fotoFatih Sultan Mehmet Mahallesi ve Derbent’te yaşanan kentsel dönüşüm kargaşasında ne yazık ki insanlar birbirlerine düşürülmüş durumda. Her kafadan bir ses çıkıp, her önüne gelen yol gösterici olunca kimin ne yaptığı, kimin hangi yöne gideceği de pek belli olmuyor. Ortalık toz duman, yanlış yapan yapana..!

Bu mahallelerde yaşayan yoksul halk oturduğu evini kaybetmemek, yerinden yurdundan olmamak için her ümit ışığı yakanın peşinden gidiyor ama yıllardır olduğu gibi şimdi de yine hüsrana uğramanın eşiğinde duruyorlar. Önümüzde bir yerel seçim, ondan sonra da genel seçim var ve bu mahallerde yaşayan vatandaşlarımız da aynı zamanda Sarıyer’deki seçimin kaderini değiştirecek bir potansiyele sahip bulunduğundan, siyasi partiler aman ne yapsak da bu oyları kendi sandığımıza kanalize etsek derdindeler. Bunun için de kulisler yapılıyor, akil denen kişiler bulunup, oralarda yaşayanlar etkilenmeye, akılları çelinmeye çalışılıyor. Bu arada kurulan kooperatiflerin yöneticileri, derneklerin başkanları, mahalle muhtarları da önderlik edip, kendi insanlarıyla birlikte üzerlerinde dolaşan kara bulutlardan kurtulmaya, güneşi görmeye çalışıyorlar. Ancak burada kendilerine yanlış yapıldığı gibi, kendileri de farkında olmadan yanlış yapıyorlar..

Biz basın mensuplarının görevi her insanımızın sesi olmak, onların sorunlarını dinleyip, öğrenip, belge ve bilgiler edinerek, çözümü için ilgili kişi ve makamlara ulaşmasını sağlamak ve gerekirse kamuoyu yaratmaktır. Ancak bu konuda belge ve bilgiyi bize ulaştıracak haber kaynağının da bize karşı aynı samimiyette ve duyarlılıkta olmasını bekleriz.

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi ve Derbent’le ilgili son zamanlarda yaşananlar, tarafların yaptıkları toplantılar ve yönlendirmeler görevimiz gereği bilgimiz dahilinde, gerek duyduğumuzu, kamuoyunu ilgilendiren bölümleri haberleştirerek yayınlıyoruz. Ancak son yaşadığımız olay hiç hoşumuza gitmedi, gitmediğini de ilgilisine bizzat söyledim.

Cumartesi akşamı görüştüğüm FSM Mahallesi Muhtarı Osman Karaçam’a, mahallesinde kentsel dönüşüm konusunda tarafların anlaşmaya vardıklarını ifade eden haberler yayınladığını bunun doğru olup olmadığını sordum. Bana böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, ulusal ve yerel basında yayınlanan haberlerin de doğru olmadığını söyledi. Ardında da, “Bu haberleri tekzip mahiyetinde açıklama yapmak için mahallede bir toplantı yapıyoruz. Oluşturduğumuz 40 kişilik bir yürütme kurulumuz var ve tüm kararları burada ortak alıp, sonra da uygulamaya koyacağız. Bunun dışında bizleri temsil eden hiç kimse ya da kurum yok. Eski muhtar, mahalle temsilcisi veya başka kişilerin bu konuda muhatap alınmasını istemiyoruz. Onların yaptığı açıklamalar bizleri bağlamıyor. Halkı temsil etmeyen kişilerin bu konularda çalışma yapması doğru değil” dedi.

Kendisine ‘bu söylediklerini yazabilir miyim?’ diye sordum, “Bunları yazmayın, biz toplantıda ortak bir metin hazırlayıp, tüm basına ileteceğiz. Bir saat kadar sonra elinizde olur” diye cevap verdi.

Muhtarın söylediklerini yazabilirdim, yazarak diğer gazeteleri ve meslektaşlarımı da atlatabilirdim ama hem haber kaynağına saygı hem de meslektaşlarıma saygı gereği bunu yapmadım. Yine de yapmam..! Ama sonuç ne oldu biliyor musunuz?  FSM Muhtarı Osman Karaçam’ın ‘Tüm basına ortak açıklama yapacağız’ dediği olayı daha sonra bir başka yerel gazetede özel haber olarak okuduk.  Nedenini Osman Karaçam’a sorduğumda ise, “Arkadaşlarla aramızda anlaşamadık, bu yüzden bir kargaşa doğdu. O sırada Baltalimanı Muhtarı Ali Haydar Arslan da gazeteci arkadaşla gelince ‘bu şekilde bir haber yapalım’ dediler, kabul ettik.

‘Peki bunu neden bize bildirmediniz?’ diye sorduğumda ise cevabı, ‘Unuttuk’ oldu.

Acaba…!

Kamuoyunu bilgilendirmek bizim de görevimiz ve bunu tarafsız ve objektif gazetecilik anlayışı ile çok iyi yaptığımıza da inanıyorum. Ama buna haber kaynaklarının da saygı duymasını bekliyorum.  Unutulanlar, unutanları asla unutmazlarmış..!

Meslektaşlarımıza ise diyecek bir şey yok. Görevlerini yapmışlar..!

Olayın yorumunu ise kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

(Tuncay DAĞLI- Sarıyer Posta Gazetesi Haber Müdürü)

Not: Haberde kullandığımız fotoğraf aynı olayla ilgili haberde yer aldığı için Sarıyer gazetesinden alıntıdır..