2000 yılından bu yana tarihsel depremler ve fay modelleme araştırmaları yürüten Prof. Dr. Cenk Yaltırak, yıllardır uzmanlar tarafından dillendirilen büyük deprem ile ilgili korkutucu bilgiler verdi. Yaltırak’ın deprem tahminine göre, 2026 yılına kadar en az 7,5 büyüklüğünde deprem olacak ve bu deprem yaklaşık 2,5 dakika sürecek.

Marmara'yı inceleyen Jeoloji Profesörü Cenk Yaltırak, olası deprem ile ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. Depremin büyüklüğü konusunda emin olduğunu vurgulayan Yaltırak, 7 yıl içerisinde depremin meydana geleceğini savunarak, “Bazı bölgelerde hiç oturulmaması lazım” diye konuştu.

DEPREMİN BAŞLAYACAĞI YERİ AÇIKLADI

Beklenen depremin Osmangazi Köprüsü'nün olduğu bölgeden başlayıp hızla batıya doğru ilerleyeceğini söyleyen Yaltırak, ”Verilere göre minimum 7,5 büyüklüğünde olacak. Depremin zararının 17 Ağustos depreminden 2 kat büyük olacağını artık yüzde yüz biliyoruz, bizim derdimiz artık bilmek değil nereyi nasıl etkileyeceği” dedi.

“DEPREM 7,5’TAN BÜYÜK OLACAK”

Marmara'da olası bir depremin en az 7,5 büyüklüğünde olacağını iddia eden Yaltırak, “Bu raporların sonuçlarına göre; biz biliyoruz ki fayın kırılması için 7,5 ten büyük deprem olması lazım ve elimizdeki verilere göre öyle de olacak” ifadelerini kullandı.

“2,5 DAKİKAYA KADAR UZAYABİLİR”

Yaltırak, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu çalışma bize gösterdi ki; atım yoksulluğundan dolayı az miktarda bir atım birikse bile, fayın kendisi çok derine uzandığı için büyük depremler oluyor ve süre uzuyor. Marmara’da 20 yılda 6 deprem olmuş ve 7. deprem olmaya başlıyor. Elimizdeki verilere göre biz bu depremin 2019 ile 2026 arasında olacağını ve 2,5 dakika kadar uzayabileceğini görüyoruz.”

SARIYER POSTA