Boğaziçi’nde imar barışı düzenlemesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

AK Parti tarafından 2018 yılı içerisinde TBMM'ye sunulan İmar Barışı düzenlemesi kabul edilmiş ve uygulamaya girmişti. Yasalaşan imar barışı düzenlemesi ile Türkiye geneli milyonlarca vatandaş bu düzenlemeden faydalanmıştı. Düzenlemeye İstanbul'dan da çok sayıda başvuru yapıldı. Bu başvuruların büyük bir kısmı da Sarıyer’den olmuştu. Ön görünümünde kalan bazı mahalleler de dahil edildi. O dönem yapılan başvurular kapsamında mahallerde, kaçak ve imara aykırı yapılar, düzenleme uyarınca yapı kayıt belgesi alarak yasal hale geldi.

İŞTE DÜZENLEME KAPSAMINDAN YARARLANAN DAHA SONRA DAVA KONUSU OLAN MAHALLELER

İmar barışı düzenlemesinde yer alan daha sonra dava konusu olan Sarıyer’deki mahalleler şunlar: Rumeli Kavağı, Yeni Mahalle, Merkez, Kocataş, Maden, Büyükdere, Çayırbaşı, İstinye, Kireçburnu, Tarabya Üstü, Rumeli Feneri, Rumelihisarı, Baltalimanı ve Yeniköy'ün bazı bölümleri.

CHP Anayasa Mahkemesine başvuru yaptı. İmar barışı düzenlemesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nden bu uygulamaların iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu. CHP'nin başvurusu sonrası Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı. Düzenlemeden 2 yıl sonra gelen kararda düzenlemenin oy birliğiyle iptaline karar verdi. AYM üyeleri imar barışı düzenlemelerinin Boğaziçi Kanunu ve Çevrenin Korunması Hakkına aykırı olduğuna karar verdi.

AYM'NİN GEREKÇESİ DAHA SONRA AÇIKLANACAK

Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bu karara ilişkin gerekçelerin ise daha sonra ilan edileceği duyuruldu. Ancak burada merak edilen asıl nokta alınan kararın uygulanıp uygulanmayacağı. Zira Anayasa Mahkemesinin kararları geriye doğru işlemiyor.