ÖZEL HABER

Tarım sektöründe ilçe dışına ihracat yapamayan Sarıyer’in, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı alanında ki payını araştırdık. İşte haberin detayları..

122. sayımızda yaptığımız ‘Tarımda ihracat yapamıyoruz’ haberi ilçenin gündemine oturmuştu. Haber merkezimiz, tarımın yanı sıra Sarıyer’de ki hayvancılık sektörünü de araştırdı.

İlçede ki işletme sayısı

İlçe sorumluluk alanında kayıtlı 104 adet büyük baş hayvancılık işletmesi ve 27 adet küçükbaş hayvan işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerde 1918 büyükbaş, 1947 küçükbaş hayvan ve 385 adet at mevcut.

Bakanlıktan hayvan besleyene destek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Sarıyer’de ki hayvansal üretimi geliştirmek amacıyla yapılan desteklerden 4 çiftçi yararlandı. 3 manda yetiştiricisi 168 manda için toplam 58.800 TL anaç manda desteği ve 1 yetiştirici de 9 adet anaç sığır desteği aldı.

Hayvancılığın yanında arı yetiştiriciliği

Sarıyer’de küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin yanında arı yetiştiricileri de var. Bu kapsamda arıcılık üzerine faaliyet gösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Kooperatif, 650 fenni arılı kovan alarak yetiştiriciliğe başladı. Ayrıca ilçede az sayıda da olsa geleneksel arı yetiştiriciliği de yapılmakta. İlçeye bağlı 6 köy ve mahallede 2973 adet yeni ve 50 adet geleneksel arı kovanı bulunmakta ve toplam 29 bin 736 kg bal ve 650 kg bal mumu üretimi yapıldı. Kurulan kooperatife üye yetiştiriciler, ürettikleri balı kendi markaları ile tüketiciye sunuyorlar.