Kentin içinde olup doğa tutkusu olanların tercih ettiği ve yaşanası evlerin, villaların yoğun olarak gözlendiği modern köyde, günü birlik vakit geçirilebilecek birçok yer ve yapılacak türlü aktivite bulunuyor. Özellikle hafta sonları yerleşik ailelere diğer yerlerden gelenler de katılınca köy renkli, coşkulu, farklı bir ortama bürünüyor. Çiftliklerde at binenler, oyun parklarında çocuklarını gezdirenler, uzun soluklu mükellef kahvaltı sofralarında haftanın yorgunluğunu atanlar, kır lokantalarında ızgaralı piknik yapanlar, bisiklete binenler, Motocross yapanlar, çevre köyleri gezenler hep birlikte hoşça vakit geçiriyor.

Bizans dönemine ait kalıntılar

Sarıyer çevresinde yerleşik halk arasında köy olarak bilinen; Garipçe, Fener, Demirciköy, Kilyos, Uskumruköy, Gümüşdere gibi Zekeriyaköy de eski bir Rum köyü. Zekeriyaköy, mübadele yıllarında Rumların boşalttığı yerlere Balkanlardan ve Kafkaslardan gelen göçmenlerin yerleşmesiyle günümüze dek gelişim göstermiş.

Zekeriyaköy’de Bizans kalıntısı olduğu söylenen kule veya kale olarak adlandırılan yapılar varlıklarını sürdürüyor. Zekeriyaköy’ün zirvesinde yer alan görkemli yapı da bunlardan bir tanesi. Geniş alan ortasında etrafı demir parmaklık ve tel örgüyle çevrili arazide bulunan Kule, Zekeriyaköy’e gelenlerin içine girmeden uzaktan da olsa görmek istedikleri tarihi bir yer olarak geçmişin izlerini taşıyor.

Tüm ayrıntıları ile köyün tarihçesi

Adını Zekeriya Baba türbesinden olan köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Buna rağmen köyde bulunan mezar taşlarından Hafız Ümmü Gülsüm 1751, Salih Ağa 1761 gibi tarihler taşıyanlarla 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başına ait 25 adet mezar taşı bulunuyor. Ayrıca köy meydanında II. Bayezid tarafından yaptırılmış caminin 16. yüzyıla tarihlenmesi, Zekeriyaköy'de yerleşimin hayli eski yıllara dayandığına kanıt olarak gösteriliyor. Zekeriyaköy'ün adı bazı kaynaklarda Kiraz Köyü olarak da geçiyor, nedeni ise köyün sultani, dalbastı, draggani gibi değişik türde kiraz cinslerine sahip olması. İki yamaç üzerine geniş alana kurulu köye, 93 Harbi sırasında savaşın neden olduğu göç dalgası sonucunda Kafkas ve Kırım çıkışlı aileler yerleşmiş. Köy böylece Karadeniz havzasından gelen göçlerin beşiği olmuş.

Köyü kucaklayan 5 asırlık çınar

Köyün simgesi olan 500 yaşını çoktan devirmiş, 11,5 metrelik anıt çınar ağacı; muhtarlığın gayretleri ile bakımlı hale getirilmiş. Köye kanat açar gibi uzanan çınarın yaşlı kolları, gelenleri kucaklarcasına karşılıyor, çevresine bilhassa tarihi çeşme başına gelenlere gölgeli bir ortam sağlıyor. Köyün pınar suyu ile ünlü tarihi çeşmesi de anıt çınarın en yakın komşusu.

272 yıllık tarihi çeşme

Çeşme, IV. Mehmet'in hanımı ve III. Ahmet'in annesi Emetullah Valide Sultan tarafından 1745'de yaptırılmış. Çeşitli dönemlerde onarımlar geçirmiş, yıkılıp yeniden yapılmış, tarihi değerlerinin büyük bölümünü kaybetmiş. En son onarıma 1994 yılında girmiş olmasına rağmen Zekeriyaköy Muhtarlığının gayretleri ile 2014 yılı Ocak ayında tarihi kitabesi, usta bir işçilikle döşenen afyon mermerli duvarları ve çevre düzenlemesiyle yeniden hayat bulmuş.