Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'Esnafa Destek' paketini Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na değerlendiren Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Erhan Vergili, "AK Parti Sarıyer yöneticileri sadece hibeden sonra değil, 17 ay boyunca esnafı ziyaret etselerdi" dedi.

Covid-19 pandemisi nedeniyle işyerlerini kapatan ve iş yapamaz hale gelen esnafa destek olmak amacıyla 3 ile 5 bin TL arasında değişen nakdi yardımın doğru karar olduğunu söyleyen Erhan Vergili, kararın geç alındığını ve yardımların 1 kereliğine değil, pandemi boyunca devam etmesi gerektiğini vurguladı.

"NAKDİ DESTEK PANDEMİ BOYUNCA DEVAM ETMELİ"

Açıklanan esnafa destek paketini değerlendiren Vergili, "Hükümet tarafından esnafımıza verilen hibe desteğini geç alınmış bir karar olarak görüyorum. Bazılarına 3 bin, bazılarına da 5 bin TL maddi destekte bulunuldu. Bu yardımlar yeterli değil. O yüzden bu hakkı elde eden esnafımıza 17 aylık süreyi göz önünde bulundurarak geriye dönük ödemelerin yapılması gerekiyor. Ve bunlar 1 kere değil, pandemi süresince yapılmalı. Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu pandemi sürecinde ekonomi paketinin açıklanması gerektiğini, esnafa yardım yapılması gerektiğini defalarca belirmişti. Geride kalan 17 ay içerisinde belirlenen kriterlere uygun olan esnaflara destekler verilmişti. Yapılan doğruları söylemeliyiz fakat bu şanslı kişilerin kimler olduğu da tartışılabilir. Kayıtsız ve şartsız tüm sanatçılara 3 bin TL destek verileceği açıklandı. Ancak aldığımız bilgilere göre, vergiye tabi olan sanatçılara ve müzisyenlere bu destek verilecek. Dolayısıyla bu hibeden yararlanamayacaklar. Takdir edersiniz ki bu işten para kazanan kaç kişi vergiye tabi? Günübirlik işlerden geçimini sağlayan binlerce müzisyen var" diye konuştu.

"HİBEDEN SONRA DEĞİL, 17 AY BOYUNCA ZİYARET ETSELERDİ"

AK Parti Sarıyer ilçe yöneticilerinin esnaf ziyaretini değerlendiren Vergili, "Sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla AK Parti Sarıyer yönetimi hibe desteğinin ardından esnaflarımızı ziyaret etti. 17 ay geç de olsa hükümet esnafa destek verdiyse teşkilatlarının da bu buluşmaları yapmaları doğal. Fakat hibeden sonra mı esnafın yanında olmak akıllarına geldi? Keşke esnafı sadece bu hibeden sonra değil, 17 ay boyunca ziyaret etselerdi" ifadelerini kullandı.

"5 BİN TL'LİK DESTEĞİ ESNAFA DAĞITACAĞIM"

Vergili, sözlerini şöyle tamamladı: "Gelecek Partisi olarak pandeminin başladığı günden bu yana vatandaşlarımızın yanında olduk, dertlerini dinledik, sorunlarını çözdük. Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu'na düzenli olarak halkın taleplerini iletiyoruz. Taksicilerden, kasaplara, kıraathane sahiplerinden pazarcılara kadar herkes dertli. Toplumun çok büyük bölümü maddi zorluklar yaşıyor. Siyasi kimliğimin dışında otomotiv sektöründe yer alan biri olarak devlet tarafından bana da 5 bin TL hibe desteği geldi. Fakat ben bu parayı vergiye tabi olmayan, günübirlik işlerle geçimini sağlayan esnaflara dağıtacağım. Herkes vergiye tabi olamıyor. Çünkü vergi mükellefiyeti şartları çok ağır. O yüzden destek için belirlenen kriterlerde bunlar göz önünde bulundurulmalıydı."

"107 MÜZİSYEN İNTİHAR ETTİ"

16 yaşında başlayan ve 40 yılı aşkın süredir müzisyenlik yapan Balık Ayhan lakaplı Gelecek Partisi Sarıyer Kültür ve Sanat Danışmanı Ayhan Küçükboyacı ise şunları söyledi: "Müzik piyasasında bulunan müzisyenlerin tamamına yakın vergi mükellefi değil. Hibe desteğinden doğan ve verilen destek sadece vergi mükellefi olan sanatçılara ve vergi mükellefleri için geçerli. Peki diğer meslektaşlarımız ne yapacak? 107 müzisyen arkadaşımız yaşadıkları zorluklar neticesinde maalesef intihar etti. Bu durum sadece meslektaşlarım için değil, birçok meslek grubu için de geçerli. Bir seyyar satıcı vergi mükellefi değil? Yaklaşık 1,5 yıldır çok zor bir süreçten geçiyoruz. Dolayısıyla tüm vatandaşları kapsayacak şekilde yardımların yapılması gerekiyor. Bu arkadaşlarımızın da haklarının savunulması lazım."

BALIK AYHAN KİMDİR?

Balık Ayhan ismi ile tanınan ünlü müzisyen, şarkıcı Ayhan Küçükboyacı İstanbul Hacıhüsrev'de dünyaya gelmiştir. Aslen Roman bir ailenin evladı, 8 kardeşin en küçüğüdür. Müzik ile doğup büyüdüğü Hacıhüsrev'de teneke kutularından yaptığı darbukalar ile tanışmıştır. İlk gerçek darbukasına ise 6 yaşında iken sahip olmuştur. Çok küçük yaşlarda mahalle düğünlerinde vurmalı çalgılar çalmaya başlamış ardından özel hocalardan ders almış ve 16 yaşında Galata Kulesi'nde profesyonel müzik hayatına adım atmıştır.

1992 yılında ise çıkardığı Yaşayan Ruhlar isimli albüm ile müzik dünyasına giriş yapmış ve sesini duyurmayı başarmıştır. Ardından İstanbul İmparatorları ve Bab'ı İstanbul albümlerini müzik piyasasına süren Balık Ayhan birçok filmin ise müziklerine imzasını atmıştır. Roman müziğinin en sevilen isimlerinden olan Balık Ayhan lakabını küçükken annesinin kucağının mahallenin büyüklerinin sevmek için kucağından aldığını ve onların kucağından balık gibi sıyrıldığını bu nedenle kendisine bu lakabı taktıklarını belirtmiştir.  Bugüne kadar Dansöz, Ispanaktan Nağmeler, Kehribar ve Baba Bi Buçuk isimli sinema filmleri ve Delikanlı isimli dizide oyuncu olarak rol almıştır.

SARIYER POSTA GAZETESİ