YEŞİL VATAN = ORMANLARIMIZ = SARIYER

Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanlığı, günlerdir devam eden orman yangınlarıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Paylaşılan metinde, Sarıyer'deki ormanlarda olası yangınlara karşı önlem alınması gerektiği vurgulandı.

İŞTE BASIN AÇIKLAMASI

Orman Bakanlığı'nın açıklamalarına rağmen 'Yeşil Vatanımızdaki' orman yangınları 9'ncu gününde halen kontrol altına alınamamış, yerleşim yerleri, turistik tesisler ve sanayi tesisleri için büyük tehlikeler oluşturmaya devam etmektedir.

Orman Bakanlığı, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve ilgili diğer kurumlar, meteoroloji raporlarında belirtilen ısınmayı ve ormanlarımızla ilgili daha önceden yaşanmış terör örgütlerinin tehdit analizlerine göre önlem almamıştır. Öngörülebilecek tehditler dikkate dahi alınmamıştır.

Gereken analizleri yapamamış, ormanlarımızı koruyucu ve önleyici tedbirler ihmal edilmiştir. Yakılan alanların büyüklüğüne bakarak Orman Bakanlığı görevini ihmal etmiştir. Kriz yönetim merkezi oluşturulmamış, oluşturulan birimler etkili şekilde yönetilmemiş, valiler tarafından diğer partilerin büyükşehir belediye başkanları koordinasyon toplantılarına alınmamış, milli bir sorunda partizanlık yapılmıştır. Sahip olunan kaynakların nasıl yönetileceğini, kimlerin ne görevi olduğu tanımlanmamış, ilk günler büyük bir kargaşa yaşanmıştır. Büyükşehir belediye başkanları bypass edilerek, birim müdürleri ile görüşülmektedir.

Yangınla mücadele incelendiğinde Orman Bakanlığı'nın yeterli yangın söndürme uçağı hazırlığı olmadığı görülmektedir. Yangın başlangıcında, Orman Bakanlığı'nın elindeki uçak sayısını 3 adet olarak açıklanmıştır, tamamen yetersiz olduğu, yangın başladıktan sonra 3-4 gün ne yapılması gerektiği konusunda karmaşa olmuş, temin edilen uçaklar ise geç temin edilmiş ve halen yetersizdir. Yangına müdahale konusunda sürekli eğitim yapan; askeri birliklere, sahil güvenlik ve deniz üs komutanlıkları ve komando birliklerine, anlaşılmaz bir şekilde yangın söndürme faaliyetine katılmaları için emir verilmemiştir. Yangının 7'nci günü kamuoyu baskısı ile askeri birlikler görev almıştır. Valilikler gerekli koordinasyonu yeterli şekilde yapmamıştır.

Orman Bakanlığı yöneticileri, Orman Bakanlığı ormancılık faaliyetleri ve yangın önlemleri konusunda yetersizdir. Bakan yardımcıları farklı branşlardaki kişilerden atanmış, hiçbiri Orman Bakanlığı'nın koruma ve önlemlerini değerlendirebilecek geçmiş tecrübeye, işleyişini bilen, bilgi birikimine yangın önlemlerini değerlendirebilecek yeterliliğe sahip değildir. Önlem alınmamıştır. Yangında, depremde, selde, atanan siyasi yandaşlar yetersiz kalmıştır. Kızılay gibi yardım örgütleri dahil olmak üzere her türlü afetle ilgili kuruma, konusunda yeterli eğitimi almış, mesleki tecrübesi olan kişilerin atanmasını talep ediyoruz.

Türk Hava Kurumu (THK) uçakları neden kullanılmamaktadır? Halen muhalefet partileri ve iktidar farklı açıklamalarla şüpheler yaratmışlardır. Açıklama kamuoyunu tatmin etmemiştir. Aynı model uçağı İspanyollar Türkiye'ye destek amacıyla göndermiş ve başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Ormanlarımız halen büyük bir tehlike altındadır. Gelecek Partisi olarak; Öncelikle Orman Bakanlığı'nın yangın söndürme uçağı ihalesi hangi fiyat ve şartlarda, hangi şirkete verildiğinin açıklanmasını, şirket ortakları kim ve hangi siyasi ile bağlantılı açıklanmasını bekliyoruz. Mağdur olan insanlarımızın mağduriyetinin tamamen giderilmesi, yanan bölgelerin, imara açılmadan ve herhangi bir yandaş kurum, vakıf, şirkete tahsis edilmeden mevcut yapısı ile muhafazasına ve korunmasına THK elinde olan 9 adet uçaklarının acil olarak görev yapacak hale getirilmesine, yeşil vatan ormanlarımızın ve orman köylülerimizin korunması amacıyla turizm tesislerinin yerel belediyelerin ve büyükşehir belediyelerinin de dahil olduğu itfaiyelerin, Orman Genel Müdürlüğü'nün, askeri birliklerin, üniversite ve sivil toplum örgütlerinin de bulunacağı bütün Türkiye'yi kapsayan yeşil vatan stratejik planlama ve yangınla mücadele kurulu oluşturulması beklenmektedir.

Mevcut ormanlarımızı yeniden eski heybetine kavuşturulmalı, orman vasfını kaybetmiş, özellikle İç Anadolu'da bulunan alanlarda kıraç alanlarımız hızla bölgeye uygun badem, ceviz, antepfıstığı.vs gibi ekonomik değeri olan alanlara dönüştürülmelidir. İstanbul bölgesinde bulunan yeşil vatanımızı oluşturan orman alanlarına sahip Sarıyer için acil olarak siyasi parti ve belediye ayrımı yapmadan; elde bulunan yangın söndürme ve müdahale ekipman, araç gereçleri incelenerek, eksikler tamamlanmalı, yeşil vatan orman alanlarını koruyacak her türlü önlemi alacak yangınla mücadele eylem planı oluşturularak kamuoyu bilgilendirilmelidir.

Sarıyer ormanlarıyla ilgili hangi önlemlerin alındığı ve Orman Bakanlığı-Sarıyer Belediyesi- AFAD- İstanbul Valiliği - askeri birlikler ve üniversiteler gibi kurumlar arasında nasıl bir koordinasyon ve ormanları koruyucu hazırlık yapıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Kağıthane, Bağcılar ve Güngören Belediyelerine Belgrad Ormanı'nın içerisinde tahsis edilen piknik alanları ve mangal yerleri var. Dolayısıyla buralarda yangın riski bulunuyor. İlçemizdeki ormanlık alanlarda, piknik yerlerinde ve mesire alanlarında olduğu gibi buralarda da geçici süreliğine mangal yakmak yasaklandı. Fakat söz konusu yasakların kalkmasıyla birlikte bugün olmasa bile ilerleyen dönemlerde yeni bir yangın faciasıyla karşı karşıya kalmayacağımızın garantisi yoktur. Bu yüzden İstanbul'un akciğeri olan Sarıyer'imizdeki ormanlarımızı korumak adına gerekli tüm tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda söz konusu bu ormanlarda yangına en kısa sürede müdahale edebilmek için hayati öneme sahip olan yangın yolları hakkında bilgilendirilme yapılmasını, ayrıca yangın yolu sayısında eksiklik varsa bunun giderilmesini istiyoruz."

SARIYER POSTA GAZETESİ