Sarıyer’in sorunları bizimle son bulacak

Sarıyer’in en büyük köyü olan Uskumruköy’ün bir bölümünün Sarıyer Belediyesi tarafından Zekeriyaköy’e bağlanmak istenmesi tartışmalara sebep olmuştu.

Uskumruköy Mahalle Muhtarı Halil Özkaya ve vatandaşlar köylerinin sınırlarının değişmesine kesinlikle karşı olduklarını belirterek tepkilerini göstermişti. Karardan haberlerinin olmadığını belirten Özkaya, “ Sarıyer Belediyesi buralarda çalışma yaparak böyle bir karar almışlar. Bu karardan ne benim ne de Zekeriyaköy Mahalle Muhtarı Semra Özkaya’nın bilgisi var. Konuyu öğrendiğimizde Sarıyer Belediye meclisine dilekçe vererek, bu karara tepkimizi ortaya koyduk. 400 yıllık sınırlarımızın değişmesini istemiyoruz” şeklinde tepkisini dile getirmişti.

 

IMG_4434Sınır tartışmalarına en net açıklama Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’dan geldi. Gazetemize konuşan Atalay, bu sınırların valilik yetkisinde olan hudut nameler olduğunu söyledi. “Valiliğin yazısı ile mahalle sınırları güncellendi. Çünkü hudutlar eskimişti ve güncellenmesi gerekiyordu. Bunun mevzuatı var. Mevzuatta diyor ki imar planı yapılmış yerlerde ana yollardan derelerden ve kadastral olmayın imar parsellerinden geçirmeniz gerekiyor. Mevzuatta belirlenen maddelere uyarak hudutnamelerin yenilenmesi gerekir. Biz de buna uymak zorundayız, aksi davranamayız. Belediye mevzuatı gereği hudutnameleri güncellememiz şart.” şeklinde açıklama yapan Atalay, “Biz mevzuata uyarak bunları üç defadır yeniliyoruz. Fakat köy muhtarlarının da geri görünüm muhtarlarının da buna sürekli itirazları var. Muhtarlarımız,  “Köy muhtarları 1950’lerde belirlenen kadastroda kalmak istiyor. Bu eski hudutnameleri günümüze uyarlamak artık mümkün değil. Güncellenmesi zorunlu olan hudutnameler var. Biz durumu üç kere meclisten geçirdik ama muhtarların itirazı bitmiyor. Bu karar valiliğin aldığı bir karar. Fakat buna muhtarlar itiraz ediyor. Muhtarlar mevzuatla alakası olmayan yerinde inceleme veya kişisel ilişkilerle ilgili sorunlar çıkarıyorlar” dedi.

“Muhtarlar mevzuata uymak zorunda”

Muhtarların, sorunu bir teknik sorun gibi öne çıkardıklarının altını çizen Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, muhtarların Kaymakamlık ve Valilik gibi kurumlara itirazlarda bulunduklarını ve bu itirazların çoğunun kanunun belirttiği kriterler de olmadığını söyledi. Mevzuat doğrultusunda yeni revizyonlar yapıldığını ve her muhtarın da buna göre hareket etmek zorunda olduğunu vurgulayan Atalay, “Mevzuat gereği zaten eskilerde kalamayız, yenilemek zorundayız yoksa biz soruşturma geçiririz. Bize hudutnamelerin yenilenmesi valilik tarafından talimatı verildi. Bu talimatlar muhtarlıklara da gönderildi. Muhtarların düşüncesine önem veriyoruz ama mevzuata uymak zorundayız. Yasalara ve İmar mevzuatına uymak zorundayız. Yasaların dışına çıkamayız. Muhtarların işlerine geldiği gibi itiraz etmesi anlamsız. Kamuda yaygara koparıyorlar. Belediye dinlemiyor gibi algı uyandırdılar ama bizim böyle bir sorumluluğumuz yok” dedi.

“Bölgelerin imar yetkisi bakanlıkta”

Sarıyer’de 8 köy ve 38 mahalleden oluşan iki bölgenin olduğunu ve  bölgelerde imar yetkisinin kendilerinde olmadığını belirten Atalay, “Bu iki bölgenin de imar yetkisi Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda. Bu bölgelerde imar yetkisi elimizden alındı. Biz 2960 sayılı yasanın özel yasa olduğunu belirttik.  İtiraz ettik. Burada belirlenmiş özel durum var ki bakanlığın imar planı yapması hukuken uygun görünmüyor. 648 kanun hükmünde kararnameye göre yetkiler bakanlığa geçti denildi ve bize de buna göre hareket edin denildi. 2015’de Danıştay 2960’la belirlenmiş 648 no’lu kararnameye göre imar yetkisini kullanamaz dedi. Dolayısıyla planlama yetkisi bize geçti. Yine bakanlığın görüşüyle yürürlüğe geçecek” dedi.

En büyük iki sorun

Atalay, Sarıyer’deki başlıca iki sorunun planlama ve mülkiyet sorunu olduğunun altını çizerken, 2003’te belediyenin imar planları yaptığını ama bunların resim olarak kaldığını söyledi. “Biz 18 uygulama yaptık ama hepsi resim olarak kalmış. Bu defa Belediye Başkanımız Şükrü beyin sözü var; 2003 planlarını revize edeceğiz. Biz bu yetkiyi aldık, ve buna göre çalışmalara başladık. Planlamaları ikiye ayırdık; kamu mülkleri ve şahıs mülkleri olarak.  Kamu mülkleri zaten mahalle dernekleriyle beraber yürütülüyor. Bugün, hisseli veya şahıs mülkleri üzerindeki planlamalar bitmiş durumda. Kamu mülkleri üzerindeki planlanmalar takip ediliyor. Bu planlamalar Eylül ve Ekim döneminde tamamlanmış olacak” dedi.

“Sarıyer’in imar sorununu çözeceğiz”

Sarıyer’de öncelikle imar sorunu olduğunu vurgulayan Atalay,  Bu sorunun çözülmesinde son evreye girildiğini belirterek, “Bu Konuda Belediye Başkanımız Şükrü bey pes edecek gibi görünmüyor. Mülkiyet ve planlama sorunu bizim öncülüğümüz. Çözmeden görevimizi bitirmeyeceğiz. İki tane belediye hizmet binası sözü verdik ve layıkıyla yaptık. Bu işler büyük işler ve yerel bir belediyenin bütçesiyle yapılacak işler değil. Yakın zaman içinde yaşam evleri ve kreşler yapıldı. Bunlar da belediyenin mülkiyetini değerini artıran önemli projelerdir. Şimdi bizim bir tek işimiz kaldı; plan ve mülkiyet. Bunları da çözeceğiz” diye konuştu.

Uskumruköy’deki okul sorunu

Uskumruköy’de yapılması planlanan okul projesiyle ilgili açıklama yapan Atalay, “Biz imar uygulaması yapan bir belediyeyiz. Görevimiz imar uygulaması yapmak. Eczacıbaşı’nın köye okul yaptırması için muhtara İl Özel İdaresi’yle anlaşmasını söyledik. Eczacıbaşı’ndan on dönümlük araziyi aldık ve İl Özel İdaresi’ne devrettik. Muhtara parselle ilgili sözleşme yapmasını, köyde okul yaptırmak üzere anlaşma yapmasını söyledik. Muhtar bey gitti ve sonra fikir değiştirdi. Uskumruköy iki merkezden oluşan İstanbul’un en büyük köylerinden biridir. Okul yapılması için İl Özel İdaresi ile Hazine arasında yazışma yapılması gerekiyordu. Muhtar mülkiyet sorununu çözemedi.  Uskumruköy Muhtarlığı’nın 5 trilyon TL parası bize geçti. Eğer Eczacıbaşı, muhtarlığa okul için parayı hibe ediyorum deseydi bu para bize geçmezdi, İl Özel İdaresi’nin bütçesine geçerdi. Bu para, imar hareketiyle bize geçen paradır. Valilik kararıyla kaymakamlıkta komisyon oluşturuldu ve bu paranın okul bütçesinde olmadığı ve imar hareketiyle belediyeye geçen para olduğu belirtildi.   Bu para Sarıyer bütçesine geçti.”

“Uskumruköy’e mutlaka okul yapacağız”

Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Uskumruköy’e yakın olan 6 dönümlük yere okul yapacaklarının müjdesini de verdi. “Okul Aile Birliği’nin önerdiği alanı Kaymakamlığa bildirdik ve okul yapılmasına karar verdik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık takip bunu ediyor. Bölgeye okul mutlaka yapılacak.

IMG_4482“Köylerimiz çok şık ve daha yaşanabilir hale gelecek”

Sarıyer’de planlanan projelerden söz eden Atalay, Varyant tan başlayan ve Kilyos’a kadar devam eden Bisiklet Yolu Projesi’ne değindi. Atalay “Doğayı koruyup ve yeşili kullanıp uygulamayı planladığımız projeler var. Bisiklet yolları ve yürüme parkurları gibi doğal aktiviteler sağlayacağız. Şişli Belediyesi’nden bize geçmesini düşündüğümüz Ayazağa orman alanını aktifleştirmeyi düşünüyoruz. İstanbul’un tek uydu şehri burası. Zekeriyaköy ve Uskumruköy bu nitelikte olan kendine özgü güzellikleri olan gece yaşayan yerler. Buralara, Avrupa’da olduğu gibi farklı parklar yapılabilir. Köyler daha nitelikli ve şık hale getirilecek” şeklinde konuştu.

İmarsızlık hizmetleri engelliyor

Köylerde yaşanan alt yapı problemlerine de değinen Atalay “Alt yapı sorunu olduğundan, köylerde kanalizasyon yok. Köylerin en büyük sorunu foseptik olması. Dereler ve deniz kirlenmiş durumda. Ruhsatını 1991’de almış köyler var. Köylerde asfalt sorunu var. İSKİ’nin bu noktalara el atması gerekir. Bu alanların şantiye görüntüsünden çıkması gerekiyor. Biz de buna yönelik çalışmalar takip ediyoruz” dedi.

Kısırkaya’ya hayvan barınağı

Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Kısırkaya’da yapılması planlanan hayvan barınağı hakkında da “Bu alanlara Mera Kanunu’na göre çivi bile çakılamaz. Biz burayı yer açısından doğru bulmadık. Burası parseli olmayan ve birinci derece sit alanı ve mera alanıdır. Kadastrosu olmayan yer. Bu kadar önemli bir yer 38 ilçenin hayvanlarının tedavisinin yapılması mümkün değil. İstanbul’un çok uzak bir semtinden buraya yaralı ve bakıma muhtaç hayvan gelemez. 38 ilçenin tamamının bir tek yere gelmesi mümkün değil” şeklinde açıklama yaptı.

IMG_4493“Sarıyer’in imar sorunu en temel sorunumuzdur”

Gazetemiz aracılığıyla Sarıyerlilere mesaj veren Atalay, “Sarıyer halkına şunu demek istiyorum: Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in seçim kampanyasında belirttiği,  “İmar ve mülkiyet sorununu çözeceğiz” sözünü yerine getireceğiz. Tüm gücümüzle bunu yapacağız. Sarıyer’in imar sorunu en temel sorunumuzdur. Bu sorunu çözmeden görevimizi bırakmayı düşünmüyoruz. Konuyla ilgili mevzuatta sıkıntılar giderildikten sonra imar sorunu ortadan kalkmış olacak” dedi.