Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle "vira bismillah" diyecek olan Sarıyerli balıkçılar, yeni sezon hazırlıklarına devam ediyor. Hummalı çalışmaların olduğu Sarıyer Rumeli Feneri'ndeki Büyük Liman'da balıkçılar, bir önceki avlarda yıpranan ağlarını ilmek ilmek örerek yeniliyor.

Ağustos sıcağının altında çalışmalarını sürdüren balıkçılar, yeni sezonu umutla beklerken, kısıtlamalar nedeniyle de bazı zorluklar yaşıyor. Yasağın kalkmasına sayılı günler kala ağlar onarılıyor, mantarların ve kurşunların son kontrolü yapılıyor.

BALIKÇILARDAN FLAŞ ÖNERİ

Balıkçılar için ağın önemine değinen Kaptan Mehmet Yalçın, balıkçıları kısıtlayan kıyı yasağı, derinlik yasağı ve ağ yasağı yerine tutulan balık miktarına kota getirmek gibi önerileri olduğunu belirterek, "Denizleri kollamak istiyoruz, balığın tükenmesini istemiyoruz. Bunun için çok kısa bir çözüm var. Benim senede tuttuğum balık miktarı yüksek. Ben bunu kayıt altına alamıyorum, bazı sorunlar nedeniyle. Bunları biz kayıt altına almak istiyoruz, helal lokma yemek istiyoruz.İkinci olarak; tuttuğumuz balığa devlet kota koysun. Ben 100 bin kasa balık tutuyorsam, bana 30 bin kasa kota versin. 70 bin kasa denizde kalsın. Denizi bundan güzel kollamak olur mu? Bana 10 kasa balık kotası verilse, ben gider balığın incesini tutar mıyım? Bana kota verdiğin zaman ben inceyi tutmam zaten" diye konuştu.

"AİLE GİBİ OLACAĞIZ"

Pandemi sürecinin balıkçılığı etkilemediğini ancak gemi içinde tedbirleri aldıklarını aktaran Yalçın, "Hastalığı hafife alarak söylemiyorum hiç birimiz maske takmıyoruz. Devamlı aynı ortamdayız, maske de taksak korunamıyoruz. Balıkçı teknesinde 20-25 kişi olacağız. Karantina ortamında bir nevi aile gibi olacağız. Dışarı giriş ve çıkışı kendi aramızda kısıtlayacağız. Bir kişiyi görevlendireceğiz dışarı çıkması için. O da aşçımız olur. Kendi içimizde, kendimizi karantinaya alacağız. Zaten denizdeyiz ve hijyene dikkat eden insanlarız, inşallah bir sıkıntımız olmayacak" şeklinde konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ