Sarıyer’in en eski yerleşim yerlerinden olan Yeniköy’ün 1845-1925 yılları arasında belediye olduğunu biliyor muydunuz? Tarihinde birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan Yeniköy, 100 yıl önce Mehmet Reşad döneminde ihaleye çıkan ancak hayata geçirilemeyen tramvay hattının özlemini çekiyor.

Yeniköy’e yerleşimin ne zaman olduğuna dair net bir bilgi bulunmazken, birçok kaynak farklı bilgiler veriyor. Kesin olmamakla birlikte 15. yüzyıla dayandığı belirtilen Yeniköy’de, bazı kaynaklarda Türklerin bölgeye yerleştiği ifade ediliyor.

PROJEYE SAVAŞ ENGELİ!

Boğaziçi ön görünümde yer almasından dolayı birçok bürokratik engel ile karşılaşan Sarıyer’in yüzyıllar önce büyük bir fırsat kaçırdığını söyleyen Yeniköy Mahalle Muhtarı Engin Cevahiroğlu, "Osmanlı Padişahı Mehmet Reşad döneminde bir firmaya Karaköy’den Rumeli Feneri’ne kadar elektrikli tramvay hattı ihalesi verildi. Ancak araya savaşlar girdi ve bu proje hayata geçmedi. Eğer o hat yapılsaydı Boğaziçi’ndeki köylere uğrayarak, yolcu taşıyacaktı. Bizim için çok güzel olacaktı. Bu 100 yıllık bir özlem" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ