Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması tamamlanan Rumeli Hisarı'ndaki tarihi Hacı Kemalettin Camii ve dükkanlarının açılışı dualar eşliğinde gerçekleştirildi.

Açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Halil İbrahim Kurşun, Sarıyer İlçe Müftüsü Mehmet Muslu, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü Koray Şensoy, AK Parti Sarıyer İlçe Kadın Kolları Başkanı Şükran Soylu Demiralp, AK Parti Sarıyer İlçe Gençlik Kolları Başkanı Semih Baş, Sarıyer Belediye Meclisi üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Açılış kurdelesinin kesimi öncesinde Müftü Mehmet Muslu tarafından dualar edildi. Ayrıca cuma namazı öncesi cami içerisinde Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.

"Emeği geçenlerden Allah razı olsun"

Bakan Yardımcısı Demircan, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü güzel işlere imza atıyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki ve yurt dışında bulunan ecdat yadigarı tarihi yapılarımızı korumak, halkımızın kullanımına sunmak ve gelecek nesillere aktarmak için asılan uygun şekilde restore ediliyor. Bunlardan birine de Hacı Kemalettin Cami'nde şahit olduk. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" dedi.

Orijinaline uygun şekilde yenilendi

Restorasyon kapsamında camide; ön cephe, sol yan cephe, güneybatı cephe, ahşap kısım, harim, kadınlar mahfili, harim ahşap tavanı, mihrap cephesi kalemişleri, ahşap minber, giriş kitabesi, hünkar mahfili Edirnekari tavan ve dükkan cephesi onarımı gerçekleştirildi.

Caminin tarihçesi

Tarihi cami 1739 Tarihinde Osmanlı Padişahı I. Mahmut tarafından yaptırıldı. Caminin en özelleşmiş cephesi kesme taş ve tuğla örgülü doğu cephesidir. Harim mekanına üstte sivri kemerli ve revzen beş pencere ile kadınlar mahfiline bakan basık ve aynası sağır bir dikdörtgen pencere ışık sağlıyor.

SARIYER POSTA