Covid-19 salgınının etkisiyle birlikte evde geçirilen zamanın artması, fonksiyonel konutlara olan talebi de artırdı. Bu kapsamda Sarıyer’in de aralarında bulunduğu bazı ilçelerde bulunan müstakil evlere ilgi oldukça yoğun.

Yılın başından itibaren küresel ölçekte gündemde yerini alan Covid-19 salgını, sağlığın yanı sıra dünya ekonomisi ve sosyal yaşamı etkilemeye devam ediyor.

ŞEHİR DIŞI PROJELER İLGİ GÖRÜYOR

Kent dışı projelerin yoğunlaştığı bölgeler olarak Sarıyer, Göktürk, Kemerburgaz, Bahçeşehir, Beykoz ve Şile hattını oluşturan, İstanbul'un kuzey kesiminde kalan bölgeye işaret eden Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Kıdemli Değerleme Uzmanı Duygu Yılmaz, “Bu bölgelerde inşa edilen villa projelerinin ise; doğaya yakınlıkları, sakin ve nezih bir yaşam tarzı sunmaları, kendi kendine yeten kent sistemleri olarak kurgulanmaları ve villaların kullanım alanı alternatiflerinin daha çeşitli olması gibi özelliklerinin ön plana çıktığı görülüyor. Kent içinden kent dışına doğru gidildikçe projelerde daha geniş açık alan ve bahçe kullanımının olduğu görülüyor. Bu açık alanlar bazen bireysel kullanıma yönelik tasarlanmakta, bazen de ortak kullanımlı olabiliyor. Bireysel olarak geniş bahçe imkanı sunan villa sitelerinde her villanın kendi bahçesinde bireysel kullanım için tasarlanan havuz da bulunabiliyor. Ortak kullanımdaki açık alanlarda ise, projenin prestijine bağlı olarak golf sahası, at çiftlikleri vb. daha üst segment için düşünülmüş daha lüks aktivite alanları da var. Diğer taraftan Covid-19 salgınıyla birlikte pazarda ulaşılabilir fiyatlı müstakil evleri içerecek projeler için bir talep oluşması söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.

“KİRA FİYAT ARTIŞI, SATIŞ FİYAT ARTIŞININ ÜSTÜNDE”

Kent merkezinde talep edilen satış rakamlarının yüksekliğine işaret eden Yılmaz, İstanbul'un iki yakası arasında bir karşılaştırma yapıldığında ise Avrupa Yakası'nda yer alan villa projelerinin Anadolu Yakası'na göre daha yüksek satış rakamlarına sahip olduğunu belirtti. Bu durumun, Avrupa Yakası kapsamında yapılan yeni otoyol, havalimanı ve benzeri yatırımların etkileri ile de bağlantılı olduğunu belirten Yılmaz, villa tipi konutlarda son üç aylık değer artışıyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Son üç aylık satış değerlerindeki değişime bakıldığında Avrupa Yakası'nda ortalama yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 15 arasında, Anadolu Yakası'nda ise ortalama yaklaşık yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir oranda artış yaşandığı görülüyor. Talep edilen kira fiyatlarındaki artış oranına bakıldığında ise; Avrupa Yakası'nda yaklaşık yüzde 25 ile yüzde 35 arasında, Anadolu Yakası'nda ise yaklaşık yüzde 15 ile yüzde 25 aralıkta bir oranda artış yaşandığı görülüyor. Bu durum da yine satılık villa arayışından ziyade kiralık villa arayışının daha fazla olduğuna işaret ediyor.”

SARIYER POSTA GAZETESİ