Boğaziçi Dernekleri Platformu (BODEP) Üyesi Mehmet Cemal Beşkardeş, dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından yaptırılan ve yaklaşık 6 yıldır hizmet veren İSTMARİN Tarabya Tekne Parkı'nın Tarabya Koyu'na zarar verdiğini ve Boğaz'ın ekolojik sistemini bozduğunu söyledi.

Vatandaşın Tarabya Koyu'ndan yeteri kadar faydalanamadığını ifade eden Mehmet Cemal Beşkardeş, Sarıyer Posta Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Marinanın yapımı için denize bırakılan tonlarca beton platform sayesinde tekne kapasitenin artırıldığına dikkat çeken Beşkardeş, bu durumun denizi olumsuz etkilediğini belirtti.

"Yetkililer ile düşüncelerimizi paylaşmıştık"

Marina ile ilgili birçok kez girişimde bulunduklarını söyleyen Beşkardeş, "Tarabya Koyu'na ve Tarabya sakinlerine haksızlık ediliyor. Boğaziçi’nin doğa harikası ve şirin koylarından Tarabya Koyu'nda inşa edilen İSPARK marinası konusunda İBB Başkanlığı'na Beyaz Masa üzerinden hem yüz yüze hem de yazılı olarak kaygılarımızı ilettik. Marina kurulmadan önce yetkililer ile düşüncelerimizi paylaşmıştık. Fakat her defasında itiraz gerekçelerimizin ruhuna ve bilimsel temellerine inmeden savunmalarını gönderdiler" diye konuştu.

"Ekolojik sistemi bozuyor"

Beşkardeş, "Koyun dibine yüzer platformların denizin dibine ankrajı için atılan betondan bloklar koyun doğal su çevrimini ve hidrobiyolojik, ekolojik sistemini bozuyor" ifadelerini kullandı.

"Koyların işgalini önlemeliyiz"

İtirazlarını dile getiren Beşkardeş, "Burası tarihin hiçbir döneminde denizden giriş çıkışlara kapatılmadığı halde sözde seçimle gelen İBB Başkanlığı'na bağlı İSPARK kara otoparkçılığı işletmesi tarafından başta Tarabya halkının olmak üzere yurttaşların yararlanmasına kapatılmış durumdadır. Bu durum insan ve yurttaşlık haklarına aykırıdır. Konuyu sonuna kadar izleyerek koylarımızın kendi seçtiklerimiz tarafından işgalini önlemeliyiz" dedi.

SARIYER POSTA