Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Gökan Zeybek, TBMM’de Kanal İstanbul Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Zeybek, Kanal İstanbul Projesi’nin İstanbul’da su havzalarını yok edeceği ve ekolojik dengeyi bozacağı uyarısında bulundu.

Milletvekili Zeybek’in açıklamalarından satır başları:

Zeybek: “İstanbul’un temel sorunu trafiktir”

İstanbul’un öncelikle sorununun trafik olduğu belirten Zeybek, “Bu kanalla birlikte İstanbul sadece iki yarım adadan değil, ek olarak ortasında büyük adadan oluşacak. İstanbul’un sorunlarının başında gelen en önemli problem ulaşımdır. Ulaştırma probleminin birinci sorunu İstanbul’un Anadolu yakasının Avrupa yakası ile bağlantısını gerek lastik tekerlekli araçlar, gerekse yaya ulaşımının sağlanması konusudur. Şimdi biz İstanbul’un iki yakasını bir araya getirmekte milyarlarca dolarlık projelerle sorunu çözmeye çalışırken, İstanbul’un tam da ortasında yeni bir ada oluşturuyoruz ve bunu Trakya ile bağlamak için raylı sistemler, araçlar için yol, yayalar için yeni ulaşım yolları, bölgede yaşayan canlıların ekolojik sistem içindeki yer hareketlerini sürdürebilmesi için de bir takım köprüler yapacağız. Bu projenin altında yatan temel nokta, Karadeniz’den Marmara’ya karşılıklı geçecek olan deniz araçlarının taşıma meselesi değildir” ifadelerini kullandı.

“Kanal İstanbul’un yapılma ihtimali yoktur”

Projenin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Zeybek, “Bu proje ile birlikte Küçükçekmece Gölü, Haliç’e dönüştürülecek. Küçükçekmece ile Başakşehir’de bulunan Sazlıdere havzası, İstanbul’un önemli su alanlarından bir tanesi birleştirilerek büyük Haliç’e dönüştürülecek ve bu durum sonrası kanalın yapılma ihtimali yoktur” dedi.

Zeybek’ten konut eleştirisi

Ülkenin mali anlamda zor günler geçirdiğini hatırlatan Zeybek, proje ile birlikte yapılacak olan konutlarla ilgili şu eleştirilerde bulundu: “Bugün Maliye Bakanlığı, dün faizlerin artmaması dolayısıyla kamuda tasarrufların arttırılması ile ilgili bir düzenlemeye gideceğini söyledi, o halde biz neden bu büyüklükteki yatırımı hem de devletin tasarruf edeceği bir döneme getiriyoruz. Bunun bir tek nedeni var. İstanbul’un Avrupa yakasında 1 milyonun üzerinden nüfus barındıracak yeni konut ve ticaret alanlarının yerleşime açılmasıdır.”

“Belediye başkanlarının yetkileri sınırlandırıldı”

Konuşmasında belediye başkanlarına seslenen Zeybek, “Burada çok saygıdeğer Büyükşehir Belediye Başkanları var. Onlarda şunun farkındalar ki, bu ülkede yerel yönetimlerin kendi kentleri ile ilgili plan yapma, kentlerin geleceği ile ilgili de büyük ölçekte proje geliştirme yetkileri kalmamıştır. Belediye başkanı olduklarında doğruları söyleyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu zaman yıllarca savunduğu fikirleri bir kalemde unutur hale gelmişlerdir” şeklinde konuştu.