1978 yılında Tarabya'da yapılacak hayvanat bahçesine 8 yıldır başlanamamış!

1978 yılında Tarabya Kavşağı'nda binlerce metrekarelik alan üzerinde yapılacak hayvanat bahçesinin yapımı parasızlık nedeniyle başlamadan durmuş. Projelerinin yapımı iki yıl sürse de sadece başı ve sonu belli olmayan bir yol yapılmış.

PROJELERİNİN yapımı iki yıl süren Büyükdere, Tarabya Kavşağı'ndaki hayvanat bahçesinin yapımı ''Parasızlık'' nedeniyle daha başlamadan durdu. Binlerce metrekarelik alan üzerine kısa bir süre sürdürülen çalışmalar sonucu sadece girişi ve çıkışı belli olmayan, şimdi otların bürüdüğü yer yer çöken beton yol yapıldı. Beş yıl önce başlandığı gibi bırakılı veren yol yapımından sonra arazi üzerine tek bir kazmanın vurulmadığı bildirildi.

Hayvanat bahçesinin bugüne kadar bitirilememesine tek neden olarak parasızlığı gösteren Belediye Başkan Yardımcısı Haşmet Aytaç, ''Bugüne kadar hayvanat bahçesinin yapımı için belli bir para ayrılmadı. İnşaat çalışmalarını belediyenin bütçesinden ayrılan paralarla sürdürmeyi düşünüyoruz. Fazla para harcamadan, ucuza çıkartılması planlanan hayvanat bahçesinin yapımına gelecek yıl başlanabilir, fakat bu kesin bir tarih değildir'' dedi.

Dünyanın en büyük hayvanat bahçelerinin kurucusu ünlü Alman Profesör Gustav Allınger tarafından projesi çizilen, arazi biçimine göre hangi hayvanların nereye konulacağı belirlenen modern hayvanat bahçesinde bu güne kadar müşterilerinin hem yemek yeyip hem de çevrenin nefis manzarasını rahatça seyredebilecekleri döner lokantaların, otellerin yükselmesi gerekiyordu. Ama Alman profesörün ömrü projesini çizdiği hayvanat bahçesinin yapılmış halini görmeye yetmedi. Yaklaşık 8 yıl önce ''İstanbul Avrupa'daki hayvanat bahçelerinin ayarında bir hayvanat bahçesine kavuşacak'' diye kıyametler kopartan İstanbul Belediyesi projeler tamamlanıp, arazinin üstten uçakla resimleri çekildikten sonra durdu. Ve yıllardır üzerine düşülmeyen hayvanat bahçesinin yapımı ''Yılan hikayesine'' döndü. Bugün üzerinde binbir çeşit hayvanın bulunduğu pavyonlar ve kafeslerle dolu olması gereken hayvanat bahçesinin arazisi çevredeki hayvan sahiplerinin koyun ve ineklerini otlattıkları bir mera haline geldi.

Hürriyet Gazetesi 10 Kasım 1978

Emlak Kulisi