Sarıyer Belediyesi’nin Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte bir araya gelen uzmanlar, Türkiye’nin yakın tarihte su sıkıntısı çekecek ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Barajların ve HES’lerin susuzluğa bir çözüm getiremeyeceğini belirten akademisyenler, aksine bu sorunun bir parçası olduğunu belirtti.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Dünya Su Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte alanında uzman akademisyenler bir araya geldi. Dünyadaki kuraklığa dikkat çekilen etkinlikte, Türkiye’nin bu kuraklığı en başta yaşayacak ülkeler arasında olduğunun altı çizildi. Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Rotary Kulübü 2420. Bölge Guvarnörlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Rotary Bölge Çevresel Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Dr. Yaşar Atacık moderatörlük yaptı. Panele hazırladıkları sunumlarıyla, Dr. Eşref Atabey, Prof. Dr. Günay Kocasoy, Prof. Dr. Ünal Akkemik ve Dr. Akkün İlhan ise konuşmacı olarak katıldı.

“Yağmursuyu hasadı yapan tek belediye Sarıyer Belediyesi”

Konuşmasında suyun yapısı, su kaynakları, suya zarar veren nedenler gibi konuları ele alan Dr. Eşref Atabey, “Yağmursuyu hasadı yapan tek belediye olması nedeniyle Sarıyer Belediyesi’ni kutluyor, diğer belediyelere örnek olmasını diliyorum” dedi.

Kocasoy’dan tasarruf önerileri

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Günay Kocasoy ise su sıkıntısının zamanla açlık sıkıntısına dönüşeceğini belirtti. Su sorununun dünyadaki örneklerine değinen Kocasoy, bilinçsiz su tüketiminin sonucunda yaşanabilecek olumsuzlukları ve bireylerin günlük hayatta nasıl su tasarrufu yapabileceklerini sıraladı.

“Betonun arasındaki araç fayda sağlamaz”

Bir diğer konuşmacı Prof. Dr. Ünal Akkemik ormanlar ve su ilişkisini açıklayarak, “Şehirde, beton yığını ortasında kalmış bir ağacın bize hiçbir faydası olmaz, o ağaç doğal ortamında yani ormanda olursa faydalıdır” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’da dikey, yatay mimari değil artık sıfır mimari”

Konuşmasında İstanbul’daki çarpık kentleşmeye de değinen Ünal Akkemik, “Kuzey Ormanları bu bölgenin son kalan yaşam kaynağıdır, asla dokunulmamalı, koruma altında olmalıdır. İstanbul’un dikey, yatay veya çapraz mimariye değil artık sıfır mimariye ihtiyacı var. İhtiyacımız olan tek şey ormanların daha fazla yok olmamasıdır” diye konuştu.

“Yakın zamanda susuz kalmamıza sebep olacak”

Son olarak dünyada ve Türkiye’de susuzluğun getirdiği olumsuzlukları görsellerle anlatan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Çevre Bilimleri Uzmanı Dr. Akkün İlhan, suyu daha verimli kullanmanın yollarına değindi. İklim değişikliğine de değinen İlhan, “Altı ayda yağacak yağmurlar bir günde yağması, dört yılda bir periyodik olarak kurak geçen seneler…  İşte tüm bunlar iklim değişikliğinden ve bu durum bizim çok yakın zamanda susuz kalmamıza sebep olacak” şeklinde konuştu.

Panele konuşmacı olarak katılan tüm uzmanlar ülkemizde yapılan barajların ve HES’lerin tüm bunlara bir çözüm değil aksine sorunun bir parçası olduğu fikri üzerinde birleşti. Söyleşi, tüm konuşmacılara Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’ın plaket takdimi ile sona erdi.