Aİstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü konusunda uyarıda bulunan İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri, Sarıyer’in göçmen kuşların güzergahında olduğunu belirtip, “Köprü yapıldıktan sonra buradan geçen araçların farları kuşları yanıltacak ve araçlara doğru gelecek olan kuşlar kazalara yol açacaktır” dediler.

Kilyos Kültür ve Sanat Merkezi’nde Rezan Özger moderatörlüğünde ‘Göçmen Kuşlar Sarıyer Semalarında’ adlı söyleşide bulunan İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri Ümit Yardım, Canan Atay ve Akdoğan Özkan, konuya ilgi duyan katılımcıları, bilgilendirirken, kuşların yaşamı, konaklama yerlerinin korunması ve göç yolları üzerindeki yapılaşmayla ilgili olarak da uyarılarda bulundular.

B

Sonbahar gelince soğuyan Kuzey Avrupa ülkelerinden Anadolu topraklarına ve Afrika ülkelerine doğru göç eden leylek, kara leylek, yaban kazı, yaban ördeği, turna, balıkçıl ve 30’a yakın yırtıcı kuş türü gibi büyük kanatlı göçmen kuşların İstanbul üzerinden geçtiğini söyleyen Ümit Yardım konuşmasın sırasında İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. Köprüden de söz etti ve, “Köprü yapılınca buradan geçen araçların farları göçmen kuşları yanıltacak ve kuşlar bunlara doğru uçup, çarpacak ve zincirleme kazalar yaşanacaktır. Ancak daha önceki birçok olayda olduğu gibi köprü konusunda da bu dikkate alınmamıştır” dedi.

C

Göçmen kuşların Kuzey Avrupa ülkelerinden Afrika kısası içlerine kadar yaklaşık 16 bin kilometre uçarak göç ettiğini söyleyen Ümit Yardım, Sarıyer’in de bu göç güzergahı üzerinde olduğunu söyledi. Mart ve Nisan aylarında gökyüzüne bakan kişilerin süzülerek uçan leylekleri kolayca görebileceğini ifade eden Ümit Yardım, “Avrupa ülkelerinde insanlar göçmen kuşların uçuş güzergahlarında hiçbir yapılaşmaya izin vermezler. Onların yanılmaması için yüksek binalar, köprüler, kuleler yapmazlar. Ancak maalesef ki bizim ülkemizde bu tam tersine oluyor. Göçmen kuşların güzergahlarında çok katlı binalar, köprüler yapılıyor, konaklama yerlerindeki göller kurutulup, ormanlar yok ediliyor, rastgele, zevk için ateş edip, kuşları öldüren avcılar da bunların tuzu biberi oluyor. Bu nedenle göçmen kuşlar zaman geliyor kendilerine başka göç yolları ve konaklama alanları buluyorlar” dedi.

KUŞ İZLEME KULELERİ YAPILMALIB

Birçok dünya ülkesinde göçmen kuşları izlemek için göç yolları üzerinde belli yüksekliklerde kuleler yapıldığını ve bunların hem yerli hem de yabancı turizmini canlandırdığını söyleyen Ümit Yardım, Sarıyer’de bu tür kuleler yapılamasını istediklerini ancak destek bulamadıklarını ifade etti. Kuş gözleme ve dinlemenin bir doğa sporu ve stres giderici bir eylem olduğunu söyleyen Yardım, “Sarıyer’in göçmen kuşların güzergahında olduğunu bilmeyen çok sayıda insan var. İnsanlarımız bu konuda bilinçlendirilmeli ve gözleme kuleleri yapılıp, göçmen kuşların geçişi izletilmelidir” dedi.

Söyleşi sonunda Enis Uymaz tarafından bağlama eşliğinde mini bir Türk Halk Konseri verildi.