Balık av sezonunun geçtiğimiz günlerde başlamasıyla ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılan balıkçılar umduklarını bulamadı. İstanbul Balık üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, “Bu görüntü hiç hayra alamet değil” ifadelerini kullandı.

Sarıyerli balıkçılar, 1 Eylül itibariyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı tören ile başlayan balık av sezonunun ilk günlerinde bekledikleri verimi alamadı.

“Daha önce hiç görülmedi”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Balık üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, “Bu görüntü hiç hayra alamet değil diye düşünüyoruz. Eylül ayı geldi ve havyarını Karadeniz’e döküp güneye doğru göç etmesi gereken balıklar, Boğaz’da avlanan karnı havyar dolu lüfer balığı bulunuyor. Yıllardır balık satışı yapanlara bu konuyu soruyorum ve ‘Hiç görmedik’ diyorlar” dedi.

Torlak’tan kritik uyarı

Torlak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumu İstanbul üniversitesi su ürünleri fakültesi dekanı Meriç Albay hocam ile de paylaştım, reis ağabeylerime sordum ve hem fikir olduğumuz cevap; balık havyarını dökemedi. Nedeni Karadeniz’deki soğuk su sirkülasyonunun fazla yoğun olması. Belki de yoğun av baskısı stresi araştırılması gereken bir durum. Ama sonuç olarak bu ülkenin denizleri S.O.S vermeye mi başladı?”

SARIYER POSTA