İstanbul Tarım İl Müdürlüğü’nde düzenlenen İspanya balıkçılığı ve Türkiye balıkçılığı arasındaki proje çalışması ile ilgili eşleştirme toplantısına katılan İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, önemli tespitlerde bulundu.

Katıldığı toplantı sonrasında sosyal medya hesabından değerlendirmeler yapan İlyas Torlak, Türk balıkçılığı ve Avrupa balıkçılığı ile ilgili önemli tespitlerde bulundu.

“Balıkçılık yönetiminde tamamen örgütlendiler”

İspanya balıkçılığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Torlak, “Balıkçılık bakanlıkları var. Yılda kişi başı 45 kilo balık tüketiyorlar. 900 bin tona yakın üretimleri var. Kontrollü avcılık yapıyorlar. Yasa dışı avcılıkta taviz yok ve caydırıcı kanunları çok etkili, taviz yok. Bütün avcılık kontrollü ve bandrollü. Kurallara uymama azami yüzde 10. Balık satışları ve balıkçılık yönetiminde tamamen örgütlenmişler, kurallara itaat tam, örgütlere itaat tam. Dengeli ve rekabet kurallarına eşit bir avcılık yönetimi. 10 bin avcı filosu ve yüzde 90’nı 12 metreden küçük av filosu ile 900 bin tona yakın balık üretimi yapıyorlar” dedi.

“Kontrolsüz güç, güç değildir”

Torlak, Türk balıkçılığı hakkında ise “17 bin adet avcı filosu sayısı yüzde 90’nı 15 metrenin altında avcı filosu ile 350 bin ton balık üretimi yapıyoruz. Avrupa Birliği üyesi oldukları için kurallara uyum tam ve uyum yasası ile avcı filosunun yüzde 50’sini kaybetmişler ama daha az üretip daha çok kazanıyorlar. Aramızda Himalaya dağı kadar fark var. Bizim bu eforu yakalamamız için dokuz fırın ekmek yememiz lazım. Avrupa’nın en büyük ve süper güçlü avcılık filosuna sahibiz. Ama kontrolsüz güç güç değildir” ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA