Sarıyer Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının 2. birleşimi, Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 2021 Faaliyet Raporunu meclise sundu.

Sarıyer Belediyes 2021 Faaliyet Raporu görüşmlerinde Başkan Şükrü Genç’in ardından söz alan AK Parti Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi Salim Kain, “Bu meclisten her zaman belirttiğimiz gibi sizin hazırladığınız kitaptan, somut rakam ve belgelerden oluşturduk. Karşınızdaki tablo, yine çarpık rakamlardan, gereksiz ve tutarsız harcamalardan, tahsil edilemeyen gelirlerden, Sarıyer’e ve Sarıyerli’ye hiçbir faydası olmayan harcama kalemlerinden, gelirin artmasına rağmen gereksiz harcamanın daha çok arttığı, borcun bırakın azaltılmasını daha çok arttığı bir tablodan oluşuyor” dedi.

Sarıyer Belediyesi’nin hazırladığı faaliyet kitabını sert bir dille eleştiren Kain’in meclis yaptığı konuşmanın satır başları;

  • Aşevi olarak yapmaya başladığınız prefabrik görünümlü yapı 1 ayda bitirilecek olması gerekirken 6 aydır bitmedi, hala şantiye görünümünde. Eski başkanlık binasının kütüphaneye dönüşmesi Meclis’ten geçeli 10 ay oldu, hala demir iskeleleri durmakta.

  • Büyükdere Balıkçılar Çarşısı klasik bir yenilemeyle yenilemesi yapılmış, ancak buradaki insanların ecrimisil sorunu Ak Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı’nın girişimleri sonucu çözüme kavuşmuştur. Ancak Sarıyer Merkez’de yapılacak olan Balıkçılar Çarşısı ile ilgili verdiğiniz sözlere rağmen henüz çözüm sağlanamamıştır. Konu ile ilgili Eylül 2021 Meclis toplantısında verdiğimiz önergeye cevap dahi verilmemiştir.

  • Sarıyer Afet Yönetim Merkezi’ne… Ancak bu kadar vizyonsuzluk olabilir. Sarıyer’e yakışmayan 1 masa 4 sandalyeden oluşan, hiçbir teknolojik altyapısı olmayan bir yapı.

  • Diğer bir önemli konu, 29.000 ton asfalt, 9200 m tül bordür, 16.000 m2 parke yol yapıldığı yazılmış. Bu kitabı hazırlayanlar rakamları mı karıştırmış yoksa biz başka ilçede mi yaşıyoruz? Nerede bu kadar asfaltlar? Hem bütçede yol bakım onarım gideriniz 240 milyondan 75 milyona düşmüş, hem de bu kadar yol çalışması yapılmış. Birbiri ile tutarsız rakamlar, bunların detaylarını önümüzdeki aylarda önergelerle soracağız

  • Tahsilat oranlarımız daha önceki yıllarda olduğu gibi yine çok düşük. 270 milyon toplanamayan vergi var. Belediye borcunun 1 milyara dayandığı bu dönemde bu vergilerin toplanması çok önemlidir. Gerçi bu toplanamayan vergiler de toplansa siz borç ödemeden, yatırım yapmadan bu parayı da gereksiz yerlere harcarsınız.

  • Gelelim rakamlara, harcama kalemlerine… Belediyemizin en sevdiği şey, harcama yapmak…

  • 2021 yılı için hediyelikler, yemekler, tekne turları, restorantlar, pastalar, ikramlıklar için 6 milyon 200 bin TL ödeme yapılmış, 68 bin TL’lik hediyelik şal almışız. Özel kalem Müdürlüğü 10 Milyon harcama yapmış. Bu kadar borcumuz varken bu kadar savurganca harcamanın olması, bunun yerine sosyal işlere, spora aktarılması daha doğru olmaz mıydı?

  • Destek hizmetleri 137 milyon doğrudan temin yoluyla, araştırılmadan, ihalesiz alınan mal ve hizmetler. Bilançoda gizlenen diğer mal ve hizmet kalemlerindeki rakamlar çarpıklığı bir kez daha gözler önüne sermektedir.
  • 542 milyon gelir, 522 milyon gider bütçemiz var. 20 milyon bütçe fazlası gibi görünebilir, ancak bu 39 milyon TL’lik arsa satışıyla oluşmuştur. Bu satış çıkıldığında 19 milyon yine bütçe açık vermiştir.

  • Hukuk bölümünde ayrılan yüksek bütçeye rağmen, kaybettiğimiz dava için 3 milyon 863 bin TL tazminat ödemişiz. Geçmişte yapılan bir hatadan kaynaklı bu rakam hukuk bölümünün daha dikkatli olmasını gerektirmektedir.

  • Spora ayrılan bütçe 2 Milyon 800 bin TL. Çok yetersiz bir bütçe. Sporcularımıza ve kulüplerimize daha fazla bütçe ayırmalıyız.

  • Park ve bahçelere 18 milyon bütçe harcamışız. Birkaç parkın tadilatı ve yenilemesi için yapılan bu harcamanın karşılığı nerededir? Bankların yenilenmesi kereste alınmış, bu banklara sahada rastlanmamıştır.

  • Fen işleri bütçesi için 40 milyon harcanmış. Çok az ve yetersiz bir rakam. Altyapıya önem vermediğinizin bir göstergesi.

  • Taşınmaz kira gelirimiz düşmüş. Kira geliri düşen tek Belediyeyiz.

  • Temsil ve ağırlama gideri pandemiye rağmen 11,5 milyon.

  • Yeşil bina olarak yaptığımız Belediye binamıza 5 milyon TL bakım harcaması yapılmış.

  • 268 milyon müteahhitlik ödemesi yapılmış. Hangi bina için, hangi müteahhitlere bu paralar ödendi? Bunun takipçisi olacağız. Öneriler bölümünde, Belediye gelirlerinin artırılması ve kaynak tasarrufunun sağlanması esastır. Gelir artırıcı çalışmalar için özel projeler yürütülmesi ve sürdürülmesinde fayda görülmektedir. Kitaba 2 yıldır bu ifadeyi aynen yazıyorsunuz. Buna uyup uymadığınız ortada…

Meclis kürsüsünden eleştirenlerini sıralayan Kain, konuşmasının sonunda, sonuç olarak, gerçeklikten uzak, borç batağındaki bir belediye tablosu, vizyonu ve hiçbir yatırımı olmayan, sadece harcamaya dönük bu bütçeye red oyu verdiklerini belirtti.