Geçtiğimiz aylarda Sarıyer Belediye Meclisi’nden oybirliği ile geçen ve İBB’ye gönderilen Islah İmar Planları, İBB Meclisi gündemine gelmeden önce bilgilendirme yapılması amacıyla Sarıyer’de bir çalıştay düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sarıyer Islah İmar Planları Çalıştayı’nda mülkiyet problemi ve izlenmesi gereken yol haritası ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıya; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çakılcıoğlu, İBB Şehir Planlara Müdürü Fatih Doğan, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, İBB Emlak Müdürü Şenay Şimşek, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Belediye Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Cevahiroğlu, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, İBB ile Sarıyer Belediye Meclis üyeleri, İBB ve Sarıyer Belediyesi komisyon üyeleri, muhtarlar ve Sarıyer Mahalleler Birliği üyeleri katıldı.

MASALARIN GÖRÜŞLERİNİ İFADE ETTİLER

Sarıyer’in en önemli sorunların başında gelen mülkiyet probleminin çözümüne ilişkin düzenlenen çalıştayda katılımcılar düşüncelerini ifade etti. 7 başlıkta ele alınan toplantı sonunda seçilen temsilciler bulundukları masanın ortak görüşünü ve Islah İmar Planları’na ilişkin düşüncelerini belirttiler.

“AMACIMIZ SORUN ÇÖZMEK”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İBB Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, “Sarıyer özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle oldukça önemsediği bir alan. Bu alanda özellikle problemi çözmek üzere hareket etmeye çalışıyoruz. Daha önce denemeler oldu fakat ne yazık ki bir çözüme ulaştırılamadı. Tüm Sarıyer’i ilgilendiren bu sorunu siyaset üstü bir dil kurarak yeni bir yaklaşımla birlikte çözmek istiyoruz. Amacımız yıllardır süre gelen bu problemi çözmek. Sarıyerlilerin yıllardır talep ettikleri alanları onlara kazandırabilmek. Umarız ki burada bir aşama kaydedeceğiz. İlk sorunumuz mülkiyet ve mülkiyet problemini çözmek” dedi.

İBB UZATTIĞIMIZ ELİ TUTTU

Tapu sorununun çözümü için uzun yıllar mücadele ettiklerini belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, “Sarıyer’in tüm İstanbul’da benzer problemlerin çözülmesi adına çok büyük örnek teşkil edeceği kanaatindeyim. Bu meseleyi en az bizim kadar dert edinen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz bu problemin üzerine gittik ve çözmeye çalıştık. Vatandaşlarımızın uzattığı eli tutmaya çalıştık. Şimdi de bizim uzattığımız eli İBB tuttu. Ortak yapılacak çalışmalarla ben problemin çözüleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“SUHULET İÇERİSİNDE KONUYU ELE ALDIK”

Hukuk Çevresi Masası’ndan Erbay Yucak, “Bulunduğum masa son derece uyumlu bir şekilde sorunu tartıştı. Dolayısıyla bugün burada bulunan AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer siyasi partilerin konuya gösterdiği ilgi meselenin çözümüne yönelik. Çözümün önüne taş koymaya yönelik bir tartışma gerçekleşmedi. Kendi mahallelerine gittikleri zaman bu düzeyde konunun konuşulmasının bile bir ilerleme olarak görüyorum. Diğer bir husus konuya dair mevzuat bakımından 298, 2960 ve 2863 sayılı kanunlar sit, Boğaziçi ve tapu tahsisi diye bilinen yasalardır. Bu mevzuat hükümleri arasındaki çatışma vurgularına dair istişarelerde bulunduk. Tespit ettiğimiz bir husus var. 2981’in uygulama alanlarında bu kadar toplu uygulanmasına dönük herhangi bir yargısal işlem mevcut değil. Dolayısıyla çalışma masamız bunu kendi arasında çözdü ve esas olarak bu sürecin sorunsuz bir şekilde aşılması hususunda odaklandı. Sarıyer Belediyesi ile başlayan sürecin İBB’nin de bu ilgiyi göstermesi olumlu bir durum. Islah İmar Planları’nın yapılmasına dair Sarıyer Belediyesi’nin aldığı hukuki müteala da ifade edilen görüş, öneriler ve dayanaklar konusunda İBB Hukuk Müşavirliği’nin de ikna olup görüş değiştirmesi de pozitif bir adım olarak değerlendirildi. Bunun akabinde söz konusu planların mahallelerdeki mülkiyet meselesini çözmeye yetip yetmeyeceği, olası bir aksilik çıkıp çıkmayacağı ekseninde tartışmalar oldu. Masamız suhulet içerisinde konuyu ele aldı ” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞTAYIN ÇOK VERİMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Birinci Uygulama Boyutları Masası’ndan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, “Öncelikle böyle bir toplantının Sarıyer’de yapılmasından dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Çünkü bütün konuların bu masalarda konuşulması ve çekincelerin açıklıkla söylenmesi çok kıymetli bir şey. 15 kişinin yer aldığı ve İBB Genel Sekreter Yardımcımız Mehmet Çakılcıoğlu’nun da katıldığı bir masa. Burada uygulama ile ilgili neler karşımıza çıkacak, uygulama aşamasında karşılaşacağımız hususlar konusunda görüş bildirdik. Bundan önce planların hukuki boyutları tartışılıyor. Çünkü hukuki boyut olarak bir takım mülazaların olduğu düşünülüyor. Fakat şöyle bir şey var. Bu planda 2960 sayılı yasanın 3 ve 5. maddelerine yapıştı. Yani o maddelerden gelen yetkileri kullanmaya çalıştı. O ilgili maddeler 2981’den gelen hakların korunduğu ve 6 ay içerisinde bu hakların tespit edileceği ifade ediliyor. Bizim bölgemizde yapılan uygulamalarda bunlar yapıldı mı? Kadastro Müdürlüğümüz tarafından yapılan uygulamalar var. Onlar da o dönemde tapuya tescil edildi. Fakat diğer 11 mahalleler kalmış durumda. Masamızda Sarıyer’de bugüne ne gibi uygulamaların yapıldığına ve sürecin nasıl işlediğine ilişkin sohbetimiz oldu. İlçemizde bugüne kadar 1991 ve 2003 planları yürürlüğe girdi. Söz konusu planlara haritacı arkadaşlarımız tarafından çeşitli uygulamalar yapıldı. 2003 yılından bu yana yaptığımız yaklaşık 30 uygulamanın hiçbiri şuanda mevcut değil. Mahkeme tarafından hepsi iptal edildi. Dolayısıyla hukuki bir zemine oturmuş olan koruma amaçlı imar planları 2960 sayılı yasanın ilgili maddelerinde de belirtildiği üzere ilçe belediyesinden, büyükşehir belediyesinden, koruma kurulundan ve bakanlıktan geçiyor. Bu bölge yaklaşık 10 asıl kanunla 17 tane de yönetmelik ve tebliğ ile yönetiliyor. 2960’ın o maddelerinden üretimiz Islah İmar Planları aslında bir mülkiyet planıdır. Yaptığımız planın uygulama yöntemleri burada tartışıldı. Bizim masa oldukça uzlaşmacı bir tavır sergiledi. Açıkçası çalıştayın çok verimli olduğunu düşünüyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

“OLASI ÇÖZÜMLERİ MASAYA YATIRDIK”

İkinci Uygulama Boyutları Masası’ndan Şehir Plancısı Özgür Tevez, “Masamızda İBB Meclis üyeleri, İBB bürokratları ve siyasi parti temsilcileri bulunuyor. Başladığımız yer bir miktar hukuk masasının yeriydi. Bu alanda 2981 yasası uygulanıp uygulanamayacağı tartışması vardı. Sonrasında uygulama olursa bu süreçte önümüze çıkacak problemlere mahallelerin ne kadar hazır olduğu ve uygulamanın esaslarında ne beklendiği tartışıldı. Biz meseleyi çözmeye yönelik ele aldık. Kimseyi dışarıda bırakmadan herkesin hak sahibi olduğu bir tapu almasının sağlanması konusunda fikir birliğine vardık. Sonrasında uygulamanın yaratabileceği sorunları da konuştuk. Olası çözümleri masaya yatırdık” diye konuştu.

“ENDİŞELER DİLE GETİRİLDİ”

Mekansal Planlama Masası’ndan Murat Cemal Yalçıntan, “Biz daha teknik bir grup olarak mahallelerin gelecekte ne hale gelebileceği üzerine tartışmalar yaptık. Tabi her tartışma Islah İmar Planları ile başlıyor. Katılımcılarımız arasında teknik personel, mahalle temsilcileri, meclis üyeleri var. Tartışma söz konusu plana dair teknik personelin olumsuz tavrı ve endişeleri ile başladı. Fakat insanların hukuki güvenceye yönelik talepleri karşılamak üzere meseleyi çözdüğümüzü düşünüyorum. İyi şehircilik açısından dile getirilen bu endişelere ve uygulama yapılamayacağına ilişkin endişeler dile getirildi. Kişisel mülkiyetten ziyade hisseli mülkiyetin önemli olabileceği konuşuldu. Ardından mekansal planların yapılacak olması güvence olarak tutuldu” şeklinde konuştu.

COŞGUN’DAN ÇALIŞTAYA ELEŞTİRİ

Katılım Süreçleri Masası’ndan Hüseyin Coşgun, “Öncelikle toplantının hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Masamızda muhtarlar, mahalleler birliği temsilcileri, komisyon üyeleri, meclis üyeleri ve İBB ile Sarıyer Belediyesi bürokratları vardı. Biz çalıştay sürecinin doğru olmadığı konusunda ortak bir beyanda bulunduk. Çünkü şuan İBB komisyonlarında olan bir gündem ile alakalı çalıştay yapılması zamansız olduğunu paylaştık. Ayrıca mahalleler ile toplantı yapıldığını dile getirdik. Katılım sürecinde mahallelerde bir sıkıntı olmadığını ancak katılımın içeriği konusunda sıkıntı olduğunu belirttik. Birçok insan bilgi sahibi olmadığını dile getiriyor. Son olarak da birinci derecede sit alanında kalan arazilerin tapulanma sürecinden sonra elinde kaç metre kare arazi kalacak? Vatandaşımızı bu konuda nasıl koruyacağız?” dedi.