Sarıyer Belediye Meclisi Kasım ayı birinci oturumu, corona virüs önlemleri kapsamında Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Meclis gündemine gelen 6 madde oy birliği ile kabul edilerek, komisyonlara havale edildi. Toplantıda 'Cumhuriyet değerleri' tartışması yaşandı.

Oybirliği ile kabul edilerek komisyonlara havale edilen maddelerin yanı sıra gündem dışı konuşmaların ağırlıkta olduğu ve sadece Sarıyer Posta Gazetesi'nin takip ettiği oturumda, CHP'li Meclis Üyesi Meltem Yücel Pir'in konuşmasına AK Parti Meclis Grup Başkanı Hüseyin Coşgun ve MHP Meclis Üyesi Mehmet Delihasan'dan tepki geldi.

HER KONUŞMADAN SONRA DEZENFEKTE

Meclisin olağan aylık toplantısının Kasım ayı ilk oturumuna meclis üyeleri katılırken, Covid-19 salgını önlemleri nedeniyle toplantıyı Sarıyerliler takip edemedi. Meclis üyeleri konuşma yapmasının ardından kürsünün ve mikrofonun belediye görevlisi tarafından dezenfekte edilmesi dikkatlerden kaçmadı.

AK PARTİ'DEN SORU ÖNERGELERİ

Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyeleri Ergin Durdu, belediye tarafından 2019 yılında ve 2020 yılında değiştirilen araçların plaka, marka, modelleri, yeni kiralanan araçların marka, model, plaka, fiyat bilgileri ile kimlere tahsis edildiğine ilişkin soru önergesi verdi. Saim Kadıoğlu ise Sarıyer'de olası depremden etkilenecek ruhsatlı ve ruhsatsız yapılar ile ilgili çalışmalar, kamu kurum ve kuruluşlarda depremle ilgili ortak çalışma, binaların üzerinde bulunduğu zeminlerin sağlamlığına ilişkin program, dönüşüm alanlarının tespit edilip kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmadığına, 2009-2020 yılları arasında yapılan 178 parkın isimleri, yapılma tarihleri ve bulundukları mahallelere yönelik önerge verdi.

"KIZILAY'A YARDIMLARIMIZI VE DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEYELİM"

AK Parti Meclis Üyesi Abdullah Günaylı, "Geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem ile büyük üzüntü yaşadık. Vefat haberleri ile acımız daha da artıyor. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ayrıca depremzedeleri kurtarmak için canla başla çalışan Kızılay, AFAD ve diğer kurumlara teşekkür ediyorum. Bilindiği üzere 29 Ekim-4 Kasım arası Kızılay Haftası olarak kutlanıyor. Kızılay, kurulduğu 1868 yılından bu yana çocuklarını çok seven, anne-baba şefkati ile ırk ve insan ayrımı yapmadan felakete uğramış kişileri kucaklayan, onları bağrına basan, yemek ve her türlü imkanları sağlayan çok önemli bir kurum. Türk Kızılayı, ülke çapında yaygınlaştırdığı afet müdahale ve afet lojistik sistemleri ile dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden biri. Bölge kan merkezleri, kan bağış merkezleri ve mobil kan araçları ile ülkemizin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamayı hedeflemektedir. Tüm hastaneler Kızılay üzerinden temin ediyor. Bu yüzden her sağlıklı vatandaşın bağışta bulunması çok önemli. Verilen 1 ünite kan, 3 kişiye hayat oluyor. Son 10 yılda 78 farklı ülkede doğal ve insan kaynaklı felaketlere müdahale etmiş, kuruluşundan bugüne 137 ülkeye yardım elini uzattı. Türkiye genelinde hizmet veren şubeleri aracılığıyla yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin yanında oldu. Modern teknolojilerin uygulandığı hastaneler ve tıp merkezlerinde uzman sağlık kadroları ile hizmet veriyor. İlk yardım merkezlerinde düzenlediği eğitim programları ile toplumda ilk yardım bilincinin yaygınlaşmasını hedefliyor. Göç ve mülteci hizmetleri kapsamında geçici koruma altındaki kişilere barınma, beslenme ve psikososyal hizmetler sunuyor. Kurban kesimlerinde de Türkiye genelinde ve yurt dışında çok önemli işler yapıyor. Bu yıl bağış konusunda geçen seneki rekorunu da geçti. İslami koşullara uygun kesilen kurbanlar, Et ve Balık Kurumu tarafından 800 gramlık konserveler halinde hem bağış yapanlara hem de ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bu yüzden Kızılay'a yardımlarımızı ve desteğimizi esirgemeyelim" ifadelerini kullandı.

"ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLARIMIZIN SAYISI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR"

CHP Meclis Üyesi Melendiz Dalyan İzgi, "Öncelikle İzmir'de yaşanan depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifa, ailelerine sabır diliyorum. Enkaz altına çalışmalar devam ediyor ve umuyorum ki sevindirici haberler alırız. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komisyonu olarak 26 Ekim'de Başkanımız Şükrü Genç, başkan yardımcılarımız ve müdürlerimizin katılımı ile Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Murat Önal tarafından eğitim düzenlendi. Yalnızca kadın olmaları nedeniyle cinsiyete dayalı ayrım ve şiddete maruz kalan kadınlarımızın sayısı günden güne artarken, bu tarz eğitimlerle bu ayrım ve şiddetin önüne geçebiliriz. Komisyon olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bize katkı sağlayan Sarıyer Belediyesi Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi'ne teşekkür ediyorum" dedi.

SUCU'DAN CHP VE AK PARTİ'YE TEŞEKKÜR

CHP Meclis Üyesi Özkan Sucu, "İzmir'de yaşanan talihsiz depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ayrıca Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenleri rahmetle anıyor, hastalarımıza şifa temenni ediyorum. Ayazağa Mahallesi'nde 2009 yılında 6922 sayılı yasaya göre 2/B arazileri ile bir çalışma yapıldı. O dönemde mahalle muhtarı olarak ben, tapu kadastrodan, Milli Emlak'tan ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden birer memur ile birlikte 1 yıl boyunca çalıştık. Fakat arazilerin İBB tarafından alındığını öğrendik. Aradan belli bir zaman geçti ve Meclis üyesi seçilmeden önce bu konuyla ilgili sorunu çözüme kavuşturma konusunda 124. ve 125. sokak ile 2/B arazilerinin olduğu alanlar ile ilgili söz verdim. 2/B arazileri ile ilgili yaklaşık 228 dönümlük arazinin 144 dönümünü Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Parti grupları oybirliğiyle vatandaşlara ücretsiz geri verilmesi kararlaştırıldı. Bu karar beni mutlu etti. Şahsım adına her iki parti grubuna teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte de halkın yararına çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

"TÜRKİYE 11 YILDA DESTAN YAZDI"

CHP Meclis Üyesi Meltem Yücel Pir, "Sözlerime güzel İzmir'imize geçmiş olsun temennisi ile başlamak istiyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bugün 1 asra merdiven dayayan Cumhuriyetimizi ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek, doğruları anlatıp gerçekleri söyleme zamanıdır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 82. yıl dönümünde bir kez daha saygı ile anıyoruz. 4 gün önce Cumhuriyetimizin 97. yılını kutladık. Virüs ve pandemi ortamında kutlanan bayramın anmalını sizlerle paylaşmak istiyorum. Atatürk ve Atatürk sonrası 1939-1950 yılları arasında 11 yıl boyunca yapılan hizmetleri anlatacağım. İlk 6 yılında 2. Dünya Savaşı, son 5 yılında Stalin'in Türkiye'den toprak talep ettiği dönemde dünya kıtlıktan kırılırken, ülkemiz dış borç almadan ve ecdadının borcunu ödeyerek destan yazdı. Atatürk'ten sonra ikinci bir kalkınma ve şahlanma yaşandı. 1939 yılında Bursa Merinos fabrikası üretime başladı. Ergani Bakır Madenleri İşletmesi hizmete girdi. Karabük Demir Çelik fabrikası üretime başladı. İstanbul'da yabancıların işlettiği tramvay ve tünel tesisleri devir alındı. Bursa ve Mersin'deki elektrik tesisleri, Adana Elektrik Şirketi devletleştirildi. Sivas'ta demiryolu fabrikası kuruldu. Aydın'da 4 bin köylüye toprak verildi. Sivas'ta demiryolu makineleri kuruldu. İstanbul'da İETT kuruldu. Fransız askerleri Hatay'dan çıkarıldı ve Hatay Türkiye'ye dahil edildi. Karabük Demir Çelik fabrikası yüksek fırınları hizmete girdi. Malatya İplik fabrikası hizmete açıldı. Ankara Havagazı şirketi devletleştirildi. Karabük Demir Çelik Boru fabrikası hizmete girdi. Unkapanı Atatürk Köprüsü açıldı. İlk Türk denizaltısı Haliç'te denize indirildi. Sivas-Erzurum demiryolu açıldı. 15 yılda yapılan demiryolu 3 bin kilometreye ulaştı. Tekirdağ şarap fabrikası hizmete açıldı. TBMM'nin inşaatına başlandı" şeklinde konuştu. "Atatürk'ün vefatından Demokrat Parti'nin iktidara gelişine kadar ülkemizde çok sayıda yatırımı hayata geçti" diyen Pir, "Bu liste milli destandır, üretim destanıdır. Dış borç alınmadığı için yerlidir, ecdat borcunu ödediği için yerlidir. Biz Cumhuriyeti içerisinde bulunduğumuz Sarıyer Belediyesi'nin modern binasını yaparak kutluyoruz. Cumhuriyeti, yaşam evleri, SAGEM, spordan sanata yaptığımız hizmetler, Sarıyer Akademi öğrencileri ile kucaklaşarak kutluyoruz. Başkamız Şükrü Genç önderliğinde vicdanı hür, irfanı hür bir nesil yetiştirmek için Atatürk ve İsmet İnönü'nün açtığı yolda ilerliyoruz. Buradan bu destanın sahiplerinin sahipsiz olmadığını haykırıyorum" dedi. Pir, ayrıca CHP iktidarının 1950 yılına kadar hayata geçirdiği projeleri de anlattı.

"KONUŞMAYI TALİHSİZLİK VE AYRIMCILIK OLARAK NİTELENDİRİYORUM"

Meltem Yücel Pir'in konuşması üzerine söz alan AK Parti Meclis Grup Başkanı Hüseyin Coşgun, "Ülkemiz sıkıntılı bir süreçten geçerken, bu kadar ayrımcı ve Cumhuriyetin kuruluş ruhundan uzak bir konuşmayı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na nasıl bağladınız anlayamıyorum. Bunu başardığı için de tırnak içerisine kendisini tebrik ediyorum. Cumhuriyet hepimizin ortak değeridir. Kuruluş ruhunu hepimiz paylaşıyoruz. O dönemde tek parti vardı. Biz vatandaşın yararına yapılan hizmetten rahatsız olmayız. Fakat konuşmada öyle bir söylem ve vurgular vardı ki alınganlık gösterdim. Açıkçası bu konuşma Meclisin ruhuna yakışmadı. Konuşmayı bir talihsizlik ve ayrımcılık olarak nitelendiriyorum. Biz de AK Parti'den önce 26 havaalanı varken, şuan bu sayının 60'a yükseldiğini mi söyleyelim. Her ne kadar Fenerbahçeli de olsam Sarıyer sınırları içerisinde marka değeri yüksek Türkiye'nin en büyük stadının yapıldığını biliyorum. Tabi ki de yapılması lazım. Biz yatırıma karşı değiliz. Hayat'ın ülkemize dahil olması guru verici fakat Musul, Kerkük ve Türki Cumhuriyetler ile aramıza mesafe konulması hepimizi yaralamıştı. Ben bu konuşmanın neresine cevap vereyim. Bu nasıl bir Cumhuriyet kutlamasıdır? İHA, SİHA, ANKA'dan rahatsız olan da CHP Genel Başkan Yardımcısı. Peki bu nasıl oluyor? T3 Vakfı ile Bayraktar'dan dolayı CHP milletvekilleri ve İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü ile davalığız. Nuri Demirağ'ın o dönemin zihniyetinden neler çektiğini buradaki tüm Sivaslı meclis üyesi arkadaşlarımız bilir. Kendisini onurlandırmak için onun izinden insansız hava araçları, silahlı hava araçları üretiliyor. yakında savaş uçağı da gelecek. Belediye Başkanı Şükrü Genç ve ekibine iyi yaptıkları çalışmalar için teşekkür ettik. Kendilerine de sorabilirsiniz. Fakat hiç kimse toplumun sinir uçları ve Cumhuriyetin değerleri ile siyaset yapmasın. 4 Eylül'de Sivas'taydım. O dönemde gelen heyetler arasında mandacılığı savunanlara karşı çıkan kahraman Sivaslıların torunlarıyız. Siz kalkmışsınız Cumhuriyetin değerleri üzerinden siyaset yapıyorsunuz" şeklinde konuştu.

"AYRIŞTIRICI BİR TARİH KAVRAMI DOĞRU DEĞİL"

MHP Meclis Üyesi Mehmet Delihasan ise şunları söyledi: "Meltem Hanımın konuşmasına bir eleştirim var. Bu konularda yanlış bulduğum hususlar var. Bazı kesimler tarihi 1299-1923, bazı kesimlerde 1923'ten sonrasını kabul ediyor. Bu iki düşüncenin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Ne Osmanlı'yı ne de Cumhuriyetin ilanından sonraki süreci yok sayamayız. Türk tarihinde Avrupa'ya diz çöktürmüş ve 'Tanrının Kırbacı' lakabının alan bir Attila gerçeği var. Metehan, Teoman Han, Kültigin gibi şahsiyetleri yok mu sayacağız? Böyle bir şey mümkün değil. Bu yüzden ayrıştırıcı bir tarih kavramı çok doğru değil.

Bunun yanı sıra gündemimizin en önemli maddeleri arasında yer alan deprem ile ilgili bazı konulara değinmek istiyorum. 6,6 şiddetindeki depremden etkilenen İzmirli vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Devlet-millet dayanışmasıyla zorlukların üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır. Allah milletimizi tüm felaketlerden kötülüklerden korusun. Peki Sarıyer olarak depreme ne kadar hazırız? Sarıyer ile ilgili sürekli 'zemini çok sağlam' ifadeleri kullanılıyordu. Fakat İTÜ'den bir hocamız çıkıp bu söylemin doğru olmadığını, bazı mahallelerin zeminin sağlam olduğunu fakat özellikle Sarıyer Merkezi'nde yoğun killeşmenin meydana geldiğini söyledi. Diğer bir tabirle Sarıyer Merkez'in zemini gücünü kaybetti. Bu yüzden 'nasılsa zemin sağlam. Bir şey olmaz' diye kendimizi avutmak yerine gerekli çalışmalar yapılmalı. Sarıyer Belediyesi olarak kurduğumuz bir komisyon var. Yaşanan son deprem sonrası bu komisyonları acilen harekete geçirmeliyiz. Eğer bu yapılmayacaksa sadece deprem ile alakalı bir komisyon kurulmalı. Deprem birinci önceliğimiz olmalı."

SARIYER POSTA GAZETESİ