Sarıyer Belediyesi beş yıllık stratejik eylem planının halkla birlikte oluşturulabilmesi için STK temsilcilerinin katıldığı bir çalıştay düzenledi.

Sarıyer Belediyesi 2020-2024 stratejik plan hazırlık çalışmaları kapsamında Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde bir çalıştay gerçekleştirdi. STK temsilcileri ve Sarıyer Kent Konseyi’nin yanı sıra, Sarıyerli vatandaşların da katıldığı çalıştayda; Afet Yönetimi ve Güvenlik, Çevre Yönetimi, Eğitim, Turizm ve Yerel Ekonomi, Kültür ve Sanat, Kentsel Tasarım-Altyapı-Üstyapı ve Sosyal Politikalar grupları oluşturuldu.

Çalıştayda dikkat çeken konular

Açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay, grupların aldıkları kararları sundu. Grup sözcülerinin söz aldığı sunumlarda; Sarıyer’in tepe bölgeleri için Füniküler fikri, okul bahçelerinin okul saatlerinden sonra da kullanılabilir hale getirilmesi, aile içi şiddete karşı eğitim çalışmaları, çocukların eğitim hakkı ve kariyer planlamaları için eğitim çalışmaları, dezavantajlı grupların eğitime kazandırılması, Sarıyer’in ekolojik bir kente dönüştürülmesi, sporculara sağlık taraması yapılması vb. başlıklar dikkat çekti.

“Geçmişin yetersiz yönlerini değiştirmeliyiz”

Sarıyer Belediyesi Stratejik Plan Komisyon üyesi Önder Kömür, yaptığı açılış konuşmasında şunlara değindi: “21. yüzyılın kent yaşamını inşa etmek, bir yerin bütün yetki ve faaliyetlerini bu amaçlar doğrultusunda en etkin ve en verimli şekilde kullanmasını gerektiriyor. Ancak en başta kenti bir araya getiren kurumların katkısını sağlamak başarı için temeldir. Demokratik ve etkin yerel yönetimin inşası için geçmişin yetersiz ve geri kalmış yönlerini değiştirmeliyiz. Kalkınma kavramı çok boyutlu ve karmaşık bir süreç, yerel yönetimlerin bu çok boyutlu ve karmaşık süreci tek başına etkin bir şekilde yönetmesini beklemek gerçeklikle bağdaşmaz. Yerel yönetimler halkın katılımı açısından en etkin alanlardır. Bu bakış açısıyla 2020 - 2024 Stratejik Plan çalışmaları doğrultusunda bugüne kadar vatandaş, paydaş grup ve 7 - 14 yaş grupları arasındaki çocuklara yönelik anket çalışmalarımız da devam ediyor.”

“Yeni bir İstanbul inşa ediliyor”

Yaşama geçirdiği her proje ve gerçekleştirdiği tüm hizmetlerde katılımcılığı temel alan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bu iş uzun soluklu bir çalışma, bugün buradan çıkan sonuçların yönetime katkı sunacağına inanıyorum” diyerek başlattığı konuşmasına şu sözlerle sürdürdü: “Farklı alanlarda çalıştay yapılıyor. Herkes bu alanda çalışma yapıyor ama ilerleme konusunda eksiklikler var. Sizlerin burada yol göstericileriniz var, ilerlemelerin olacağına inanıyorum. Genel anlamda yetki alanı ne olursa olsun olayı biraz daha geniş boyutta tutmakta fayda var. Burada sadece Sarıyer kalkınma eylem planı olarak değil İstanbul’un kalkınma eylem planı olarak düşünmeliyiz. İçinizde uzman arkadaşlarınız var, bu yapılacak çalışmalar ve çıkacak sonuçlar için değerli bir şey. Buradan çok iyi sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Ben gerçekleşen her çalıştayın bir öncekinden daha verimli olacağını düşünüyorum. Bu bir talep toplantısı değil bunu unutmayın. Yapılması gerekenlerin tespit edilmesi ve bunun belli bir zaman içinde yapılmasının planlanması için burada bir aradayız. Artık yeni bir İstanbul inşa ediliyor. Bu masalar hep açık, bu bağlamda her bir dönemde herkesin bu çalışmanın içerisinde olması gerektiğinin önemine vurgu yapmak istiyorum.”