Cumhuriyet Halk Partisi Örgütü, ‘KHK mağdurları ile buluşuyoruz’ programı kapsamında, Sarıyer'deki Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde KHK’lılarla bir araya geldi.
Katılımın yoğun olduğu programa; CHP Genel Başkan Yardımcıları Yüksel Taşkın ve Gülizar Biçer Karaca, CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, CHP il ve ilçe yöneticileri ile KHK’lılar katıldı.
“ADALET ARAYAN SİZLERLE BULUŞUYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde genel başkan yardımcılarımızın koordinasyonunda başlatılan bu çalışmayla 35 ilimizde kamuda KHK ile ihraç edilen ve adalet arayan sizlerle buluşuyoruz. Bugün İstanbul’da sizleri dinleyeceğiz ve sizlerden öğrenmeye, yaşadıklarınızı bir kez daha hissetmeye ve ortak çözüm armaya çalışacağız. Aslında ne olduğunu, nasıl olduğunu, neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında çok sayıda KHK yayınlandı. Sonrasında TBMM’de kabul edilerek yasalaşan KHK’lar ile 130 binden fazla kişi işinden ihraç edildi "dedi.
“YAŞADIKLARINIZI GÜR BİR SESLE AÇIKLAMAMIZ GEREKİYOR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bu süreç CHP’nin bünyesinde nasıl başladı onu biraz sizlerle paylaşmak istiyorum. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen sivil darbeyle KHK ihraçları başladığında Genel Başkanımızın talimatıyla bir komisyon oluşturuldu. O komisyonda da o dönemin parti meclis üyesi olarak ben görev aldım. Milletvekilimiz Yıldırım Kaya görev yaptı. Yurdun dört bir yanından KHK ihraçlarına hem hukuki destek vermek hem de hukuki destek dışında onların sorunlarını siyasi arenada dillendirmek için biz milletvekili arkadaşlarımızla raporlar gönderdik. Aradan geçen sürede gerçekten uzun bir hukuki mücadele süreci başladı. Ancak hepimizin bildiği gibi bir OHAL komisyonu, aslında bir yargı erki kabul etmeyeceğimiz bir OHAL komisyonu araya girdi. Ne olduysa aslında sürecin bu kadar yavaşlamasına da komisyonun kurulması ve çalışma anlayışı ket vurdu ve yargı sürecini bu kadar yavaşlattı. Genel başkanımızın talimatıyla bir toplantısı yapmıştık. Bu toplantı sonucunda genel başkanımız ‘35 ilde örgütlenmişler. Örgütlü mücadele hak mücadelesi için çok kıymetlidir. Onlarla dayanışma içerisinde olmak zorunda. Onların sorunlarını siyasi arenaya toplumsal muhalefeti örgütlemeye ve sizlerin sesinin daha da gür çıkması için destek olabilmek ve bu dayanışmayı iktidara baskı unsuru olarak kullanarak sizlerin bu süreçte yaşadıklarınızı gür bir sesle açıklamamız gerekiyor’ dedi. Bunun üzerine ilk toplantımızı İzmir’de gerçekleştirdik. Ardından ikinci toplantı Adana’da yapıldı. 3’üncüsünü de bugün İstanbul’da gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“CHP OLARAK MAĞDURUN KİMLİĞİ YOK ANLAYIŞINDA HAREKET EDİYORUZ”
KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Prof. Dr. Yüksel Taşkın ise, “Şimdi Ben Anadolu’da nereye gidersek gidelim politik amaçlarla iki grup mutlaka oluyor EYT’lilerle KHK’lılar. Siyaset toplumundan kaçmayacaksa eğer çözüm merceği olacaksa bu kesimleri asla görmezden gelemez. Fakat bizim çok ciddi büyüyememe ve inkar sorunumuz var. Elbette her kesimi katmıyorum buna ama toplum sorunlarını ya görmezden geliyor ya da bir kurtarıcının gelip çözmesini istiyor fakat böyle bir hayat yok böyle bir illüzyon yok çünkü demokrasi dediğimiz şey anca sabırlı karıncalarla kazanılır. Ve sabırlı karıncalar bir fili devire bilir arkadaşlar. Dolayısıyla ben KHK Hak mücadelesinde şöyle bir şey gördüm sol kesim biraz daha alışkındır bunu pay çıkarmak için övünmek için söylemiyorum lütfen sadece gözlem olarak alın iyi kötü hemen mücadeleye girdiler. Belli bir kesim çok tehcid oldu belki biraz kendisine döndü sonra onlarda öfke ile saha çıktılar onlarda hak arayışına katıldılar. Netice itibariyle şu platforma ben şunu görüyorum; herkes yan yana bir birini dönüştürüyor" ifadelerini kullandı.