Geçtiğimiz günlerde Derbent Mahalle Muhtarı Aydemir Görmez ile yaptığımız röportajda, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'nun imar ve mülkiyet sorununun çözümüne ilişkin siyasi partilere yaptığı çağrıya ilk cevap Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanlığı'ndan geldi.

Sarıyer'de 14 mahalleyi yakından ilgilendiren ve yaklaşık 250 bin vatandaşı mağdur eden mülkiyet sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Genel Yayın Yönetmenimiz Levent Pehlivanoğlu'nun siyasi partilere yaptığı çağrı üzerine Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Erhan Vergili'den çözüm önerileri geldi.

"BUNLAR KONUŞULARAK BİR ORTA YOL BULUNURDU"

Gelecek Partisi İmar ve Mülkiyet Komisyonu ile hazırlanan rapor doğrultusunda izlenmesi gereken yol haritası hakkında açıklama yapan İlçe Başkanı Erhan Vergili, "Bu mülkiyet durumuna göre mahallenin yüzde 52 şahıs malı ki bu yerlerle ilgi olarak 1980’li yıllarda başlayarak 15-20 sene süren davalar söz konusu olmuş ve sonuçta mahalleli davaları kaybetmiş ve Oto Sanatkarları Kooperatifi davaları kazanmış. Sonuçta Oto Sanatkarları Kooperatif burada yer ve hak sahibi, 1999-2004 yılları arası da yerlerinin bir kısmına müteahhit bir firmaya vererek konut yaptırdılar" ifadelerini kullandı.

DÖNEMİN MECLİS ÜYESİ ZEYBEK TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Vergili, “2014 seçimleri öncesi İBB Derbent’e bir proje yaparak problemi çözmek adına o tarihlerde İBB Meclis Üyesi Gökhan Zeybek, şimdi CHP Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi, İBB Meclisi'nde teşekkür konuşmaları yapmıştı. Bu yapılacak çözümü daire küçük mahallenin altında vs gibi sebeplerle iptal ettirildi. Oysa bunlar konuşularak bir orta yol bulunurdu" dedi.

"KAMU ARAZİLERİNDEKİ GECEKONDULARIN TAPU SORUNU ÇÖZÜLÜR"

Çözüm önerilerini üzerine görüş belirten Vergili, "2981 sayılı yasa ile 1980’li yıllarda verilmiş tapu tahsis veya yine bu kanuna göre imar affına müracaatı olan kamu arazilerdeki gecekonduların tapu sorunu çözülür. Bu kamu arazileri de hazine (milli emlak) belediye, özel idare ve vakıf arazileridir. Bunun dışında İSKİ, İTÜ ve Kızılay arazileri bunlara dahil değildir" şeklinde konuştu.

"İBB ÇÖZÜMLERİNİ ORTAYA KOYMALI VATANDAŞIN BU SORUNUNU GİDERMELİ"

Vergili, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Özellikler Derbent’te mahallenin yarısını oluşturan yüzde 52 arazi Oto Sanatkarları Kooperatifinin yani tüzel kişiliğine ait. 2981 Sayılı kanunla çözülecek ise buranın bu kanunun 9. Maddesine göre belediye tarafından kamulaştırılması yani satın alınması lazım. Satın alındıktan sonra 2981 ile imar ıslah yapılabilir. Derbent ve FSM için 2012'de alınmış riskli alan kararları ve planlar mahkemelerce iptal edildi. Yine girişimler sonucu 2017 yılında yine bu mahallelerdeki problemi çözmek için bir kez daha riskli alan ilan edildi. Daha sonra da iptal kararları göz önüne alınarak riskli alan uygulanması yapmak üzere İBB yetkilendirildi. Derbent ve FSM Mahallelerindeki problemin çözümü ile ilgi alınmış olan riskli alan kararlarında bakanlık İBB’ye yetki devri yapmıştır. İBB Meclisi'nin her hangi bir yetkisi ve görevi yoktur. İBB çalışarak çözümlerini ortaya koymalı vatandaşın bu sorununu gidermelidir."

DERBENT MAHALLESİ MÜLKİYET DURUMU:

İBB

386 ada yeni 14 parsel

387 ada 2 parsel

387 ada 3 parsel

45.095

43.794

23.648

44.88

HAZİNE

387 ada 30 parsel

5.800

2.31

OTO SANATKARLARI KOOPERATİFİ

386 ada 15-16 parseller

132.387

52.80

SARIYER POSTA GAZETESİ