Sarıyer'in en büyük eksiklikleri arasında gösterilen bisiklet yolunun yapımına ilişkin büyük bir mücadele veren Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge, geçtiğimiz yıllarda hazırladıkları projenin mevcut yönetmelik nedeniyle hayata geçirilemediğini ifade etti.

Muhteşem doğası ve eşsiz sahili ile İstanbul'un en güzel ilçeleri arasında yer alan Sarıyer'de bisiklet yolu eksikliği giderilemiyor. Bu soruna çözüm getirmek için 2010 yılında Yaşam Hakkı Derneği çatısı altında İBB'ye başvuru yapan Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge, Hacıosman-Maslak yolu üzerinde bisiklet yolunun neden yapılamadığını Sarıyer Posta Gazetesi'ne anlattı.

"İBB PROJEYİ ÇOK BEĞENMİŞTİ"

Projenin çıkış noktasını anlatan Bilge, "2010 yılında Hacıosman-Maslak yolunun 3 şeride çıkarılacağına dair bir duyum almıştık. Bunun üzerine Yaşam Hakkı Derneği olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na gittik. Yetkililerden proje ile ilgili bilgiler aldık. 5 yıllık imar planına girmiş 3. şerit ve bununla ilgili de çalışma yapıldığı söylendi. Biz de o yol üzerinde 2 metre 10 santim boyutunda ve 6,5 km uzunluğunda bir bisiklet yolu projemizin olduğunu söyledik. Kendileri bu projeyi çok beğendi. Açıkçası o günün şartlarına göre de farklı bir projeydi. Ardından mimar arkadaşlar proje çizimini hazırladı ve sunumu yapıldı. Bizim bisikletçilerimiz yol provalarını yaptı. 6,5 km'lik yolu 20-25 dakikada kat ediyorlar. Bu bizi çok mutlu etti. Önümüzdeki 5 yıllık planda projenin hayata geçirileceği söylendi. Fakat birkaç yıl sonra Maden'deki tünel yapımına geçildi ve bu çalışmanın bitmesi beklendi. Aradan uzun bir zaman geçti ve biz İBB'ye gittik. Projenin son durumunu sorduk. Bize o tünelin ardından 3. şeride ihtiyaç olup olmadığına ilişkin düşüncenin hakim olması nedeniyle askıya alındığını söylediler. Gördüğüm kadarıyla proje üzerinde yeteri kadar durulmuyor" ifadelerini kullandı.

MEVCUT YÖNETMELİK PROJEYE İZİN VERMİYOR

"Geçtiğimiz ay hükümet bisikletçiler ile ilgili bir yönetmelik çıkardı" diyen Bilge, "Bisikletçilerin daha aktif olması ve kazaların yaşanmaması için kurallar net bir şekilde belirtildi. Çünkü ülkemizin gerçek anlamda daha fazla bisiklet yoluna ihtiyacı var. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile birlikte 2 metre 10 santim olan bisiklet yolunun 2 metre 40 santime çıkarıldı. Bunun üzerine 2012 yılında kurduğumuz Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği olarak İBB Planlama Dairesi'ne gittik. Proje ile ilgili Orman Bakanlığı'ndan izin alamadıklarını belirttiler. O zaman İBB olarak devreden çıkmalarını ve dernek olarak müracaat etmek edeceğimizi söyledim. Bizim iççin önemli olan siyaset değil, halkımızın daha huzurlu ve refah içerisinde yaşamasıdır. Ardından Bakanlığa müracaat ettik. Oradan çıkan netice; şuan ki yol üzerinde bisiklet yoluna herhangi bir şekilde müsaade edilemeyeceği oldu. Bisiklet yolunun olabilmesi için o güzergahın tabiat parkı statüsünün içerisinde olması gerekiyor. Projemizin bu yüzden gerçekleşemeyeceğini öğrendik" diye konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ