocuklar da yarınlarından umutlu.

"BENİM SORUMLULUĞUM YOK DİYEMEZSİNİZ"

Yerel yönetim anlayışımızı planlama üstüne kurduklarını belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "2009 yılında göreve başlarken oluşturduğumuz Sarıyer Kalkınma Eylem Planı bizim için yol haritası oldu. Paydaşlarımızı her zaman sürece kattık. Onların görüşünü almadan bir mahalleye park dahi yapmadık. Geriye dönüp bakınca konulan her hedef, belirlenen her çalışmanın temelinde eğitim var. Eğitim konusu bizim için çok önemli. Yerel yöneticiyseniz özellikle eğitim konusunda benim sorumluluğum yok diyemezsiniz" dedi.

"YAŞAMDAKİ HER KONUDAN SORUMLUYUZ"

Genç, "Hiçbir konuya bizim sorumluluğumuzdadır ya da değildir diye bakmadık. Bakmayacağız da. Çalışma arkadaşlarıma hep şunu söyledim. Gerekirse diğer hizmetlerden tasarruf edelim ama eğitime destekten asla vazgeçmeyelim. Bu nedenle Sarıyer Kalkınma Eylem Planı güncelleme çalışmaları kapsamında düzenlenen eğitim çalıştaylarına katılmak, eğitimcilerle çalıştay kapsamı içinde yer almak benim için büyük gurur oldu. Dünyada birçok sürdürülebilirlik tanımı var. Bu tanımlar belirli kriterlerden oluşuyor. Belirlenen tüm kriterlerde de eğitim var. Yani eğitimsiz bir toplum olamayacağını hatta olmaması gerektiğini söylemek zorundayız. Pandemi döneminde biz bunu çok net gördük. Eğitimsiz toplumların sadece kendilerine değil, dünyanın tamamına zararı olduğunu hiç unutmamak lazım. Bizim çıkış noktamız bu olmalı ve eğitim sadece okullara değil, yaşamın her alanına entegre edilmeli" şeklinde konuştu.

"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Genç, "Ülke olarak eğitimde maalesef kötü durumdayız. Ve hep birlikte bunu yaşıyoruz. Pandemide hiç açılmayan okullar oldu. En çok eğitim aksadı. İnternet erişiminden, eğitimin içeriğine kadar sorunlar olduğunu uzmanlar ortaya koydu.  Bizler eğitime nasıl katkı sunabiliriz? Yerel yönetimde sadece yol yapmak, asfalt dökmek, çöp toplamanın olmadığı ve içinde bulunduğumuz dünyada yerel anlayışın çok farklı boyutlarda olması gerektiğinin bilincindeyiz. Biz yaşamın her alanında her noktasında olmalıyız. Verimliliği sağlayabilmek için de olmazsa olmazımız eğitimdir. Yani bir şekilde olanaksızlığı yok etmek, olanaklarımızı paylaşmak durumundayız. Eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"7 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ"

"Onların ailelerine destek olmaya çalışıyoruz" diyen Genç, "Okullara lojistik destek vermeye çalışıyoruz. Çünkü okulların ihtiyaçları, bakım - onarımı ile öğretmenler ya da okul yönetimlerinin uğraşmaması gerektiğini düşünüyoruz. Onlar eğitime odaklanmalılar. Bizim bu konuda en büyük paydaşımız okul aile birlikleri. Dolayısıyla okullarda yapılması gerektiğini onlarla konuşuyoruz. Bu beraberinde velilere ulaşmayı getiriyor, okuldaki özellikle eğitim kadrosuyla ve yönetici kadroyla müdürler, müdür yardımcıları ve okul aile birliğinin belli bir ortamda çalışma anlayışının örtüşmesini getiriyor ve dolayısıyla bizde belediye çözüm şansı yakalıyoruz. Klasik kursların hazırlanması veya 3 tane 5 tane öğrenciye ders verilmesinin çok ötesine geçmek lazım" diye konuştu.

"SARIYER’İ ÇOCUKLARLA YÖNETİYORUM"

Dünyanın çok büyük bir tehlike altında olduğunu söyleyen Genç, "Susuzluk tehlikesi. Bu problemin çözümü için adımın çocuklarla atılması gerektiğinin farkındayız. Bizim SAGEM’lerde oluşturmuş olan Çocuk Meclisi’nin,  Çocuk su meclisi şeklinde bir çalışması var. Onların raporları da kısa sürede çıkacaktır. Çocuk bakış açısıyla, çocuğun anlayışıyla suyun nasıl korunması gerektiğini, nasıl zayi edilmemesi gerektiğini ve büyüklere buradan verilecek öğütler olduğunu ben biliyorum. Çocuklara çok inanıyorum. Ben Sarıyer’i çocuklarla yönetiyorum. Gerçekten çocuklarla yönetiyorum çünkü her türlü şeye objektif olarak bakabiliyorlar. Sahada ve sokakta çok dolaşıyorum. Bir öğrenci geldi ve ‘Sarıyer lisesi birincisiyim. Dershaneler kapandı ve ben açıkta kaldım. Dershaneler açık olsaydı ben burs alıp ücretsiz eğitim görebilecektim. Yardımcı olabilir misiniz’ diye sordu. Nüfuzumu kullansam 1 kişinin derdini çözebilir, o kıza destek olabilirdim ama o öğrenci kızımız gibi binlerce çocuk var. Bizde hemen Yaşar Kemal Kültür Merkezi ve Evlendirme Dairesi’nin altına yapacağımız pasaj fikrinden vazgeçtik. Akademi kurmaya karar verdik. Çok da yerinde bir karar almışız. Altı yılda 5 binden fazla öğrenci LGS ve YKS’ye ücretsiz hazırlanma şansı buldu ve lise, üniversite sınavlarında en iyi okullara yerleştiler" dedi.

"SARIYER AKADEMİ’NİN BAŞARI ÇITASI YÜKSEK"

150 eğitim kurumu arasında kısa sürede ilk 10’a girdiğine belirten Genç, "Gün geçtikçe başarısının artıyor. 150 kurum arasında Türkiye’nin en önemli fen liseleri de var, Robert koleji de var. Sarıyer Akademi diğer kurumlardan farklı olarak kendi yayınlarını çıkartıyor. Kurum öğretmenleri soru yazıyor, içerik oluşturuyor. Test kitapları, konu fasikülleri, konu anlatım kitaplarımız mevcut. Uzaktan eğitim için stüdyo oluşturduk ve pandemi döneminde online eğitimler devam etti. Bütün Türkiye’ye açıldı" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ RAKAMLAR DEĞİL ÇOCUKLARIMIZ"

Genç, "Sarıyer Akademi’de ayrıca eğitimin birçok alanı var. Yapay zekâ eğitimleri gibi. Sınıfımızı açtık başvuruları aldık ve güzel bir ortam oluştu. Alınan eğitim doğrultusunda yarışmalara katıldılar. Projelerini geliştirmeleri için iki yüz bin değerinde destek kazandılar. Şimdi sosyal medya alanıyla ilgili bir yazılım hazırlıyorlar ve bu çalışmayı belediyemizde kullanabileceğiz, bize sunacaklar. Matematik olimpiyatları hazırlık sınıfı var. En önemli noktalardan bir tanesi öğretmen eğitimleri düzenliyoruz. Ülkemizde bu konuya gereken önemin verilmediğini düşünüyorum.  Gerçekleştirilen çalıştaylarda da bu konuya özellikle dikkat çekildi. En önemlisi ise Sarıyer Akademi sınav ile öğrenci kabul ediyor ve bütün süreçler ölçülüyor. Ezbere bir rakam ya da hizmet göremezsiniz. Hedefimiz rakamlar değil çocuklarımız. Nitelikli eğitim ölçmeyle olur. Yoksa bir platform üzerinden 5 bin, 10 bin çocuğa ulaşmak tek başına bir anlam ifade etmiyor. O çocukların buradan ne aldıklarını ölçmezseniz doğru bir yöntem izlemiyorsunuz demektir" ifadelerini kullandı.

"2021 - 2022 EĞİTİM VİZYONUMUZU BELİRLEDİK"

700 kişi olan Sarıyer Akademi kontenjanını bin 440’a çıkardıklarını belirten Genç, "Hibrit eğitim modeliyle online eğitim ile yüz yüze eğitimi birleştiriyoruz. Bu noktada online eğitim imkanı ile kontenjanı binlerce rakama neden çıkarmıyorsunuz denebilir? Dediğim gibi bizim için önemli olan nitelikli eğitim. Ölçebileceğimiz, takip edebileceğimiz ve öğrencilerimizin gerçekten fayda sağladığı yapıya inanıyoruz. Burada da online eğitim alan öğrencilerimizi tıpkı yüz yüze alıyorlarmış gibi takip edeceğiz. Düzenli katılım olmaz ise kayıt silinecek, düzenli takipte ise belirli zamanlarda yüz yüze eğitime alarak, sınavlarımıza katılacaklar" dedi.

"SARIYER’İN EYLEM PLANINI ÇIKARDIK"

Genç, sözlerini şöyle tamamladı: "Göreve gelir gelmez Sarıyer Belediyesi olarak 2009 yılında ilçe belediyeleri bazında hazırlanan ilk kalkınma eylem planını hazırladık. Sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, akademisyenler, bürokratlar, siyasiler, kamu kurum ve kuruluşları ve vatandaşların katılımıyla üç gün süren çalıştaylar sonucunda, “Kentsel Altyapı ve Çevre, Sosyal Politikalar – Eğitim – Kültür ve Hizmet Sektörü” ana başlıklarında 210 hedef oluşturuldu. Geride kalan 10 yılda bu hedeflerin 109’u yaşama geçerken, 77 proje değişen konjonktür doğrultusunda geçerliliğini yitirdi. 24 proje ise geçerliliğini koruyor. Çalışma arkadaşlarım bu bilgiler doğrultusunda Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nı güncelleme çalışmalarını sürdürüyor."

SARIYER POSTA GAZETESİ