Sarıyer Belediye Meclisi'nin Ekim ayı 1. oturumu, Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Gündeme gelen 6 madde oybirliği ile görüşülmek üzere komisyonlara havale edilirken, toplantıya Anayasa Mahkemesi'nin İmar Barışı ile ilgili aldığı iptal kararı damgasını vurdu.

Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun tarafından yönetilen oturumda, Ermenistan'ın işgal ettiği Dağlık Karabağ'ı geri almak için harekat başlatan Azerbaycan'a destek geldi. Toplantıda AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin ortak yayınladığı bildiri ve Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev'in gönderdiği mesaj okundu.

COŞGUN'DAN AZERBAYCAN'A DESTEK

AK Parti Meclis Grup Başkanı Hüseyin Coşgun, "Azerbaycan ile ilgili hassasiyetimiz devam ediyor. Allah oradaki soydaşlarımızın yar ve yardımcısı olsun. İnşallah birçok zaferlerine şahit oluruz. Hak yerini bulur. Bizim olan Karabağ yine bizim olacak. Ordumuza zafer diliyoruz" diye konuştu.

"USKUMRUKÖY'DEKİ OKUL NE OLACAK?"

Sarıyer gündemini uzun süre meşgul eden Uskumruköy'deki okul ile ilgili konuşan Coşgun, "Geçtiğimiz aylarda da gündeme gelen bir konu hakkında konuşmak istiyorum. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç Rumeli Kavağı'ndaki okul inşaatını incelemişti. Yıllar önce parası ödenmiş olan fakat yapılmayan Uskumruköy'deki okul ile ilgili olduğunu düşünsem de işin aslı öyle değil. Belediye nihayet bir okul inşaatının içerisinde yer aldığı için sevinmiştim. Fakat İstanbul Valiliği tarafından yaptırılan okul olduğunu öğrendim. Belediye başkanı tabi ki çalışmayı takip edecek.  Önemli olan Sarıyer'in hizmet alması. Ancak Uskumruköy'deki okul ne olacak? Meclisimizde bazı arkadaşlarımız iyi niyeti ile çözüm odaklı çalışmalar yapıyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Mahallenin yeni bir okula ihtiyacı var. Sarıyer Belediyesi, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilgili firma arasında 2016 yılında bir protokol imzalandı. Yıllar geçmesine rağmen protokol uygulanmadı. Lütfen bu okula artık yapalım. Uskumruköy okulunu istiyor" ifadelerini kullandı.

"ÖNLEMLERİN BİR AN ÖNCE ALINMASI GEREKİYOR"

Coşgun sözlerini şöyle sonlandırdı: "Rumeli Kavağı'ndaki park ile ilgili bazı güvenlik sorunları ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Şükrü Genç bir ziyaret gerçekleştirmişti. Ardından bir kahvaltı organizasyonu düzenlendi. Vatandaşlarımız da bunun üzerine parkın faaliyete geçtiğini düşündü ki kullanmaya başladı. Fakat bu durum bazı riskleri de beraberinde getirdi. Gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor."

"EN KISA SÜREDE PROJELER YAPILACAK"

Coşgun'un okul ile ilgili söylemlerine cevap veren CHP Meclis Üyesi Nizamettin Günel, "Uskumruköy'deki okul ile ilgili imar planları mahkeme tarafından iptal edilmişti. Sarıyer Belediyesi bu konuyla alakalı gerekli çalışmaları yaptı. Burada Milli Eğitim Bakanlığı taşın altına elini koyup imar planlarıyla ilgili müracaat yapması gerekiyordu. İstanbul Valiliği ile Sarıyer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışma ile birlikte en kısa sürede projeler yapılacak. Okulla ilgili bir problem yok. Yeter ki kanuni durum ve imar sorunu sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşsun" dedi.

"EGEMENLİK KAYITSIZ VE ŞARTSIZ MİLLETİN OLMUŞTUR"

CHP Meclis Üyesi Nihal Yeşilbaş, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a çıktığı andan itibaren Türkiye için Cumhuriyet hayali hep vardı ve eşsiz öngörüsü sayesinde kurtuluş-kuruluş stratejisini çok önceden planlamıştı. Yurt savunması olmadan ne askeri ne de siyasi bağımsızlığın olmayacağını çok iyi biliyordu. Çeşitli etnik ve kültürel gruplara sahip olan Türkiye'nin dine dayalı yönetim şeklinden kurtulması ve laiklik esasına dayanan bir sistemin kurulması gerekiyordu. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan herkes sayısal varlıklarına, toplumsal statülerine, inanç ve etnik yapılarına bakılmaksızın eşit hak ve yükümlüklere sahip olmalıydı. İleri görüşü, üstün zekası ve özgür düşünce yapısı ile Mustafa Kemal Atatürk kurmaylarıyla birlikte 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyeti ilan etti. Cumhuriyet, Türkiye topraklarında bir devlet biçiminden daha fazlasını ifade ediyor. Tarım, sanayi, eğitim, çağdaşlık, kültür ve medeniyet demekti. Savaşlar ve işgaller sonrası harap, bitap düşmüş ülkemizi 10 yıl gibi kısa bir sürede yeniden güçlenip kalkınması demekti. Cumhuriyet sayesinde devlet ulus ile özdeşleşmiş, egemenlik kayıtsız ve şartsız milletin olmuştur.  Samsun'dan başlayan kurtuluş ve kuruluş hikayesi bağımsızlığın simgesi olan Cumhuriyetin ilan edilmesiyle destana dönüştü. Cumhuriyet, aklın ve bilimin ışığında, eşitlik, özgürlük, insan hakları açısından laik, modern ve çağdaş bir devleti olma iradesidir. Bu kapsamda Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet, saygı ile anıyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun" şeklinde konuştu.

"KONU EN KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK"

CHP Meclis Üyesi Meltem Yücel Pir, "Uskumruköy İlkokulu ile ilgili küçük bir parantez açmak istiyorum. Orası benim mahallem olduğu için bu konu üzerinde en fazla ben duruyorum. Bundan emin olabilirsiniz. İstanbul Valiliği ile bir toplantı yapılacak. Umuyorum ki konu en kısa sürede çözülecek. Geçici çözüm amaçlı eski okula ek bir bina yaptık ve gerekli malzemeleri temin ettik" ifadelerini kullandı. Pir, ayrıca hayvan hakları ile ilgili 230 kurumdan avcılığın yasaklanması ile ilgili yapılan açıklamayı okudu.

KADIOĞLU İLE COŞKUN ARASINDA GERİLİM

AK Partili Saim Kadıoğlu'nun CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ile ilgili yaptığı konuşma esnasında Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun ile kısa süreli bir tartışma yaşandı. Coşkun, Kadıoğlu'nun konuşmasına müdahale etti. İşte Kadıoğlu'nun yaptığı o konuşma: "Bir kez daha Sarıyer'in en büyük sorunu olan tapu ile ilgili konuşacağım. Yaşanan güncel gelişmeleri aktaracağım. AK Parti hükümeti Mayıs 2018'de İmar Barışı ile ilgili bir kanun çıkardı. Bu kanun tüm Türkiye'de geçerli oldu. Fakat kanun Boğaziçi öngörünümü kapsamıyordu. Sarıyerli vatandaşlarımızın yoğun istek ve talebinden dolayı bu bölge ile alakalı bir çalışma yapıldı. Bu kapsamda Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar'daki öngörünümün yüzde 90'ı İmar Barışı kapsamına alındı. Hedefimiz bu yasadan öngörünümde yaşayan vatandaşlarımızın da yararlanmasıydı. Fakat bugün itibariyle yaklaşık 135 CHP'li milletvekili Anayasa Mahkemesi'ne verdi. Bunların içerisinde Gökan Zeybek'te yer aldı. Mahkeme de bu başvuru üzerine Boğaziçi alanda İmar Barışı ile alakalı kanunu iptal etti. 2981 sayılı yasa ile ilgili Mehmet Seyfi Oktay ve 89 milletvekilinin ismini söylüyorduk. Şimdi de Gökan Zeybek ve 135 milletvekilini de ekleyeceğiz."

GÜNEL'DEN İPTAL AÇIKLAMASI

CHP milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ile ilgili konuşan CHP Meclis Üyesi Nizamettin Günel, sözlerini şöyle sonlandırdı: "İmar Barışı olarak isimlendirilen düzenleme 11.05.2018 tarihi ve 7143 sayılı kanun ile 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen geçici 16. maddenin kapsamında yapıldı. Çizilen koordinatlar dışında 7159/4. maddesi ile 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki sınır ve koordinat listesi belirlendi.  Söz konusu listeye göre Boğaziçi sahil ve öngörünümde ruhsatsız yapı yapan vatandaşlar arasında ayrı yapıldı. Bu ayrımın yapılmasında somut, geçerli, kabul edilebilir herhangi bir şey yoktur.  Yasa çıkarıldığı zaman mecliste yeterince tartışılmadı. Daha eşitlikçi bir mevzuat ortaya çıkarılabilirdi. 7159 sayılı yasanın 4. maddesinin iptal talebi yapıldı. Yani biz İmar Barışı Yasası'na iptal talebinde bulunmadık. Sadece geçici 16. maddeye iptal talebi yapıldı. Bunun nedenlerini de az önce ifade ettim."

SARIYER POSTA GAZETESİ