Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından insan ve çevreye duyarlı Ar-Ge çalışmaları kapsamında yaban hayvanı türlerinin otoyoldan etkilenmeden hayatlarına devam etmeleri amacıyla Türkiye'nin ilk Ekolojik Köprüsü Uskumruköy'de inşa edildi.

Mevcut ve projelendirilen yollarda insan ve çevreyi korumak üzere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), ekolojik geçişler, gürültü haritalama, ağaçlandırma ve peyzaj, tarihi-kültürel-arkeoloji gibi çevresel çalışmalar ile insan ve çevreye duyarlı Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor.

YEŞİL ALANLARIN TAHRİBATI ÖNLENİYOR

Ülkemizde ilk ekolojik köprü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile hayata geçirilen ‘Uskumruköy Ekolojik Köprüsü'dür. Köprü bölgede bulunan karaca, domuz, çakal, tilki gibi birçok yaban hayvanlarını yönlendirici ve otoyolun karşısına rahatlıkla geçebilme imkanı sağlıyor. Aynı zamanda beslenme, barınma, eş tutma ve üreme gibi problemlerinde önüne geçiyor. Yeşil alanların tahribatını önleyecek ve trafik kazalarının da azalmasını sağlayan köprü 44 metre uzunluğunda.

KARBON EMİSYONU 350 BİN 960 TON AZALDI

Proje kapsamında yeşil alanların tahribatının önlenmesi amacıyla bu alanların tünel ve viyadük yapılarıyla geçilmesine önem verilirken, kesintisiz trafik akım koşullarının sağlanmasıyla karbon emisyonu yıllık 350 bin 960 ton azaltıldı.

SARIYER POSTA GAZETESİ