İnsanların kaliteli sağlık hizmeti almasına aracı olmak için yoğun çaba içinde olduklarını dile getiren İstinye Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Kiraz; “Hastaneler sosyalleşme yeri değil, tanı ve tedavi yeridir” diyerek bilinçli hastanın önemine vurgu yaptı. 

1948 yılında poliklinik olarak başlayan ve 1965 yılında ise hastaneye dönüşen İstanbul’un en köklü hastanelerinden biri olan İstinye Devlet Hastanesi’ne konuk olduk. Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na özel açıklamalarda bulunan İstinye Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Osman Gazi Kiraz, yıllardır gündem de olan hastanenin otel olacağı şeklinde söylentilere son koydu.

Geçtiğimiz yıllarda açılan Seyrantepe Hamidiye Etfal ile Çayırbaşı Şişli Etfal’den sonra İstinye Devlet Hastanesi’nde yaşanan hastane yoğunluğu ile ilgili açıklama yapan Kiraz; “Özellikle acil taleplerimiz çok azaldı. Ama diğer klinklerimizde hiçbir etkilenme olmadı. Eskiden olduğu gibi aynı sayıda poliklinik hastası ve ameliyatlar yapmaktayız. Hastanemiz kendini geliştirerek, hekim sayısını ve medikal kalitesini artırarak vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyor. Kısaca acil servis dışında hasta sayımızda bir azalma olmadı” dedi.

OTEL İDDİALARI ASILSIZ

Son yıllarda Sarıyer genelinde hizmete sunulan hastanelerden sonra ortaya atılan İstinye Devlet Hastanesi’nin otel olacağı ve kapatılacağı iddialarına ise açıklık getiren Osman Gazi Kiraz, hastanenin bağış hastanesi olduğunu ve sağlık şerhi bulunduğunun altını çizdi. 9 yıldır göreve geldiğini belirten Kiraz, “Buraya geldiğimde de aynı dedikodular devam ediyordu. Şimdi de var. Bunları sadece bilgi kirliliği olarak addediyorum” diye konuştu.

KAMUYA DÖNÜŞLERDE YOĞUNLUK BAŞLADI

Hastanenin hekim kadrosundan bahseden Kiraz şunları kaydetti: “Sağlık çalışanların özlük haklarının iyileştirmesi sonucunda kamuya dönüşler başladı. Şu anda kamuya dönüşlerde 10 binin üzerinde talep var. Hastanemize ay sonu atamalarında 10 uzman hekim ataması yapılacak. Bu arada 24 pratisyen hekim ataması yapıldı ve göreve başladılar.”

SEMT POLİKLİNİMİZDE HİZMET GÜCÜNÜ ARTIRACAĞIZ

Ayazağa Semt Polikliniği ile geçici kadro sıkıntısı yaşadıklarını belirten Başhekim Kiraz, “Son zamanlarda yaşadığımız hekim sıkıntısından dolayı oraya rahat ve düzenli hizmet veremediğimizin farkındayız. Ama yeni hekim atamaları ile yapacağımız takviyelerle polikliniğimizin hizmet gücünü daha da arttıracağız ve rantabl hale getireceğiz. Vatandaşlarımız bu konuda hiçbir endişesi olmasın” diyerek gönüllere su serpti.

VATANDAŞLARIMIZ İLE İÇ İÇEYİZ

Hastanenin 1948’den beri hizmet verdiğine dikkat çeken Kiraz, 9 yıllık süreçte yaptıklarından kısaca bahsetti. Binalarda yapılan iyileştirmelerin ardından iyi bir altyapı oluşturduklarını dile getiren Kiraz, “Vatandaşlarımız ile her zaman iç içe olduk. Ve tüm personelimiz aynı duyarlılık ve bilinçle hizmet ediyor. Bu anlamda İstanbul bazında en çok memnuniyetin olduğu köklü bir sağlık kuruluşuyuz. Vatandaşlarımızdan mutlu geri dönüşler alarak onurlanıyoruz. Hastanemiz özel branşlar hariç bütün ana branşlarda hizmet veriyor. 6 ameliyathane, 9 yataklı ikinci düzey yoğun bakım ünitesi, ikinci düzey acil servis, diyaliz servisi ve palyatif bakım servisimiz var.”

SARIYER’DE NİTELİKLİ HASTANLERİMİZ VAR

Sarıyer’in sağlık konusunda şanslı bir bölge olduğunu vurgulayan Dr. Kiraz; “Son yıllarda yapılan modern hastaneler ile Sarıyer sağlık alanında yatak sayısı ve nitelikli hizmet anlayışı ile ön plana çıkıyor. Hem Sarıyer özelinde hem de ülke genelinde yoğun talebin yaşandığı Türkiye’nin kariyerli hastaneleri bu ilçede hizmet veriyor.” 

SAĞLIKLA ŞİDDET ÖRTÜŞMÜYOR

Kamu hastanelerinde yaşanan şiddet ve yabancı doktor görevlendirildiği iddialarına da açıklık getiren Kiraz, “İstinye Devlet Hastanesi özelinde böyle bir durumun söz konusu değil. Sağlık ve şiddete yan yana gelince hiç örtüşmüyor. Fakat Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Sağlık Bakanımızın gayretleriyle sağlıkta şiddet yasası yürürlüğe girdi. Bunun artan şiddet olaylarını azaltmasını bekliyoruz. İlçemiz bazında söylemem gerekirse Sarıyer, İstanbul oranlarının en alt düzeyinde huzurlu bir ilçe. Diğer il ve ilçelerde yaşanan üzücü olayların bitmesini temenni ediyoruz” dedi.

BİLİNÇLİ HASTA PROFİLİ AŞILANMALI

Mahallelerde açılan sağlık ocaklarının önemli bir role sahip olduğunu dile getiren Kiraz, “Vatandaşlarımızın önce kendi mahallesinde aile hekimi ile problemini çözmeye çalışması lazım. Orada çözemiyorsa kendi bölgesindeki devlet hastanesinde orada da çözemiyorsa eğitim araştırma ve üniversite hastanelerine gitmesi lazım. Talebimiz hastalarımızın o bilinçte olması. Kendi aile hekimlerinde halledebilecekleri problemleri hastanelere taşımasınlar ki hekimlerimizin hem yükü azalsın hem de daha nitelikli hizmet versinler. Hastaneler sosyalleşme değil de tanı ve tedavi olma yeridir. Bu konuda özellikle bütün vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını rica ediyorum” dedi.