AK Partili Meclis Üyesi Saim Kadıoğlu'nun Sarıyer Belediye Meclisi'nin 2020 yılı Ocak ayı ilk oturumunda belediye yönetiminin mülkiyet ve imar ile ilgili gerekli adımları atmadığı takdirde partisinin geniş kapsamlı çalışma başlatacağını söylemesinin üzerinden geçen 8 aylık sürenin ardından AK Parti Sarıyer Teşkilatı mahallelerde toplantılar düzenleyecek.

Sarıyer'in yıllardır çözülemeyen en büyük sorunlarından biri hiç kuşkusuz imar ve mülkiyet. Bunun üzerine geçtiğimiz aylarda yapılan Sarıyer Belediye Meclisi'nde konuşan Meclis Üyesi Saim Kadıoğlu, AK Parti Meclis grubunun harekete geçeceği mesajını vermişti.

İŞTE KADIOĞLU'NUN YAPTIĞI O KONUŞMA

"Asla unutmamız gerektiğini bir kez daha acı şekilde hatırlatan deprem ile tekrar yüz yüze geldik. Şuana kadar çok deprem gördük. Silivri’deki depremde de birkaç tane binamızda hasarlar oluşmuştu. Demek ki deprem bize yakın. ‘Sarıyer’in zemini sağlam’ demekle sorun çözülmüyor. Sağlam zemin ve sağlam bina bir arada olmalı. 11 Ekim 2019 tarihinde verdiğimiz bir önergemizde Sarıyer’de deprem ile ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini, vatandaşa tapu vermenin konunun bir parçası olduğunu ve diğer unsurunda kentsel dönüşüm projesinin hazırlanması olduğunu belirtmiştik. Fakat konuyla alakalı bir gelişmenin olmadığını görüyoruz. Geride kalan 11 yılda kentsel dönüşümle alakalı neler yapıldığı sorgulanmalı. Bakıldığı zaman son 1 yıl içerisinde Islah İmar Planı adı altında bir çalışma ve onun İBB’yi sevki ile alakalı konu var. Bunun dışında mahalle bazında herhangi bir eylem planı ve ciddi bir çalışma yok. Daha önceki verdiğimiz önergemizde de Sarıyer Belediyesi’nin afetlerle alakalı kurum ve kuruluşlar ile ortak bir projesi olup olmadığını sormuştuk. Deprem hazırlıklarını imar müdürünün vereceği cevap ile sürdüremeyiz. Ayrıca verilen cevapta herhangi bir ortak protokolün olmadığı belirtildi. Demek ki bizim riskli binalar ve orada yaşayan vatandaşlar ile ilgili bir çalışmamız yok. Peki kamu binaları ile ilgili çalışmalar ne aşamada? Valilik tarafından Sarıyer'deki tüm okullarda gerekli çalışmalar yapılmış, bu kapsamda tahliye edilmesi gereken binalar tespit edildi. Bir kısmı da boşaltıldı. Güney Kıldıran İlkokulu yıkılıp yeniden inşa ediliyor. Halk Eğitim Merkezi binası yıkıldı ve yeni bina faaliyete geçti. Alpaslan İlkokulu'nun inşaatı da devam ediyor. Bunların dışındaki okullarında güçlendirme projeleri yapılıyor. Onlarda yüzde 90 oranında bir başarı söz konusu. Kamu binaları ile ilgili kısmen de olsa çalışmalar yapıldı.

Bunların dışında Sarıyer Belediyesi bu konuda ne yapabilir? Daha önce Derbent ve FSM Mahalleleri ile ilgili riskli alan kararı almıştı. Uygulama aşamasına geçildiği zaman vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine durduruldu. Konuyla ilgili talebimizi iletmek istiyorum. Bu mahalleler ile alakalı kentsel dönüşüm süreci hızlandırılsın. Şuanda herhangi bir sorun yok. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşerek, riskli alan kararı üzerinden kentsel dönüşüm yapabiliriz. Fakat şöyle bir algı söz konusu. Riskli alan ilan edilen yerlerdeki vatandaşlar sıkıntıdaymış gibi bir düşünce hakim. Öncelikle bu algıyı düzeltmemiz gerekiyor. İstanbul genelindeki tüm ilçeler kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa o bölgeyi riskli alan ilan ediyor. Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği kredi ve kira yardımları var. Yani oradaki maliyeti azaltan bir durum söz konusu. Zaten vatandaş istemediği sürece kentsel dönüşüm uygulaması yapılmaz. Bizim talebimiz Derbent ve FSM'deki kentsel dönüşümün vatandaşın talebine göre yapılması. Diğer ilçeler Bakanlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, KİPTAŞ ve TOKİ ile protokol yaparak kentsel dönüşüm bölgelerini oluşturuyorlar. Kartal, Pendik, Bayrampaşa bu ilçelerden birkaçı. Siyaseti bir kenara bırakarak KİPTAŞ ile ortak bir protokol imzalayarak kentsel dönüşümü hızlandırabiliriz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tüm ilçelere gönderdiği bir yazı var. O yazıda ilçede bulunan tüm afet riskli alanların tespit edilip kendilerine gönderilmesi isteniyor. Fakat bizden giden dosya eksik olduğu için kabul edilmedi ve yeniden bir çalışmanın yapılması istendi. Görüldüğü üzere Sarıyer Belediyesi'nde imar ve kentsel dönüşüm ile alakalı sistemi çalışmıyor. Bunu işlevsel hale getirmemiz gerekiyor. Sadece vatandaşın talebi ile bu dönüşüm sürecini hızlandıramayız. Bu sürecin içerisine Belediyenin gücünü de katarak, hangi kurum bize uygunsa onunla yapacağımız protokolle önümüzü açmamız gerekiyor.

Her şeye Ankara yetişemez. Burada biz talep edeceğiz. Sorunumuzu tespit edeceğiz ve bunu çözün diyeceğiz. Bununla alakalı çalışmamızı yapacağız ve isteklerimizi sunacağız. Eğer yine yapmazlarsa bu kez siyaset olarak destek vereceğiz. Tabi burada sadece AK Parti değil, CHP grubundaki arkadaşlarımızın da katkı sağlaması gerekiyor. Biz bu çalışmaların Sarıyer Belediyesi adına yürütülmesini ve gerekirse acil eylem planı adı altında Meclise getirilip işlemlerin yürütülmesini istiyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın fakat bunlarla alakalı bir çalışma yapılmazsa AK Parti grubu olarak mahalle mahalle hangi çalışmaların yapılması gerektiğine ilişkin kamuoyunu bilgilendireceğiz."

SARIYER POSTA GAZETESİ